rana-srail-saldirisi-gercek-bi.jpeg

İran'a saldırı için taşlar döşeniyor

ABD/İsrail planı meyvelerini vermek üzere gibi görünüyor. ABD Genel Kurmay Başkanı ve Savunma Bakanlarının bölgeyi yaptıkları ziyaret ılıman kış havasının tadını çıkarmak için değildi herhalde. Onlar bölgeye artık meyvelerini vermeye ve uygulamaya geçmek üzere olan bir saldırı planında rolleri paylaşmaya geldiler.

9 Mart 2023 Perşembe

İNTİZAR - ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki sözde Kürt özerk bölgesine yaptığı gizli ziyaret, ABD'nin egemenliğinin ihlaline karşı Ukrayna'da amansız bir vekalet savaşı yürüttüğü ve bu ilkeye saygı duymanın önemi hakkında konferanslar verdiği bir dönemde, BM üyesi bir devletin egemenliğinin açık bir ihlaliydi.

General Milley'in ziyaretinin açıklanan amacı, 900 ABD askerinin ve ağır silahlarının konuşlandırıldığı üsleri denetlemek, bunların korunmasını sağlayacak önlemleri tartışmak ve İslam Devleti (IŞİD) grubunun yeniden ortaya çıkmasını önlemekti. Bunların hepsi göz boyamak için. Asıl amaç çok farklıydı: Bu güçleri, uranyumu silah düzeyine kadar zenginleştirdiği bahanesiyle İran'a yönelik herhangi bir İsrail/Amerikan saldırısı için alarma geçirmek. Onlar, Irak'taki ve Körfez'deki ABD üsleri ve İsrail'in işgalci devleti ile birlikte İran'ın misillemesinin başlıca hedefleri olacaktır.

Son iki gelişme, Suriye ve Körfez'deki ABD kuvvetlerinin gelecekte İran'la herhangi bir savaşa katılma ve misilleme için hedef alınma olasılığını güçlendiriyor.

Birincisi, son günlerde ABD güçlerinin Deyrizor'un doğusundaki kuyulardan Suriye petrolünü yoğun şekilde yağmalaması. 150'den fazla tanker kamyonu çalıntı Suriye petrolünü yasadışı El Mahmudi ve El Velid sınır kapıları üzerinden Irak'taki ABD üslerine taşırken izlendi.

İkincisi, Milley, Suriye'deki birliklerine yaptığı kısa ziyaretten doğrudan İsrail'e, Savunma Bakanı Lloyd Austin'den önce uçtu. Ülkedeki 16 ABD üssünü teftiş etmek ve belki de Ürdün'ün siyasi ve askeri liderliğiyle İran'a yapılacak saldırı konusunda koordinasyon sağlamak için Ürdün'de bölge turuna başladı. Daha sonra Kahire'ye gitmesi ve İsraillileri Kahire ve Amman'daki görüşmeleri ve hazırlanmakta olan plan hakkında bilgilendirmek için turunu Tel Aviv'de bitirmesi planlanıyordu.

Amerika'nın en iyi iki askerinin, İsrail'e komşu olan ve ABD'ye yakın olan ve ABD'nin Irak, Libya ve Suriye'deki savaşlarına doğrudan veya dolaylı olarak katılan ülkelere yaptığı bu sürpriz veya daha önce habersiz ziyaretler masum olamaz. Ilıman kış havasının tadını çıkarmaya gelmediler. Artık meyvelerini vermeye ve uygulamaya geçmek üzere olan bir saldırı planında rolleri paylaşmaya geldiler.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu başkanı Rafael Grossi'nin geçen Cuma günü Tahran'a yaptığı hızlı ziyarette hangi mesajı verdiğini bilmek zor. Ancak bu, muhtemelen ABD-İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırması öncesinde son bir ültimatom anlamına geliyordu. Bu, İranlıların Grossi'nin kameraları ve izleme ekipmanını yeniden etkinleştirme konusundaki anlaşmayı sağladığı yönündeki iddiasını reddetmesiyle destekleniyor.

ABD, Suriye'nin egemenliğini ihlal ediyor, kuzeydoğudaki Kürt ayrılıkçıları koruyor, petrolünü çalıyor ve ülkedeki terörist grupları destekliyor. Ancak Rusya'nın oradaki Rus yurttaşlarını korumak için Ukrayna'nın egemenliğini ihlal etmesini kınamaktadır ve bu konuda dünyayı nükleer savaşa maruz bırakmaya hazırdır. İkiyüzlülüğün, çifte standardın, yıkıcı içgüdülerin bundan daha kötü örnekleri olabilir mi?

ABD Afganistan'da yenilgiye uğratıldı ve güçlerini aşağılanmış bir şekilde hem buradan ve hem de buradan daha önce Irak'tan çekti. İsrail'in kışkırtmasıyla İran'a yönelik başlatacağı herhangi bir saldırı, büyük güç dengesizliğine rağmen son derece maliyetli olacaktır. İran, Irak ya da Afganistan değildir. Körfez'deki her ABD üssüne ve İsrail'in her yerine ulaşabilecek sofistike insansız hava araçlarına ve füzelere sahip – Amerikalı ve İsrailli suçlayanlara göre, eğer henüz bir bomba yapmadıysa, birkaç gün içinde bir bomba oluşturmak için yeterli zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğundan bahsetmiyorum bile.

Abdulbari Atvan
Rai Al Youm
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar