20231221112137224.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  İsrail'in çok övülen fakat Gazze'de çuvallayan elit gücü: Golani Tugayı

İsrail'in çok övülen fakat Gazze'de çuvallayan elit gücü: Golani Tugayı

Golani Tugayı'nın yenilmezlik imajı Gazze savaşında ağır yara aldı ve eski bir komutan İsrail Kanal 12'ye yaptığı açıklamada elit kuvvetlerin toplam mevcudunun dörtte birinin Gazze savaşlarında öldüğünü itiraf etti. Daha önce de İsrailli bir general, Gazze savaşının sadece ilk gününde, çok övülen tugayın 72 savaşçısını kaybettiğini doğrulamıştı.

22 Aralık 2023 Cuma
İNTİZAR - Gazze savaşından önce Golani Tugayı İsrailliler için büyük bir isimdi. Bu isim ordunun en seçkin savaşçılarını temsil ediyordu ve Tel Aviv'in övündüğü komando tugaylarından biri de Golani Tugayı'ydı. İsrailli yetkililer Golani Tugayı'nın her bir üyesinin 13 sıradan askere eşdeğer olduğunu iddia ediyor. 
 
Golani Tugayı'nın sadece yurtdışında değil İsrail rejimi içinde de oldukça karanlık bir imajı var. Tugayın disiplinsizlik ya da üyelerinin cezalandırılması gibi sorunları olmadığı söyleniyor. Tugaya katılanlar eğitimlerine atış ve isabetli hedef alma ile başlıyor ve çeşitli işkence, şiddet ve istismar taktiklerini öğrenerek bitiriyorlar. 
 
İsrail ordusu ne zaman sebat ve acımasızlık gerektiren zor ve hassas bir askeri görevle karşılaşsa Golani Tugayı'na başvuruyor. Tugayın eski komutanları onu normal günlerde zincire vurulması gereken ama avlanırken yanınızdaki en iyi seçenek olacak bir Rottweiler köpeğine benzetiyor. 
 
Ancak Golani Tugayı'nın yenilmezlik imajı Gazze savaşında ağır yara aldı ve eski bir komutan İsrail Kanal 12'ye yaptığı açıklamada elit kuvvetlerin toplam mevcudunun dörtte birinin Gazze savaşlarında öldüğünü itiraf etti. Daha önce de İsrailli bir general, Gazze savaşının sadece ilk gününde, çok övülen tugayın 72 savaşçısını kaybettiğini doğrulamıştı. 
 
Şucaiye, Golanilerin Mezarlığı 
 
Şucaiye, savaştan önce 110.000 nüfusuyla Gazze Şehri'nin en büyük ve en kalabalık mahallelerinden biriydi, ancak sakinlerinin büyük bir kısmının öldürülmesi ve diğerlerinin yerinden edilmesi nedeniyle nüfusu değişti. Yüzölçümü 6 kilometrekaredir. İsrail ordu güçleri, özellikle Golani Tugayı, bu mahallede ağır kayıplar verdi.
 
Golani Tugayı kayıplarının çoğu Şucaiye'de yaşandı. Bu mahalle Gazze'nin doğusunda ve işgal altındaki toprakların sınırına yakın bir yerde bulunuyor. İsrail'in Nahal Oz kibbutz'u Şucaiye'ye bir kilometreden daha az uzaklıktadır. 
 
Tarihi kaynaklar Şucaiye'nin adını 1239 yılında Eyyubilerin Haçlılara karşı verdiği savaşta ölen ünlü savaşçı Şuhedauddin Osman el-Kürdi'ye bağlamaktadır. Şucaiye'nin güney kısmı, 1100'lü yıllarda Filistin'i Haçlı ordusu ve müttefiklerinden kurtarmak için Selahaddin'e katılan Türkmen kabilelerinin onuruna 'Türkmen' olarak adlandırılır. 
 
Gazze Şeridi'nin doğu sınırına yakın olmaları nedeniyle Şucaiye sakinleri, mevcut savaştan önce bile birçok kez İsrailliler tarafından hedef alındı. Bu nedenle İsraillilere karşı savaşmaya her zaman hazır olduklarını göstermişlerdir. 
 
Golani Tugayı ile Gazze'ye giren İsrailli gazeteci Hanan Greenwood, mahalleyi savaşın başından bu yana tugayın karşılaştığı en sağlam hedeflerden biri olarak tanımladı. Gazeteci, Şucaiye'nin yoğun nüfuslu olduğunu ve Gazze'nin en güçlü mahallelerinden biri olarak kabul edildiğini söylüyor. Bu nedenle Golani Tugayı'nın buradaki kayıpları yüksekti. 
 
Askeri kayıplar neden yüksek? 
 
İsrail ordusu savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana 463 askerinin öldüğünü doğruladı. Hamas'ın El Aksa Fırtınası Operasyonu'ndan yaklaşık üç saat sonra kara harekatının başlamasından bu yana 127 asker öldürüldü ve şimdiye kadar yüzlerce asker de yaralandı. Bu kayıpların büyük bir kısmı Golani kuvvetlerinden. Aslında bunlar İsrail'in kendi resmi rakamlarıdır ve gerçek rakamlar çok daha yüksektir. 
 
İsrail ordusunun yüksek kayıplarının nedeni hakkında çeşitli görüşler dile getirilmiştir. İşte bunlardan bazıları: 
 
Gazze hibrit savaşı: Gazze'deki savaş klasik bir savaş değil, İsrail ordusu daha ziyade, İsrail ordusunu kolayca yorabilecek bir gerilla ordusuyla karşı karşıya.
 
Hamas'ın hazırlığı: Bir İsrail ordu komutanı CNN'e Hamas'ın savaşa hazırlanmak için çok zaman harcadığını, geniş bir tünel sistemi inşa ettiğini, tuzaklar ve savunmalar kurduğunu söyledi. Gazze'deki 2023 savaşının İsrail ordusu için 2014 kara harekâtından daha ölümcül olmasının nedenlerinden biri de muhtemelen bu. İsrail ordusu 2014'teki 51 günlük savaşta sadece 67 askerini kaybetmişti, ancak savaşın 73. gününde ordunun resmi kayıp istatistikleri 500'den az olsa da gerçek kayıp sayısı 1.000 kişi civarında olabilir. Hamas güçlerinin aksine İsrail ordusu son bir yıldır Netanyahu'nun yargı reformu programıyla ilgili iç tartışmalara karışmış ve savaştan önce bazı yedek ve aktif görevdeki hava kuvvetleri pilotları bile istifa tehdidinde bulunmuştu. 
 
Zorlu şehir savaşı: İsrail ordusu temelde şehir savaşları için inşa edilmemiştir, bunun yerine kendisini her zaman sınır ötesi klasik savaşlara hazırlamıştır. Ancak El Aksa Fırtınası Operasyonu İsrail kuvvetlerini hazırlıksız yakaladı ve onları zorlu bir şehir savaşına sürükledi.
 
Al Waght

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar