7343-cats.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Büyük Buhran II: Bankaların çöküşü ABD mali sistemindeki çatlakları ortaya çıkarıyor

Büyük Buhran II: Bankaların çöküşü ABD mali sistemindeki çatlakları ortaya çıkarıyor

2008'deki Büyük Durgunluk, iki yatırım bankası Bear Stearns ve Lehman Brothers'ın iflas ettiği Büyük Buhran'dan bu yana ABD'deki en büyük ekonomik gerileme oldu. Uzmanlara göre son mali kriz, hiçbir Amerikan bankasının krizden kaçınacak kadar büyük veya güçlü olmadığını gösteriyor.

15 Mart 2023 Çarşamba

İNTİZAR - Salı günü, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki teknoloji girişimlerini destekleyen bir girişim kredisi sağlayan banka olan Silicon Valley Bank, sarsıcı bir düşüşle uçurumdan yuvarlanırken, bir Daily Mail manşeti "Forbes laneti tekrar vurdu" diye haykırdı.

Kaliforniya merkezli banka, 2018 mali krizinden bu yana dünya çapında şok dalgaları gönderen muhteşem bir çöküşle başarısız olan ilk yüksek profilli Amerikan bankacılık kurumu oldu.

İlginç bir şekilde, güç durumdaki banka, federal düzenleyicilerin onu kapatmak için adım atmasından ve bankadaki tüm mevduatlara el koymasından sadece haftalar önce, Forbes'in yıllık Amerika'nın en iyi bankaları listesine girdi.

Banka kendini tebrik ettikten sonra zafer kazanmış bir tavırla bu başarıyı hemen sosyal medya hesaplarında duyurdu ve beş yıl üst üste gıpta ile bakılanlar listesinde yer aldığını vurguladı.

SVB geçen Pazartesi günü tweet attı: "@Forbes'un yıllık Amerika'nın En İyi Bankaları sıralamasında üst üste 5. kez yer almaktan ve aynı zamanda yayının ilk Mali Yıldızlar listesine dahil olmaktan gurur duyuyoruz."

Twitter sayfası o zamandan beri kapandı ve web sitesi de kapatıldı. Twitter "Bu hesap mevcut değil" diyor.

Forbes listesinde 20. sırada yer alan Silicon Valley Bank'ın sahibi olan 1983'te kurulan SVB Financial Group'un toplam varlıkları 213 milyar dolar ve verimlilik oranı 56 olarak Massachusetts merkezli State Street Corporation ve California merkezli First Republic Bank'ın çok üzerinde yer aldı.

Bankanın iflasını açıklamasının ardından, derginin web sitesi, 'Amerika'nın En İyi Bankaları' sayfasına bir editoryal not ekleyerek, bankanın o zamandan beri "çöktüğünü" ve "faiz oranına maruz kalmasıyla ilgili korkuların neden olduğu bir banka çalışması nedeniyle 10 Mart'ta FDIC* kontrolü altına alındığını" belirtti.

Silicon Valley Bank patladıktan sonra, New York merkezli kripto merkezli bir finans kurumu olan Signature Bank da, düzenleyicilerin tüm finansal sistemi tehlikeye atacağından korktukları için Pazar günü kapılarını kapattı.

CNBC tarafından bildirildiği üzere, yasal bir dosyalamaya göre Signature Bank'ın 2022 sonunda 40 şubesi, 110,36 milyar dolarlık varlığı ve 88,59 milyar dolarlık mevduatı vardı.

Şimdi, ABD'nin en büyük 14. bankası olan ve son zamanlarda Forbes 'Amerika'nın en iyi bankaları' listesine giren First Republic Bank'ın da felakete doğru gidebileceğine dair raporlar ortaya çıkıyor.

Sosyal medya, hafta sonu boyunca insanların paralarını çekmek için San Francisco merkezli bir bankanın Kaliforniya'daki şubeleri önünde sıraya girdiğini gösteren gönderilerle doldu ve mevduat sahipleri arasında bunun bir sonraki patlama olabileceğine dair endişeleri alevlendirdi.

Silicon Valley Bank ile başlayan en son bankacılık başarısızlık dalgasından önce, Kansas merkezli Almena Bank ve First Bank of Florida, Ekim 2020'de iflasla karşı karşıya kaldı ve FDIC tarafından devralındı.

Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın aksine, Almena Bank ve First Bank of Florida, yaklaşık 200 milyon $'lık toplam mevduatla nispeten daha küçüktü.

Silicon Valley Bank'daki felaket, yatırım bankası Lehman Brothers'ın şok edici çöküşünün ardından 307 milyar dolarlık varlığa sahip Washington Mutual'ın iflas ettiği Eylül 2008'den bu yana yaşanan en kötü felaket.

Başkan Joe Biden, ABD bankacılık sistemine güveni yeniden tesis etmek amacıyla Pazartesi günü Amerikalılara, hükümetinin iki bankanın düşüşünden kaynaklanan hasarı kontrol etmeye yönelik acil durum planı hakkında seslendi.

Amerikalılar, bankacılık sistemimizin güvenli olduğundan emin olabilirler. Biden "Mevduatlarınız güvende” dedi. "Ayrıca sizi temin ederim ki bununla yetinmeyeceğiz. Bunların dışında ne gerekiyorsa yapacağız” diye ekledi

Ancak bu, Demokrat başkanı enflasyonu ve yüksek faiz oranlarını körükleyen multi-trilyon dolarlık bir harcama çılgınlığını serbest bırakmakla suçlayan kızgın Cumhuriyetçileri sakinleştirmeye yetmedi.

Bazıları, Silicon Valley Bank'ın çöküşünü önleyemediği için federal yetkililere saldırırken, Senatör Bernie Sanders, kaynayan mali krizden Trump dönemi politikasını sorumlu tuttu.

Sanders, Pazar günü yaptığı açıklamada, Ekonomik Büyüme, Düzenleyici Yardım ve Tüketici Koruma Yasası'na atıfta bulundu. "Açık olalım. Silicon Valley Bank'ın başarısızlığı, Donald Trump tarafından imzalanan ve şiddetle karşı çıktığım saçma bir 2018 banka serbestleştirme tasarısının doğrudan bir sonucudur. " 
 
Biden ayrıca, son yönetimin "düzenlemeleri geri çektiğini" söyleyerek, sorumluluğu selefine devrediyor gibi görüntü verdi. Trump, Biden'ın "modern çağın Herbert Hoover'ı olarak geçeceğini" söyleyerek karşılık verdi.

Ekonomist Vidhura Tennekoon, AP için yayınlanan bir makalede, Amerikan bankalarının karşı karşıya olduğu mevcut mali krizden sorumlu iki temel faktör olarak "faiz oranı riski" ve "likidite riskini" gösterdi.

“Fed, yükselen enflasyonu dizginlemek amacıyla agresif bir şekilde oranları - şimdiye kadar yüzde 4,5 puan - artırıyor. Sonuç olarak, borcun getirisi orantılı bir oranda arttı” diye yazdı.

"Şu anda sigortasız 1 trilyon dolardan fazla banka mevduatıyla, bankacılık krizinin sona ermekten çok uzak olduğuna inanıyorum" diye ekledi aceleyle.

Talk-show sunucusu Stuart Varney, Biden yönetiminin muazzam harcamalarının, Federal Rezerv'in enflasyonist para politikasının ve korkunç banka yönetiminin bankacılık krizini hızlandırdığını savundu.

"Bir dakika geriye git. Bunun için kim suçlanacak? Kanımca, enflasyonu yaratan ve Fed'i on yıllardır en hızlı faiz artışına iten şey, Biden ekibinin devasa harcamaları ve Federal Rezerv'in devasa para basımıdır" dedi.

"Nereye gidiyoruz? Dürüst olmak gerekirse, krizin biz konuşurken ortaya çıktığını söylemek zor.”

Kriz bir uyarı olmadan gelmedi. Temmuz 2020'de The Atlantic'te yayınlanan ayrıntılı bir analizde, California Üniversitesi hukuk profesörü Frank Partnoy, yaklaşan bir bankacılık krizi konusunda uyarmak için "kırık tedarik zincirleri, rekor işsizlik, iflas eden küçük işletmeler"den bahsetti.

"Bütün bu faktörler ciddi ve ABD'yi derin, uzun süreli bir durgunluğa sürükleyebilir. Ancak ekonomi için başka bir tehdit daha var” diye yazdı.

"Büyük bankaların bilançolarında gizleniyor ve felaket olabilir. Salgını çevreleyen tüm belirsizliğe ek olarak, bir sabah uyandığınızda finans sektörünün çöktüğünü gördüğünüzü hayal edin.”

Bu, ABD tarihindeki en son bankacılık başarısızlığı vakası, ama kesinlikle en büyüklerinden biri. Ülkedeki banka felaketlerinin geçmişi, Napolyon Savaşları'nın sona erdiği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin İkinci Bankası'nın kendisini derin bir krizin içinde bulduğu 1819 yılına kadar uzanıyor.

1837 mali krizi, ABD'deki 850 bankadan 343'ünün tamamen kapanmasına ve diğer pek çoğunun kısmen iflas etmesine neden olarak, ülkenin en az on yıl boyunca devam eden en kötü durgunluğunu körükledi.

'Uzun Buhran' olarak bilinen 1873 paniği sırasında, New York Borsası tarihte ilk kez ticaretini askıya aldı ve birçok Amerikalı meteliksiz kaldı.

Bununla birlikte, "Büyük Buhran"ın resmi başlangıcı, Ekim 1929'da, Amerikan borsasının, sorumlu ana faktörün "kükreyen yirmili yıllar" olduğu büyük bir çöküş yaşadığı zamandı. 1930 ile 1932 yılları arasında ABD'de bir bankacılık başarısızlıkları dalgasına yol açtı.

2008'deki Büyük Durgunluk, iki yatırım bankası Bear Stearns ve Lehman Brothers'ın iflas ettiği Büyük Buhran'dan bu yana ABD'deki en büyük ekonomik gerileme oldu.

Uzmanlara göre son mali kriz, hiçbir Amerikan bankasının krizden kaçınacak kadar büyük veya güçlü olmadığını gösteriyor.

Seyid Zafer Mehdi
Press TV
 
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------
*Federal Deposit Insurance Corporation, Amerika Birleşik Devletleri'nde, federal hükûmet altında çalışan bağımsız bir devlet kurumudur. Büyük Buhran yıllarında çok sayıda bankanın batması sonucu 1933'te Glass-Steagall Kanunu ile kurulmuştur.
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar