3927991.jpg

Nasrallah, İsrail'in kurduğu tuzağı ortaya çıkardı

Hizbullah akıllı ve uyanık olduğunu kanıtladı. Tayuna olayını İsrail ve diğer düşmanlar tarafından kurulan bir tuzak olarak anladı ve içine düşmekten başarılı bir şekilde kaçındı.

20 Ekim 2021 Çarşamba

İNTİZAR - Hizbullah Genel Sekreteri Sayed Hassan Nasrallah, geçen hafta Beyrut'taki ölümcül silahlı saldırılardan sonra ilk konuşmasında her zamankinden daha sakin görünüyordu. O, baş belası bir siyasi partiye, Lübnan'da bir arada yaşamayı tehlikeye atmaktan kaçınmasını sakince tavsiye etti.

Lübnan ve bölgedeki pek çok kişi, Geçen yıl Beyrut limanında meydana gelen patlamayı soruşturmaktan sorumlu yargıcı barışçıl bir şekilde protesto ederken, Hizbullah'ın Beyrut'ta meydana gelen ve yedi kişinin hayatına mal olan son silahlı saldırılarla ilgili resmi tutumunun ne olduğunu sabırsızlıkla bekledi. 

Pazartesi gecesi televizyonda yayınlanan konuşmasında Nasrallah, Beyrut'un el-Tayuna semtinde mezhepçi hatlar boyunca meydana gelen silahlı çatışmalar başta olmak üzere birçok konuya değindi.

Hizbullah Genel Sekreteri, ateşli politikacı Samir Caca liderliğindeki Lübnan Kuvvetleri partisinin, başta İsrail olmak üzere Hizbullah'ın yabancı düşmanlarının çıkarlarına hizmet etmek amacıyla Lübnan'da bir iç savaşı ateşleme çabaları konusunda uyardı.

Olay, geçen hafta Beyrut'ta bir grup insanın Beyrut patlamasıyla ilgili soruşturmayı yürüten yargıç Tarık Bitar'ı protesto etmek için sokaklara çıkmasıyla başladı. Beyrut'ta Adalet Bakanlığı'na yakın bir mahallede yürüyüş yapan göstericiler aniden ateş altında kaldı. Bir kadın da dahil olmak üzere en az yedi kişi öldü ve çok sayıda kişi yaralandı.

Hizbullah parmağını Caca'ya ve partisine işaret ederek, onları, çoğunlukla Şii protestocuları vurmak için yakındaki binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirmekle suçladı.

Başlangıçta birçok kişi Hizbullah'ın karşılık vermesini bekliyordu. Ancak hareket, kısıtlamayı ve gerilimi azaltmayı seçti. Hizbullah, Caca'nın partisiyle, serbest bırakılırsa, Hizbullah'ın muazzam askeri yetenekleri göz önüne alındığında kesinlikle Caca'nın hizbinin yenilgisiyle sonuçlanacak bir savaşa girmek yerine Lübnanlılar arasında farkındalık yaratmaya çalıştı.

Nasrallah, Caca'yı herhangi bir yanlış hesaplamaya karşı uyararak bu gerçeğe işaret etti. Lübnan Güçlerini ve liderini, Lübnan'da bir iç savaşı ateşlemek amacıyla anlaşmazlığı kullanma fikrinden vazgeçmeye çağırdı.

“Bir iç savaşa hazırlanmak istiyorsanız, o zaman yanlış hesaplamamalısınız. Hizbullah'ın liderliklerinin sadece eylem sinyalleri vermesi durumunda tetikte olan en az 100,00 iyi eğitimli ve yetenekli savaşçıdan oluştuğunu unutmayın.” diyen Nasrallah, dolaylı olarak Geagea'ya ve onu kışkırtanlara seslendi.

Hizbullah'ın savaşa hazır olduğunun altını çizdi ve bunu Lübnan'da barış ve istikrarı korumak için kullandı. El-Menar'ın yayınladığı konuşmasında genel sekreter, "Bu nedenle LF'ye ve liderine şunu söylüyorum: Yanlış hesap yapmayın, davranmayın ve girdiğiniz savaşlardan ders alın" dedi.

Nasrallah, Lübnan devlet kurumunun başta Hristiyanlar olmak üzere dini şahsiyetler ile birlikte “iç savaştan kaçınmak ve ulusal barışı korumak için sorumluluk almalı ve bu cani kasabın karşısında durmalı” dedi.

Ayrıca Lübnan Güçlerinin uzun süredir Hizbullah'a karşı kışkırtmada bulunduğunu ve Lübnan'daki Hristiyanlara sahte bir düşman yaratmaya çalıştığını söyledi. Nasrallah, "Bu parti ve lideri, siyasi liderlikle ilgili hedeflerine hizmet etmek için kendilerini Lübnan'daki Hıristiyanların savunucusu olarak tanıtmayı amaçlıyor" dedi.

"Son yıllarda Lübnan Güçleri ve bölgesel ve uluslararası güçlerin desteğiyle Lübnan'daki Hristiyanlara düşman yaratmak ve hizbullah olarak belirlenen bu sözde düşmana karşı kendisini bu toplumun savunucusu olarak sunmak için çalışıyor" diye ekledi.

Genel sekreter, "LF'nin gerçek planı, iç savaşı başlatmaktır, çünkü bu plan Hristiyanların yerlerinden edilmesine ve ardından LF şefinin yönetmeyi hedeflediği bir Hristiyan kantonu yaratmaya yol açacaktır."

Ancak Nasrallah, Lübnan Kuvvetlerinin Hizbullah'a karşı düşmanca açıklamalarını çürüttü ve hareketinin Lübnanlı Hıristiyanları gerçekten savunduğunun altını çizdi. ”Hizbullah'ın Hristiyanların düşmanı olduğunu söyleyenler için Hizbullah'ın Suriye'de Tekfirci teröristlere karşı savunduğu kiliselere sorabilirsiniz" diyen Genel Sekreter şöyle devam etti: "Hizbullah Suriye'deki Hristiyanları ve Lübnan sınır kasabalarını Deaş ve Nusra teröristlerine karşı savunurken Lübnan Kuvvetleri partisi Tekfircilere her türlü desteği sunuyordu”.

Hizbullah akıllı ve uyanık olduğunu kanıtladı. Tayuna olayını İsrail ve diğer düşmanlar tarafından kurulan bir tuzak olarak anladı ve içine düşmekten başarılı bir şekilde kaçındı.

Tehran Times

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar