yemenden-zaferin-kokusu-geliyor.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Ensarullah'ın darbeleri, Riyad'ı savaşı Krallığın içine sürükleme noktasında endişelendiriyor

Ensarullah'ın darbeleri, Riyad'ı savaşı Krallığın içine sürükleme noktasında endişelendiriyor

Ensarullah'ın Mağrib ve El Cevf'te Suudilere vurduğu darbeler, Riyad'ı savaşı Krallığa sürükleme noktasında endişeye sürüklüyor. Şimdi ve Yemenli savaşçıların Yemen sınırına yakın petrol zengini Suudi eyaletlerine hızla hareket etmesiyle birlikte Riyad, toprak bütünlüğünü koruyamayacağından son derece endişeli.

24 Aralık 2021 Cuma

İNTİZAR - Yemen savaşını sona erdirmeye yönelik diplomatik çabaların son birkaç ayda ivme kaybetmesiyle çatışmalar son dönemde yoğunlaşmaya başladı. Ordu ve Ensarullah hareketinin temsil ettiği halk komiteleri de dahil olmak üzere Yemen güçleri stratejik Mağrib, El-Cevf, batı sahili ve hatta komşu Suudi eyaletlerinde ilerlemeyi başarırken, Suudi liderliğindeki koalisyon, Ensarullah'ın ilerlemesine fren yapmak amacıyla sivillere ve stratejik Yemen bölgelerine karşı kör bombardımana başladı.

Ensarullah, Mağrib ve Cevf'te ilerliyor

Kuşkusuz, şu anda en önemli savaş alanı, Ensarullah ve müttefik güçlerinin tam kuşatması altında olan stratejik ve petrol zengini Mağrib şehridir. Yerel kaynaklardan alınan habere göre, Mağrib'de son günlerde bir yandan Sana merkezli devrimci yönetime bağlı güçler ile devrik ve kaçak Yemen Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansur Hadi ile Suudi destekli Islah Partisi güçleri arasında, diğer yandan şehrin çevresinde ve Mağrib'in güney kapısındaki Falac askeri noktasına doğrudan bakan Cebel el-Balq tepelerinde şiddetli çatışmalar çıktı. 

Kentin güneydoğusundaki Vadi Ubeyde bölgesinde, doğu Cebel el-Balq ile Karri bölgesini ayıran alanlarda iki taraf arasında şiddetli çatışmalar devam ediyor. Bu bölge, Mağrib'i petrol sahalarına bağlayan hayati bir hat.

Savaşın diğer tarafında, Ensarullah, Hadi'nin Suudi sınırlarındaki El-Cavf'taki güçleri arasındaki bağlantı hatlarını keserek önemli ilerlemeler kaydetti.

Geçtiğimiz birkaç gün içinde, Yemenli bir askeri kaynak Rus Sputnik haber ajansına, "Ensarullah hareketi, Necran sınırındaki El-Cavf'ın Habb ve'ş Şa'af Bölgesi'nin stratejik El-Yatimah bölgesinin çoğunu kontrol etmeyi başardı" dedi. Suudi Arabistan, bölge pazarı ve çevresindeki tüm yükseklikler dahil.

32.000 kilometrekarelik Habb ve ash Sha'af Bölgesi, 39.495 kilometrekarelik toplam Cevf bölgesinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturuyor ve çoğu Ensarullah güçlerinin kontrolü altında olan 12 ilçeyi içeriyor.

Ensarullah, Mağrib ile Cevf'i birbirinden ayırmak için Mağrib'in kontrolünü ele geçirmeye yönelik askeri operasyonu kapsamında Habb ve'ş Şa'af ilçesini ele geçirmeye çalışıyor.

Suudi Arabistan için büyük bir endişe kaynağı olan ilerleme, Suudi Arabistan'ın güney Cizan bölgesinde bir askeri operasyonda halk komitelerinin Suudi Arabistan için savaşmak üzere kiralanan Sudanlı militanlara ağır kayıplar vermesinin ardından geldi.

AFP geçen Cuma günü, ordunun ve halk komitelerin kuzeybatıdaki Hacce ili ve Suudi Arabistan'ın Cizan vilayetinde düzenlediği operasyonlar sonucunda, Haradh ilçesi yakınlarındaki El-Hathira sınır bölgesinde Suudi kontrolündeki paralı asker mevzilerinin saldırıya uğradığı, saldırıda 10 Sudanlı paralı askerin öldüğünü ve 17 kişinin de yaralandığını bildirmiştü. 

Sudanlı paralı askerler Suudi sınırlarına sevk edildi

Suudi ordusunun savaşta Yemen güçlerine karşı koyamaması, savaşın sürdüğü tüm yıllar boyunca inkar edilemez bir gerçeklik olmuştur. Ağırlıklı olarak Afrika ülkeleri ve Pakistan'dan kiralık militanlardan oluşan Suudi paralı asker ordusu, Suudi Arabistan'ın Mart 2015'te komşusuna karşı savaş açmasından bu yana Yemen güçleriyle karşı karşıya gelememesini kanıtladı. Bu, Suudi savaş aranjörlerinin ağırlıklı olarak hava saldırılarına odaklanmasına neden oldu. 

Şimdi ve Yemenli savaşçıların Yemen sınırına yakın petrol zengini Suudi eyaletlerine hızla hareket etmesiyle birlikte Riyad, toprak bütünlüğünü koruyamayacağından son derece endişeli. Son birkaç gün içinde Yemen'in misilleme saldırılarına yanıt veren Suudi Arabistan, Sana Uluslararası Havalimanı'nı ağır bir şekilde bombaladı. Suudi liderliğindeki koalisyon, başkentin havaalanına yapılan saldırının, Yemen'deki sivil tesislere yönelik topyekün saldırılara işaret etmeden krallığa yönelik tehditlere ve sınır ötesi saldırılara yanıt olarak gerçekleştirildiğini iddia etti.

Ayrıca, Yemen haber sitesi geçtiğimiz günlerde koalisyon komutanlarının Hadi ve Islah Partisi güçlerinin bir dizi tümenini Mağrib ve Hadramut'tan krallığın güney sınırlarına göndermeye çalıştıklarını bildirdi.

Son aylarda, raporlar Suudi Arabistan'ın Yemen ile olan sınır bölgelerine Sudanlı milisleri yerleştirdiğini belirtti.

Sudan, Darfur bölgesinde suç işlemekle suçlanan Cancavid milisleri başta olmak üzere Yemen'e on binlerce asker gönderdi.

2019'un sonunda, Sudan devriminden doğan geçiş hükümeti, Yemen'de bulunan asker sayısını çatışmanın başında 15.000'den 5.000'e indireceğini açıkladı.

Ocak 2020'de Hartum'da binlerce Sudanlı, Yemen ve Libya'da savaşmak üzere askere alındığını söyledikleri akrabalarının iadesini talep etmek için gösteri yaptı.

Arap koalisyonu savaş suçu suçlamalarından endişeli

Savaş alanındaki durum Suudi Arabistan ve müttefikleri için gittikçe zorlaştıkça, siyasi sahnede, Riyad'a savaşı sona erdirme yönünde dış baskı artıyor ve Yemen'de Suudi savaşçı politikası ve halihazırda yoksul durumdaki ülkedeki kuşatma sonucu korkunç bir insani durum raporları Suudi yöneticilere kaygı veriyor.

Yakın zamanda Guardian, Yemen'deki bir BM savaş suçları araştırmacısının telefonunun, süper gelişmiş bir casusluk yazılımı kullanarak Suudi ve BAE hükümetleri tarafından hedef alındığını ortaya çıkardı. Uluslararası Af Örgütü uzmanları tarafından paylaşılan bir analize göre, Yemen savaşını izleyen BM soruşturma ekibinin Tunuslu başkanı Kamal el-Cendubi'nin telefonu Ağustos 2019'da hacklendi.

Analize göre, el-Cendubi'nin telefonunun hacklenmesi, ekibin raporunu BM'ye sunmasından birkaç hafta önce gerçekleşti; bunlardan bazıları Suudi liderliğindeki askeri koalisyonun "ciddi şekilde" uluslararası insani yasaları ihlal ettiği ve bunun "savaş suçlarından cezai sorumluluğa" yol açabileceği sonucuna vardı.

Telefonunun hacklenmesine tepki gösteren el-Cendubi, şaşırmadığını belirterek, raporun Suudi Arabistan ve BAE için şok edici olması nedeniyle 2018'deki rapor açıklamasının ardından "hedef alınabileceğimizi hissettik" dedi. 

BM, 2021'in sonunda Yemen savaşının Yemen'de 377.000 kişinin ölümüne doğrudan ve dolaylı neden olacağını söylüyor.

BM raporlarına göre dünyanın en büyük insani ve ekonomik krizlerine neden olan savaş, Yemen ekonomisine 126 milyar dolarlık zarar vererek ülkenin 30 milyonluk nüfusunun büyük bir kısmını yardımlara bağımlı hale getirdi.

Al Waght

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar