44845-Ekran Alıntısı.PNG
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  ABD, Rusya-İran Petrol Takas Anlaşmasını engelleyemediği için öfkeli

ABD, Rusya-İran Petrol Takas Anlaşmasını engelleyemediği için öfkeli

ABD önderliğindeki etkili Batı Ana Akım Medya (MSM) yayın organı Politico, Salı günü, Amerika'nın, son raporların nihayet ulaşılmanın eşiğinde olabileceğini gösterdiği Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın (JCPOA) başarılı bir şekilde yeniden müzakere edilmesini bekleyen olası bir Rusya-İran petrol takas düzenlemesini durduramamasından duyduğu aşırı hayal kırıklığını dile getirdi.

25 Ağustos 2022 Perşembe

İNİTİZAR - ABD önderliğindeki etkili Batı Ana Akım Medya (MSM) yayın organı Politico, Salı günü, Amerika'nın, son raporların nihayet ulaşılmanın eşiğinde olabileceğini gösterdiği Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın (JCPOA) başarılı bir şekilde yeniden müzakere edilmesini bekleyen olası bir Rusya-İran petrol takas düzenlemesini durduramamasından duyduğu aşırı hayal kırıklığını dile getirdi. “Rusya İran'ı petrol satışları için yaptırım kırıcı arka kapı olarak görüyor” başlıklı yazılarında, “İran'ın Rus ham petrolünü kuzey Hazar kıyılarına ne kadar kolay ithal edebileceğini ve ardından Basra Körfezi'nden ayrılan İran tankerlerinde Rusya adına eşdeğer miktarda ham petrol satabileceğini" dile getiriyorlar.” Bu anlaşma karşılıklı olarak faydalı olacak ve bu çok kutuplu Büyük Güçler arasındaki hızla yoğunlaşan stratejik ortaklığı daha da güçlendirecektir.

Ukrayna Çatışmasının ABD tarafından kışkırtılan ve altı ay önce başlayan son aşamasının ışığında benzeri görülmemiş bir şekilde hızlanan çok kutupluluğa küresel sistemik geçiş, Avrasya'yı temelden dönüştürüyor. Başkan Putin kısa süre önce Rusya'nın bir dünya gücü statüsünü geri kazandığını ilan etti ve bu, çağdaş Uluslararası İlişkilerdeki rolünün doğru bir yansımasıdır. Açıklamak gerekirse, ABD önderliğindeki Batı'nın benzeri görülmemiş yaptırımları, Amerika'nın gerileyen tek kutuplu hegemonyasının ekonomik-finansal temelini ters etki yaparak sakatladıbu, Rusya'nın, daha karmaşık çok kutupluluğa yukarıda bahsedilen sistemik geçişin mevcut iki kutuplu ara aşamasında üçüncü bir etki kutbu oluşturmak için Hindistan ve İran ile işbirliği yapmasıyla çakıştı.

Bu iki faktör, Yeni Soğuk Savaş'ın gidişatını geri dönülmez biçimde değiştirdi: ABD'nin tek kutuplu hegemonik düşüşü kaçınılmaz hale gelirken, Hindistan, Rusya'nın, bazı gözlemcilerin ilerideki gelecekte Amerika'nın tek süper güç statüsünü değiştirmesine ve böylece bu senaryoyla bağlantılı sistemik eşitsizlikleri tekrarlamasına yol açabileceğini tahmin ettiği Çin'e potansiyel olarak orantısız herhangi bir bağımlılığı ortadan kaldıracak bir şekilde önlemesine yardım etti. Kesinlikle açık olmak gerekirse, yazar Çin'in ABD'nin Uluslararası İlişkilerdeki önceki rolünün yerini alacağına dair bu korkunç tahmine güvenmiyor, sadece Hindistan'ın kara kuğu müdahalesinin bu senaryoyu her durumda nasıl imkansız hale getirdiğine işaret ediyor.

Rus-Hindistan Stratejik Ortaklığının oyunun kurallarını değiştiren yapısal önemini açıkladıktan sonra, okuyucular artık Rus-İran stratejik ortaklığının oynadığı tamamlayıcı rolü daha iyi anlayabilirler. Küresel sistemik geçişin yörüngesini hemen yeniden şekillendirme açısından doğrudan daha az etkili olsa da, enerji endüstrisi üzerinde yaratmaya hazır olduğu etki nedeniyle uzun vadeli etkileri açısından daha az önemli değil. Bu iki çok kutuplu güç, bu ticarette, özellikle de doğal gaz ticaretinde önemli oyunculardır. Politico'da paniğe neden olan petrol takası anlaşmasına yönelik spekülatif planları, ortaklarına yardımcı olurken aynı zamanda her ikisi için de güvenilir gelir elde etme potansiyelini beraberinde getiriyor.

Rusya ve İran ekonomileri, küresel pazarda indirimli kaynaklar satarak karşılıklı yarar sağlayacak, Hindistan gibi ülkeler ise bu ihracatı satın alarak çok kutuplu Büyük Güçler olarak yükselişlerini hızlandıracak. Onların bu üçlü ekseni, özellikle ilk ikisi, dünyadaki bu tür en büyük rezervleri nasıl oluşturduklarını görerek doğal gaz faaliyetlerini koordine ederse, dikkate alınması gereken bir güç olmaya devam edecek. Bu nedenle, küresel enerji endüstrisinin nihayetinde Rusya-İran Stratejik Ortaklığı tarafından devrim yaratabileceğini öngörmek zor değil, bu da özellikle Suudi Arabistan'ın da Çin'e ve diğerlerine yuan cinsinden petrol satması senaryosunda, sözde "petrodolar"a ölümcül bir darbe vurabilir.

Doğal gaz ticaretinin dolarsızlaştırılması, Suudi Arabistan ve Çin'in petrolün dolarsızlaştırılmasına öncülük ettiği söz konusu senaryoya paralel olarak ya da bu ikinci senaryonun herhangi bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda bunun yerine olsun, küresel ekonomi tarihinde dönüm noktası niteliğinde bir olay olarak tarihe geçecektir. Rusya ve İran'ın petrol ticaretinde spekülatif olarak yaklaşmakta olan yakın işbirliği, doğal gaz tüketiminin belirsiz bir gelecek için büyümeye devam etmesi beklendiğinden, herkes için büyük önem taşıyacak olan çok muhtemel olanın sahnesini hazırlayacaktır. Pratik açıdan, bu, bu ikisinin kolektif olarak küresel ekonomi üzerinde dolaylı ama yine de somut bir şekilde orantısız bir etki yaratacağı anlamına gelir.

İran'ın 1979'dan beri devrimci bir devlet olduğu ve Başkan Putin'in geçen ayın sonlarında ülkesinin küresel devrimci manifestosunu açıkladığı için kimse niyetlerinden şüphe etmemelidir. Bu nedenle İran ve Rusya, çok kutupluluğa sistemik geçişi hızlandırmak için gereken her şeyi yapma ihtiyacını göz göze getiriyor ve bu da tartışmasız bir şekilde bu endüstride süper güçler olmak için enerji ticaretindeki rollerinden ortaklaşa yararlanmayı içeriyor. Karşılıklı olarak fayda sağlarken, aynı zamanda ortak Hintli stratejik ortaklarının Büyük Güç olarak yükselişini hızlandıracaklar, bu da Uluslararası İlişkiler'in mevcut iki kutuplu ara aşamalarından kopmasına yardımcı olacak ve böylece tam olarak liderliklerinin öngördüğü gibi karmaşık çok kutupluluğun ortaya çıkışını müjdeleyecek, hepsi de ABD'nin azalan hegemonyasının zararına zemin teşkil edecek.

Andrew Korybko
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar