EAEU-and-BRICS-Vs-the-Global-South-Economy.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Küresel Güney, oyunun kurallarını değiştiren yeni bir ödeme sistemi doğuruyor

Küresel Güney, oyunun kurallarını değiştiren yeni bir ödeme sistemi doğuruyor

Batı para sistemine meydan okuyan Avrasya Ekonomik Birliği, Küresel Güney'i ABD Dolarını devre dışı bırakmak için yeni bir ortak ödeme sistemine doğru yönlendiriyor.

30 Kasım 2022 Çarşamba

İNTİZAR - Avrasya Ekonomik Birliği (AEB), AEB'nin Entegrasyon ve Makro Ekonomiden sorumlu bakanı Sergei Glazyev'in idaresinde Çinlilerle yaklaşık bir yıldır yakından tartışılan ortak bir ödeme sistemi tasarımını hızlandırıyor.

Düzenleyici organı Avrasya Ekonomik Komisyonu (AET) aracılığıyla AEB, halihazırda dönüşme yolunda olan BRICS ülkelerine (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) çok ciddi bir teklif sundu. BRICS+: Küresel Güney'in bir tür G20'si.

Sistem, Visa ve Mastercard ile doğrudan rekabet halinde olan ve halihazırda var olan Rus MIR'ını, Çin'in UnionPay'ini, Hindistan'ın RuPay'ini, Brezilya'nın Elo'sunu ve diğerlerini birleştiren tek bir ödeme kartı içerecek.

Bu, doğrudan Batı tasarımı (ve dayatılan) parasal sisteme karşı doğrudan bir meydan okumayı temsil edecektir. Ve bu yeni uygulama BRICS üyelerinin halihazırda ikili ticaretlerini yerel para birimlerinde gerçekleştirmeleri ve ABD dolarını atlamalarının hemen ardından geliyor.

Bu AEB-BRICS birliği uzun süredir yapım aşamasındaydı ve şimdi aynı zamanda Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) üye ülkeleri ile daha ileri bir jeoekonomik birleşmenin ön taslağını oluşturmaya doğru ilerleyecek.

AEB, 2015 yılında Rusya, Kazakistan ve Beyaz Rusya'nın bir gümrük birliği olarak kuruldu ve bir yıl sonra Ermenistan ve Kırgızistan katıldı. Vietnam zaten bir AEB serbest ticaret ortağı ve yakın zamanda kutsal sayılan ŞİÖ üyesi İran da bir anlaşmayı kesinleştiriyor.

AEB, üye ülkeler arasında malların, hizmetlerin, sermayenin ve işçilerin serbest dolaşımını uygulamak için tasarlanmıştır. 2014'te Barack Obama yönetiminin planladığı Maidan darbesi olmasaydı Ukrayna, AEB üyesi olacaktı.

Avrasya Ekonomik Komisyonu (AET) başkanının danışmanı Vladimir Kovalyov, her şeyi Rus İzvestia gazetesine özetledi. Odak noktası ortak bir finansal piyasa oluşturmak ve öncelik ortak bir “takas alanı” geliştirmek: “Önemli ilerleme kaydettik ve şimdi çalışma bankacılık, sigortacılık ve borsa gibi sektörlere odaklanıyor.”

Önerilen ortak AEB-BRICS mali sistemi için yeni bir düzenleyici kurum yakında kurulacaktır.

Bu arada, AEB ile BRICS arasındaki ticari ve ekonomik iş birliği yalnızca 2022'nin ilk yarısında 1,5 kat arttı.

Geçen Pazartesi Moskova'da düzenlenen BRICS Uluslararası İş Forumu'nda Kovalyov, AEB'nin toplam dış ticaret cirosundaki BRICS payının yüzde 30'a ulaştığını açıkladı:

“BRICS ve AEB makro-finansal kalkınma kurumlarının, özellikle BRICS Yeni Kalkınma Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ve ulusal kalkınma kurumlarının potansiyellerinin birleştirilmesi tavsiye edilir. Bu, sinerjik bir etki yaratmayı ve sürdürülebilir altyapı, yenilikçi üretim ve yenilenebilir enerji kaynaklarına eş zamanlı yatırımları sağlamayı mümkün kılacaktır.”

Burada bir kez daha sadece BRICS ve AEB'nin değil, aynı zamanda Çin liderliğindeki Yeni İpek Yolları veya Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) kapsamındaki projelere derinden dahil olan finans kurumlarının yakınlaşmasını görüyoruz.

"Yağma Çağı"nı durdurmak

Sanki tüm bunlar oyunun kurallarını değiştirmiyormuş gibi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, blockchain ve dijital para birimlerine dayalı yeni bir uluslararası ödeme sistemi çağrısında bulunarak çıtayı yükseltiyor.

Böyle bir sistem projesi yakın zamanda Bişkek'te düzenlenen 1. Avrasya Ekonomik Forumu'nda sunuldu.

Forumda, AEB üye devletlerde menkul kıymetlerin sınır ötesi yerleşimi ve dolaşımına ilişkin bir anlaşma taslağını onayladı ve teknik düzenlemeleri değiştirdi.

Bir sonraki büyük adım, Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi'nin 14 Aralık'ta Moskova'da yapacağı çok önemli bir toplantının gündemini düzenlemek. Putin bizzat orada olacak. Ve oyunun kurallarını değiştiren bir duyuru yapmaktan daha fazla mutlu olacağı bir şey yok.

Tüm bu hamleler, Rusya, Çin, Hindistan ve İran arasındaki hızla artan, birbirine kenetlenen ticarete bağlandıkça daha da önem kazanıyor: Rusya'nın Çin pazarına hizmet eden yeni boru hatları inşa etme dürtüsünden Rusya, Kazakistan ve Özbekistan'a özellikle de ana müşteri Çin'e kadar, hem iç tedarik hem de ihracat için bir gaz birliğini tartışıyorlar.

Yavaş ama emin adımlarla, ikili bir ticaret/dolaşım sistemine sahip, telafisi mümkün olmayan şekilde parçalanmış bir dünyanın Büyük Resmi ortaya çıkıyor: biri dolar sisteminin kalıntıları etrafında dönecek, diğeri ise BRICS, AEB, ve ŞİÖ etrafında.

Yolun aşağısına doğru ilerleyerek, son zamanlarda alçakgönüllü bir Eurokrat patronu tarafından icat edilen acıklı metafor: "orman", intikam duygusuyla "bahçeden" kopuyor. Kırılma devam etsin, çünkü yeni bir uluslararası ödeme sistemi - ve ardından yeni bir para birimi - batı merkezli Yağma Çağı'nı sonsuza dek durdurmayı hedefleyecektir.

Pepe Escobar
The Creadle
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar