66794-cats.jpg

İran İsrail'i vuracak, top ABD-İsrail sahasında

Tahran'ın Batı'nın zorbalıklarını geri püskürtme konusundaki cesareti de tüm zamanların en yüksek seviyesinde. İran Batı'nın diktasına boyun eğmeyecektir. Dolayısıyla bugünkü koşullarda Tahran'ın 31 Temmuz'daki İsrail saldırısına tepki göstermemesini beklemek gerçekçi değil. İran'ın egemenliği ihlal edilmiştir ve İran'ın yanıtı güçlü ve kararlı olacaktır - ve gelecek için de caydırıcı olacaktır.

22 Ağustos 2024 Perşembe
İNTİZAR - Bir Zen atasözü vardır: 'Eğer bir dağa tırmanmak istiyorsan, zirveden başla'. ABD Başkanı Joe Biden ve CIA Direktörü William Burns'ün Gazze savaşına ilişkin İsrail-Hamas anlaşması konusunda gösterdikleri yapmacık coşku, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun yeşil ışık yakmadığı sürece bunun hiçbir yere varmayan bir yol olduğu gerçeğini gizleyemez. 
 
Peki Netanyahu ne yaptı? ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Pazar günü Tel Aviv'e gelerek Netanyahu'yu işbirliğine ikna etmeye çalışacağı günün arifesinde, Netanyahu küçümseyici bir tavırla Gazze'nin merkez kasabası Deir Al-Balah'a bir hava saldırısı daha düzenleyerek altısı çocuk olmak üzere “en az” 21 kişinin ölümüne neden oldu. Biden daha önceki gün Gazze'deki ateşkes müzakerelerine katılan tüm tarafların savaşı durdurmak, rehinelerin iadesi ve akan kanı durduracak bir ateşkes sağlamak için ABD öncülüğünde yürütülen diplomatik çabaları tehlikeye atmaktan vazgeçmeleri gerektiğini vurgulamıştı. 
 
Üstelik bu, müzakereci olarak aktif bir şekilde yer alan bir 'üst düzey yönetim yetkilisinin' -muhtemelen Burns'ün kendisi- Doha'dan özel bir brifingde müzakerelerin bir dönüm noktasına ulaştığını iletmeye çalışmasından sonra oldu. Meselenin özü şu: Batılı liderler İran'a karşı itidalli davranması için maksimum baskı stratejisi uygularken, Doha sürecini haksız yere baltalayan Netanyahu ile mücadele edecek ahlaki ya da siyasi cesarete sahip değiller çünkü Netanyahu iktidardan uzaklaştırılmasına, 7 Ekim saldırılarının sorumluluğunu üstlenmek için soruşturulmasına, aleyhindeki davaların yeniden canlandırılmasına ve suçlu bulunması halinde hapis cezasına çarptırılmasına yol açabilecek bir ateşkes anlaşmasıyla ilgilenmiyor. 
 
Aslında Tahran, Amerikan arabuluculuğunda Gazze'ye barış gelmeyeceği konusunda şüpheci ancak Doha müzakereleri devam ederken sahada yeni olgular yaratmamaya özen gösteriyor. Tahran, Doha sürecini rayından çıkarmamak için olgun ve sorumlu bir tutum benimsemiştir. Mesele şu ki İran, İsrail devletinin Gazze'de başlattığı korkunç savaşın bir şekilde sona erdirilmesi konusunda istekli. Şu ana kadar 40,000'den fazla insan öldü. 
 
Bununla birlikte, Hamas'ın Doha toplantısında ABD'nin “köprü kurma önerisine” vereceği yanıt Tahran için önemli bir belirleyici olacaktır. Eldeki verilere göre İsrail'in Gazze'de, özellikle de Mısır sınırında askeri varlığını sürdürmesi, Filistinlilerin bölge içinde serbest dolaşımı ve takasla serbest bırakılacak mahkumların kimliği ve sayısı konusunda ciddi anlaşmazlıklar var. Hem İsrail hem de Hamas bir anlaşmanın zor olacağının sinyallerini verdi.  
 
Öte yandan Mesud Pezeşkiyan yönetimindeki yeni İran hükümeti Batı ile yapıcı bir ilişki kurma arzusunun altını çizdi ve Batı yaptırımlarının kaldırılmasına öncelik verdi. Pezeşkiyan'ın dışişleri bakanlığı için aday gösterdiği Abbass Araghchi, Pazar günü Meclis'te verdiği ifadede bu politika parametrelerini yineleyerek atanması için parlamentodan onay istedi. 
 
Ilımlı bir diplomat olarak tanınan Aragçi'nin muhafazakarların çoğunlukta olduğu parlamentoda destek bulmakta zorlanabileceği yönündeki spekülasyonları bertaraf eden Meclis, Aragçi'nin yüksek profesyonelliğini, İran'ın bir sonraki dışişleri bakanı olarak ismini oybirliğiyle onaylayarak bir anda kabul etti. 
 
Beyaz Saray'daki stratejistler için burada düşünecek çok şey var. Pezeşkiyan'ın selefi merhum İbrahim Reisi'nin dış politika mirası olarak geride bıraktıklarının yeni hükümete rehberlik etmeye devam edeceğini söylemek yeterli olacaktır. Bu da yüksek düzeyde bir ulusal mutabakata işaret ediyor. Kısaca ifade etmek gerekirse, 1979 İslam Devrimi'nden bu yana geçen bunca yılda, Tahran'daki güç hesaplarında Batı ile pragmatik bir angajman için daha elverişli bir ortam olmamıştır. Washington'un İran'la ilişki kurma fırsatını göz ardı etmesi son derece akılsızca olacaktır. 
 
Öte yandan Tahran'ın Batı'nın zorbalıklarını geri püskürtme konusundaki cesareti de tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Sonuç olarak İran Batı'nın diktasına boyun eğmeyecektir. Dolayısıyla bugünkü koşullarda Tahran'ın 31 Temmuz'daki İsrail saldırısına tepki göstermemesini beklemek gerçekçi değildir. İran'ın egemenliği ihlal edilmiştir ve İran'ın yanıtı güçlü ve kararlı olacaktır - ve gelecek için de caydırıcı olacaktır. 
 
Washington'un güç gösterisi Tahran'ı korkutmayacaktır. ABD'nin aksine ulusal birlik çok önemli bir faktördür. Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan tarafından önerilen bakanlar kurulu listesinin tamamının Meclis tarafından çarpıcı bir şekilde onaylanması, devlet erkinin farklı kolları arasında bir çatışmanın olmadığını göstermektedir. Tüm göstergeler Dini Lider Ayetullah Hamaney ve Pezeşkiyan'ın aynı görüşte olduğunu ve bu mesajın Tahran'daki politika oluşturma ve devlet gücü kademelerine kadar ulaştığını gösteriyor.
 
İsrail'in çatışmacı iç siyasetindeki kargaşa ile tezat daha keskin olamazdı. 
 
Bu nedenle İran, gerekli, zorunlu ve ulusal onur meselesi olarak gördüğü şeyi yapacaktır. Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı General Ali Fadavi Pazartesi günü yaptığı açıklamada şunları söyledi: “(İsrail'in) cezalandırılma zamanını ve şeklini biz belirleyeceğiz. Gaspçı Siyonist rejim Şehit Haniye'yi öldürerek büyük bir suç işlemiştir ve bu kez öncekinden daha ağır bir şekilde cezalandırılacaktır.” 
 
İran'ın BM misyonu Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, herhangi bir yanıtın hem İsrail rejimini cezalandırması hem de ülkedeki gelecek saldırıları caydırması gerektiğini, ancak aynı zamanda “olası bir ateşkesi etkileyebilecek olası olumsuz etkilerden kaçınmak için dikkatli bir şekilde kalibre edilmesi gerektiğini” söyledi.
“İran'ın vereceği yanıtın zamanlaması, koşulları ve şekli titizlikle düzenlenerek en fazla şaşkınlık yaratacak bir anda gerçekleşmesi sağlanacaktır; belki de gözleri gökyüzüne ve radar ekranlarına sabitlenmişken, karadan gafil avlanacaklardır - ya da belki de her ikisinin bir kombinasyonuyla.”
İran'ın New York'taki BM kürsüsünden yaptığı açıklama, Beyaz Saray'a topun ABD-İsrail sahasında olduğuna dair bir mesajdır. İlginçtir ki bu açıklama, Biden'ın Çarşamba günü Netanyahu ile yaptığı ve “ABD'nin savunma amaçlı askeri konuşlandırmalarına” dikkat çektiği, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının tamamlanmasının aciliyetini vurguladığı ve kalan engelleri ortadan kaldırmak için Kahire'de yapılacak görüşmeleri ele aldığı telefon görüşmesinin Beyaz Saray'daki tonunun düşürülmesiyle aynı zamana denk geldi.” Tahran ve Washington'un birbirleriyle iletişim halinde oldukları anlaşılıyor.
 
Böylesine incelikli bir zeminde bölgesel bir savaş paranoyasının yersiz olduğu açıktır zira ne İran ne de ABD savaş istemektedir. Küçük bir ülke olan İsrail'e gelince, stratejik varlıkları nükleer füzelerle dolu üç denizaltıyla donanmış İran'la savaşa girecek kapasiteden yoksundur.
 
Hizbullah'ın güney ve orta Lübnan'daki geniş yeraltı füze ağının çarpıcı bir şekilde ortaya çıkması, İsrailli siyasi elit ve yerleşimci topluluklar için neyle karşı karşıya olduklarına dair bir gerçeklik kontrolüdür.
 
İsrail'in eski savaş bakanı Avigdor Lieberman'ın da ifade ettiği gibi, İsrail tam da İranlıların istediği gibi, direniş cephelerini birleştirmeyi başararak bir yıpratma savaşına girmiş durumda. Lieberman, Tahran'ın misilleme operasyonunu belirsiz bir süre beklemenin verdiği ıstırabın Tahran ve Direniş Ekseni için başlı başına bir başarı olduğuna dikkat çekti. 
 
M. K. Bhadrakumar
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar