139403201557464425466464.jpg

Ortadoğu'ya savaş mı geliyor?

Rusya'nın İsrail'e öfkesi geniş kapsamlı sonuçlara yol açabilir. Lübnan kazanına kısa bir hızlı ziyaretten sonra size yazıyorum: Üç yıldırım düşmesi bölgede yaklaşan savaşı tetikleyebilir. Nedir o? Putin'in öfkesinin ve Lavrov'un Hitler'in Yahudi kökenleri hakkındaki sözlerinin gerçek nedeni nedir? İran ve ekseni neden kötüleşen bu Rusya-İsrail krizinin en büyük kazananı olarak ortaya çıkıyor?

5 Mayıs 2022 Perşembe

İNTİZAR - Siyasi yelpazenin her yerinden çeşitli temaslarla tanıştığım geçen hafta Beyrut'a yaptığım kısa bir ziyaretten sonra vardığım sonuç, bölgenin hızla savaşa doğru gittiği ve bu seçenekten başka bir alternatifin olmadığı yönünde.

Bu kaçınılmazdır. Suriye kuşatma altında, Lübnan iflas halinde, Ürdün yönde yol alıyor, Irak kaos içinde, Mağrip Birliği ihtilaf halinde ve Körfez yönünü kaybetti.

İster kabul edin ister etmeyin İran en güçlü oyuncu ve en büyük kazanan olarak ortaya çıkmaya hazırlanıyor.

Bölgeyi patlamaya sürükleyecek fitil, en makul şekilde üç olası gelişmeden herhangi biri tarafından tetiklenebilir.

Birincisi, işgal altındaki Kudüs'teki Mescid-i Aksa yerleşkesinin, Nakba'nın ve dolayısıyla İsrail'in kuruluşunun yıldönümünde veya bu ayın sonlarındaki "Kudüs Günü"nde İsrailli aşırı sağcılar tarafından işgal edilmesi.
 
İkincisi, 2010'daki Mavi Marmara gibi, Gazze Şeridi'nin ablukasını kırmak için bir Akdeniz limanında hazırlanmakta olan bir gemi girişimi. Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya el-Sinvar, geçen hafta yaptığı bir konuşmada, Gazze'nin içinde ve dışında kalıcı bir deniz hattı açmak için hazırlıklar yapıldığını söyledi ve gemiye yapılacak herhangi bir saldırının büyük füze misillemesini tetikleyeceği konusunda uyardı.

Üçüncüsü, Suriye içindeki İran hedeflerine yönelik herhangi bir İsrail saldırısına ortak İran, Suriye ve Lübnan misillemesi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Uluslararası Kudüs Günü münasebetiyle yaptığı konuşmada, misillemeyi doğru zaman ve yer için geri tutmanın geçmişte kaldığını ve gelecekteki herhangi bir saldırganlığın hızlı ve acil bir yanıt getireceğini söyledi.

Bu noktada önemli olan faktör, Rusya ile İsrail arasındaki hızla bozulan ilişkilerdir. Başkan Putin, İsrail'in Rusya'yı ve kişisel olarak kendisini ve Tel Aviv'in ihanetindeki 'arkadaşlarını' Ukrayna'ya gizlice silah ve askeri teçhizat ve danışman göndererek arkadan bıçaklaması olarak gördüğü şeye öfkeleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'i açıkça Ukraynalı neo-Nazileri desteklemekle suçladı. Savunma Bakanı Sergei Shoigu, ikiyüzlülüğü protesto etmek için İsrailli mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesini iptal etti. Moskova'da bulunan ve Rusya konusunda iyi bağlantıları olan bir Arap uzmanına göre bardağı taşıran son damla, İsrail'in ABD'nin ülkeyi BM İnsan Hakları Konseyi'nden ihraç etme yönündeki önergesi lehinde oy kullanmasıydı.

İran, yalnızca krizin başlangıcından itibaren Rusya'nın yanında yer aldığı için değil, aynı zamanda Rusya'nın bölgede bir ortak olarak ona daha fazla ihtiyacı olduğu için Rusya-İsrail ilişkilerindeki bu bozulmadan en fazla kazancı elde edecek. Aynı zamanda Rusya'nın, özellikle petrol, ekipman ve teknoloji sektörlerindeki Amerikan ambargolarına dayanma ve iç cephedeki ABD baskısı ve istikrarsızlaştırma girişimlerine karşı koyma konusunda kırk yılı aşkın bir süredir geliştirilen uzmanlığına da ihtiyacı var.

Putin'in, güvenlik teşkilatları başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinin davranışlarını ve mevcut liderliğinin entrikalarını yakından izleyip gözlemlediğinden, nükleer tetik üzerinde gezinen bir ihtiyat parmağı var. Almanya'nın 'solcu' hükümeti şimdi Avrupa'nın Rus petrol ve gazını boykot etmesi ve Putin'in bunun ruble olarak ödenmesi talebine karşı gelmesi yönündeki baskıya öncülük ediyor. Aynı uzman, Rusların II. Dünya Savaşı'nda 27 milyon yurttaşının Almanların elinde öldürüldüğünü asla unutamayacaklarını belirtiyor.

Güvenilir kaynaklara göre Rusya, Avrupa ve özellikle Alman medyasının kendisine karşı bir kışkırtma kampanyası yürütmek için kullanılmasından da oldukça rahatsız.

Putin, İsraillilerin nankörlüğüne ve yıllarca Suriye'de ve Ortadoğu'nun başka yerlerinde tüm taleplerine uyduktan sonra ihanet etmelerine de aynı derecede öfkeli. Rusya'nın Filistin'i işgal etmek için göç eden ve Rus vatandaşlığını korurken aynı zamanda İsrail vatandaşlığı alan bir milyon Rus'un çifte vatandaşlığını iptal etmeyi düşündüğü söyleniyor.

Tarih bize, çoğu savaşta tarafsız kalanların veya tarafsızmış gibi davrananların bu tavrının genellikle kötü sonuçlandığını öğretir. Bu savaş bir istisna değildir.

Abdulbari Atvan
Rai Al Youm
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar