Biden-Netanyahu-2.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Yok oluşa sürüklenen İsrail'i kurtarmak için ateşkes isteyen ABD neyi planlıyor?

Yok oluşa sürüklenen İsrail'i kurtarmak için ateşkes isteyen ABD neyi planlıyor?

Hizbullah'a ait insansız hava araçlarının Hayfa'ya ve onlarca roketin işgal altındaki Golan'daki İsrail askeri üslerine ulaşması ne anlama geliyor? BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'deki savaşı durdurmaya yönelik son kararının ardındaki gerçek ABD hedefleri nelerdir?

13 Haziran 2024 Perşembe
İNTİZAR - Güney Lübnan'dan Hizbullah savaşçıları tarafından iki insansız hava aracının fırlatılması, kuzey cephesinde kapsamlı bir çatışmanın önünü açabilecek çok tehlikeli bir gelişmedir çünkü işgal devletinin derinliği, ister güneyinde (Gazze) ister kuzeyinde (Celile bölgesi) olsun artık hiç güvenli değildir ve bunun sonuçlarına katlanması imkansız hale gelmiştir.
 
İlginçtir ki ortaya çıkan bu durum kuzey cephesinde üç önemli gelişmeyle aynı zamana denk geldi:
 
Birincisi: Hizbullah'ın hava savunma sistemleri iki gün önce Lübnan hava sahasına giren gelişmiş bir İsrail Hermes 900 insansız hava aracını düşürmeyi başardı.
 
İkincisi: İsrail ordusu, Hizbullah'ın bugün İsrail askeri üslerini ve işgal altındaki Golan'da bulunan "Karmein" yerleşim birimini bombalamak için 50 roket attığını ve bunun da büyük yangınların çıkmasına neden olduğunu kabul etti.
 
Üçüncüsü: Hizbullah'ın hava savunma birimi, F16 ve F15 gibi sabit kanatlı İsrail uçaklarını durdurabilecek ve Lübnan hava sahasına girmelerini engelleyebilecek gelişmiş füzelere sahip olduğunu açıkladı.
 
Yemen'in üç denizde (Arap, Kızıl ve Akdeniz) ve Hint Okyanusu'nda ABD ve İsrail gemilerine yönelik saldırılarının artmasıyla aynı zamana denk gelen bu tırmanış, ABD'nin Gazze Şeridi'nde, İsrail ordusunun ellerini Hizbullah'ı ortadan kaldırma umuduyla Lübnan'a topyekün bir saldırı başlatmak üzere serbest bırakan bir "ateşkes"e varma yönündeki mevcut "çılgınlığı"nın arkasındaki başlıca nedenlerden biridir.
 
İnsansız hava araçlarının Hayfa'ya doğru fırlatılması ve çok gelişmiş olduğu varsayılan İsrail savunmasını delmedeki başarıları, İsrail askeri ve siyasi liderliğine, bu şehrin ve işgal altındaki diğer Filistin şehirlerinin direnişin ateşinin hedefinde olduğunu ve Lübnan'a karşı savaş ve saldırganlığın genişletilmesinin ve Gazze'deki imha savaşının devam etmesinin, onları (şehirleri) tamamen yok edecek bir yanıt anlamına geleceğini teyit eden tehditkar bir mesajdır. Belki de Netanyahu'nun Lübnan'ı Taş Devri'ne geri döndürme tehditlerini yerine getirememesi, Lübnan İslami direnişinin tepkisinin büyüklüğünü ve harap olmuş varlığına yönelik tehlikesini bilmesinden kaynaklanıyor.
 
İşgal altındaki Filistin'in kuzeyinde Lübnan'da İslami direnişin Gazze savaşının başlangıcından bu yana yürüttüğü yıpratma savaşı ve bugüne kadar ortaya çıkan yangınlar ve maddi ve manevi yıkım, işgal altındaki Celile'de bulunan 200.000'den fazla yerleşimcinin şimdiye kadar başta Hayfa, Tel Aviv, Safed ve Kudüs olmak üzere merkezdeki güvenli bölgelere nakledilmesine yol açtı. Bu savaş ancak Gazze Şeridi'ndeki imha ve etnik temizlik savaşının durmasıyla sona erebilir; bu da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in bölgeye sekizinci ziyaretini, başta Mısır ve Katar olmak üzere Arap arabulucuların himayesinde bu savaşın sona ermesini sağlayacak bir anlaşmaya varmak için yapmasının nedenini açıklıyor.
 
BM Güvenlik Konseyi tarafından, ABD'nin alışılmadık bir şekilde karşı çıkmadığı Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurma kararının verilmesi, sahada fiili bir karşılık bulamayacak ve düzinelerce benzer kararla dolu olan uluslararası örgütün arşivlerine gönderilecektir; bunun en önemli nedeni, Filistin direnişinin bu tür kararları memnuniyetle karşılasa bile bunlara aldanmayacak olması ve hem Doha'da hem de Mısır'da yürütülen müzakerelerin Amerikan sponsorluğunun güvenilirliğine iltifatının olmamasıdır. Özellikle de Başkan Biden'ın Arap arabulucuları direniş liderlerine (Hamas ve İslami Cihad) İsrail'in koşullarına boyun eğmeleri için baskı yapmaya çağırması ve reddetmeleri halinde liderlerinin Katar'daki ikametine son verilerek cezalandırılacaklarını söylemesinden sonra. Daha da önemlisi, Siyonist sadakatiyle övünen Blinken, Gazze Şeridi'ndeki savaşın devam etmesinden Hamas'ı sorumlu tuttu ve sanki İsrail uysal kuzuymuş gibi savaşı durdurmanın önündeki en büyük engel olarak nitelendirdi ve bu küstahlığın zirvesi.
 
Geçtiğimiz Cumartesi günü dört İsrailli tutukluyu kurtarmak üzere göstermelik bir girişimde bulunan düşman İsrail'in gerçekleştirdiği ve 300'den fazla kişinin ölümüne ve 700 kişinin yaralanmasına neden olan Nuseirat katliamından sonra, özellikle de Amerika'nın, istihbarat servislerinin ve yüzer limanının bu katliamın planlanmasına ve uygulanmasına katıldığının kanıtlanmasının ardından, ABD yönetimi tarafından desteklenen Kahire ve Doha müzakerelerinin çöktüğü ve kalan tüm inandırıcılığını yitirdiği söylenebilir.
 
Hayfa'ya insansız hava araçlarının ve işgal altındaki Suriye Golan'ındaki yerleşimlere onlarca füzenin gönderilmesi, Gazze'deki direniş pusularında sinek gibi düşen İsrail askerleri, İsrail siyasi liderliği arasında artan anlaşmazlıklar ve askeri savaş konseyinin çöküşü, işgal devletinin sonunun yaklaştığının ve tam zaferin yakın olduğunun göstergeleridir.
 
İhtiyacımız olan şey daha fazla sabır, kararlılık ve Amerika'ya, arabulucularına ve açık hedefleri olan bir tuzak olan müzakerelerine karşı güvensizliktir. Bu farkındalığın, tarihin en büyük Filistin başarısı olan "El Aksa Tufanı"nı planlayan ve uygulayan Gazze'deki direnişin saha komutanlarında bulunmadığına inanmıyoruz.
 
Abdulbari Atvan

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar