95f42703-810e-44c0-aa0b-d57741b7b871.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Kurbanlar, aileler ve doktorlar Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarını anlatıyor

Kurbanlar, aileler ve doktorlar Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarını anlatıyor

Press TV internet sitesine konuşan tıbbi kaynaklar, Salı günü ülke genelinde Lübnan vatandaşları tarafından taşınan çağrı cihazlarında meydana gelen toplu patlamalarda yaralananların çoğunun yüz, göz, el, göğüs ve bel bölgelerinde olduğunu söyledi.

18 Eylül 2024 Çarşamba
İNTİZAR - Bekaa Vadisi'ndeki Baalbek kentinin önde gelen tıp merkezlerinden Dar al-Amal Hastanesi ve Bekaa'nın ortasındaki Chtoura Hastanesi'nde yaralı siviller ve aileleri tesislere akın etti.
 
Yaralıların akın akın gelmeye devam etmesi, sağlık görevlileri ve sağlık görevlilerinin işini zorlaştırdı.
 
Lübnan'ın doğusunda yer alan Baalbek, antik bir Roma kentinin kalıntılarını ve dünyanın en büyük tapınaklarından birini içeren büyük arkeolojik kompleksiyle biliniyor.
 
Ancak Salı akşamı Baalbek, toplu çağrı cihazı patlamaları nedeniyle dünya çapında manşetlere taşındı.
 
Lübnan sağlık bakanlığına göre, ilk olarak Beyrut'un güney banliyölerinde meydana gelen patlamalarda en az dokuz kişi öldü ve 2.800 kişi de yaralandı.
 
Patlamaların ardından bakanlıktan yapılan açıklamada “Güney Lübnan'daki hastaneler kapasitelerini aştığı için hastalar Lübnan'ın farklı vilayetlerine naklediliyor” denildi.
 
Press TV'nin Beyrut'taki muhabiri Meryem Salih'in Lübnan'ın başkentinden bildirdiğine göre ölenler arasında 9 yaşında bir kız çocuğu ve Hizbullah'a bağlı bir milletvekilinin oğlu da bulunuyor.
 
Küçük kızın Fatima Cafer Abdullah, genç adamın ise 'Direnişe Sadakat' bloğu milletvekili Ali Ammar'ın oğlu Mehdi Ammar olduğu açıklandı.
 
Press TV'nin Beyrut'taki muhabiri, patlamalar meydana gelmeden önce çağrı cihazı taşıyan bazı kişilerin çağrı cihazlarının ısındığını fark ettiklerini belirterek, İsraillilerin Hizbullah'tan sert bir karşılık bekleyerek yüksek alarm durumunda olduklarını söyledi.
 
Ciddi el ve yüz yaralanmaları
 
Salı günü meydana gelen olayın ardından Chtoura Hastanesi'nde bir dizi ameliyat gerçekleştiren anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı Dr. Bassam Mortada, Press TV internet sitesine yaptığı açıklamada gördüklerinin ve karşılaştıklarının çağrı cihazı patlamalarından kaynaklanan kanlı sahneler olduğunu söyledi.
 
“Acil ameliyat gerektiren vakalarda parmaklar ya da eller kesilmişti ve özellikle gözlerde olmak üzere ciddi yüz yaralanmaları vardı” dedi.
 
“Yaralanmaların çoğunluğu ellerde, gözlerde, yüzde, boyunda ve göğüste. Bazı yaralanmalar bel ve bacakları da belirgin. Muhtemelen çağrı cihazlarının içine patlayıcı maddeler yerleştirilmiştir ve bunun bir siber saldırı olduğuna inanmıyorum.”
 
Salı günü geç saatlere kadar yüzlerce hastayla ilgilenen Dr. Murtaza, patlamalardan kaynaklanan yüz yaralanmalarının, gözler, burun ve kulaklar da dahil olmak üzere göz, ağız ve yüz fonksiyonlarının düzgün bir şekilde yerine getirilmesinde doktorlar için önemli zorluklar oluşturduğunu söyledi.
 
Yaralıların çoğunun yüz hatları bozulmuş genç Lübnanlı erkekler olduğunu ve bazılarının cerrahi işlemlerin ardından yoğun bakıma ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekledi.
 
Doktorlar duygusallaşıyor
 
Salı günkü çağrı cihazı patlamalarının ardından sosyal medyada dolaşan görüntülerde yaralıların Beyrut ve Güney Lübnan'daki hastanelere götürülürken sirenlerin çaldığı görülüyor.
 
Birçok gencin yaralılara yardım etmek ve onlar için kan bağışında bulunmak üzere farklı şehirlerdeki hastane ve sağlık merkezlerinin önünde toplandığı görüldü.
 
Press TV internet sitesine konuşan Dr. Mortada, yüksek yoğunluklu patlamaların neden olduğu yaralanmaların ciddiyetini anlatırken hüngür hüngür ağladı.
 
“Kurbanları ve yaralarını gördüğümde, İmam Hüseyin'in Kerbela'daki kardeşi Ebulfazl el-Abbas'ı düşünmeden edemedim” dedi hıçkıra hıçkıra ağlarken.
 
İmam Hüseyin'in yanında yozlaşmış Emevi halifesi Yezid'in ordusuna karşı savaşan Hazreti Abbas, Müslümanlar arasında bir sadakat sembolü olarak büyük saygı görüyor.
 
Dr. Murtaza ve diğer pek çok kişi için Bekaa'daki sahneler Kerbela ve Hazreti Abbas'ın anılarını canlandırdı; pek çok kişinin kol ve bacakları kesildi.
 
Lübnan Sağlık Bakanı Firas Abiad 9 kişinin öldüğünü, 100 hastanede 200'ü ağır olmak üzere 2,750'den fazla kişinin yaralandığını doğruladı.
 
Tıbbi kaynaklara göre, çeşitli hastanelerde durumu kritik olan çok sayıda kişi tedavi sürecinin devam ettiği için ölü sayısının artması muhtemel.
 
Press TV internet sitesine konuşan birçok görgü tanığı, patlamaların ardından sokaklarda ve hastanelerde tanık oldukları sahnelerin “kanlı ve dehşet verici” olduğunu söyledi.
 
“Önemli bir şey değil”
 
Trajedi sahnelerine, Salı günü meydana gelen kitlesel patlamalardan etkilenenlerin gösterdiği direnç eşlik etti. Asla pes etmeyen ruh hali açıkça görülüyor.
 
Yüzü ve elleri sargılarla kaplı bir şekilde hastane yatağında yatan bir patlama mağduru Press TV internet sitesine yaptığı açıklamada en azından bir gözünün bir an önce iyileşmesini ve böylece bir an önce işine dönebilmeyi umduğunu söyledi.
 
Hemşireler tarafından ameliyathaneye doğru götürülürken Press TV internet sitesine konuşan mağdur, bir mesajı açmaya çalıştığı anda çağrı cihazının patladığını anlattı.
 
Görünür derisinde ciddi yanıklar vardı ve gözleri tamamen morarmıştı, ancak güçlü ağrı kesiciler iletişim kurmasına ve üzücü deneyimi anlatmasına izin verdi.
 
Press TV internet sitesine verdiği demeçte “Bu büyük bir mesele değil” dedi. “Bu savaşta en kötü senaryo nedir? Şehit olmamız mı? Bu bizim hayallerimizin gerçekleşmesi ve yaralanmak da sonsuza dek taşıyacağımız bir simge” dedi.
 
Bekaa'daki bir hastanenin acil servis bölümünün koridorunda bekleyen aile üyeleriyle çevrili bir başka kurban da sol elinden ve iki gözünden yaralanmış.
 
Kız kardeşiyle konuşurken “Kaç parmağımı kaybettim, bir mi iki mi? Göremiyorum.” “Dört” diye cevap verdi, burnu kızarmış ve gözleri hıçkırıklarla şişmişti.
 
Kurban sakince, “Sorun değil, diğer elimle hala idare edebilirim. Üzülme.”
 
Tam olarak ne olduğu sorulduğunda Press TV internet sitesine, mesajları kontrol etmek için çağrı cihazını çıkardığını ve “anında patladığını”, kendisini şaşkın ve kanlar içinde bıraktığını söyledi.
 
“İsrail şüphesiz bunun bedelini ödeyecek; ağır bir bedel, bekleyin ve görün” dedi.
 
Daha da güçleneceğiz
 
Press TV internet sitesine konuşan bir kurban ailesi, İsrail rejiminin bu tür korkakça saldırılarla Lübnan halkının ruhunu söndüremeyeceği görüşünü yineledi.
 
“Beni öldürmeyen şey beni güçlendirir,” dedi kurbanın kayınpederi, hastanenin bahçesinin dışında beklerken. “Acı verici, evet, ama bizi güçlendiriyor.”
 
Kurban o sırada ameliyathanede kritik yaraları için ameliyat ediliyordu.
 
Eşi, “Hastane odalarında yakınları olan tüm Lübnanlıların inandığı ve yüksek sesle söylediği şey bu, tıpkı babamın dediği gibi, bu bizi öldürmezse daha da güçlendirecek,” dedi.
 
Hastanede ameliyat bölümüne gidip gelen kızıyla sohbet ederken, “Peki ne olabilir? Şehit mi olacak? Biz her zaman buna hazırdık ve hiçbir şey bizi topraklarımızı savunmaktan ve vahşi İsrail rejimiyle savaşmaktan alıkoyamaz.”
 
Yaralılardan birinin akrabası olan Kassem, tıpkı Kerbela'dan sonra Seyyid Zeynep gibi kendisinin ve diğerlerinin de “güzellikten başka bir şey görmediğini” söyledi.
 
Bu saldırının halkın iradesini kırıp kırmayacağı sorulduğunda Kassem kendinden emin bir şekilde şunları söyledi: “Eğer 2.600 kişi yaralanırsa, İsrail bu sayının on katına çıkacağını bilmeli. Birkaç gün içinde 26,000 genç direnişe katılacaktır.”
 
Bir kurbanın annesi olan Leyla Haydar ise 23 yaşındaki oğlunun arabasıyla seyir halindeyken kendisine gelen bir mesajı okumak için tuttuğu çağrı cihazının yüzünde patladığını söyledi.
 
Oğlunu görmüş ve ameliyat için ameliyathaneye girmeden önce onunla konuşmuş.
 
“Onu beklememiz gerektiğini ve iyi olacağını söyledi,” dedi gülümseyerek.
 
“Bu bizim savaşımız ve sonuna kadar mücadele edeceğiz. Biz kazananlarız ve dirençliyiz, İsrail bizim zihniyetimizi anlamıyor ve Lübnan ve Gazze'nin çamurunda batıyor.”
 
Bu arada şehit Ali Issa Kassem'in annesi Zayneb Madi de hastane binasında yaralı eşini bekliyordu. Eşi, çağrı cihazını tutmaya fırsat bulamadan patlaması sonucu yaralanmıştı.
 
Zayneb, çağrı cihazı patlaması sonucu yaralanan yüzlerce gencin sıradan vatandaşlar olduğunu, aileleri için alışveriş yaptıklarını, arabalarını kullandıklarını, evlerinde bulunduklarını ve aynı zamanda Lübnan'ı ve halkını korumak isteyen direniş savaşçıları olduklarını söyledi.
 
“Biz hiçbir zaman işgalci olmadık, bu bizi nasıl terörist yapar? Lübnan ve Gazze'de sivilleri öldüren ve topraklarımızı işgal eden terörist varlık İsrail'dir” dedi.
 
Press TV internet sitesine verdiği demeçte “Bu bizim yolumuz ve geri adım atmayacağız” dedi. 
 
Hizbullah'ın yanıtı
 
Hizbullah yaptığı açıklamada, saldırılarla ilgili tüm gerçekleri ve mevcut bilgileri inceledikten sonra İsrail rejimini “sivilleri de hedef alan ve birçok kişinin şehit olmasına ve birçoğunun yaralanmasına yol açan bu suç içeren saldırıdan tamamen sorumlu tuttuklarını” söyledi.
 
Direniş hareketi, “Şehitlerimiz ve yaralılarımız, Kudüs yolunda, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki onurlu halkımızın zaferinde ve sürekli saha desteğindeki mücadelemizin ve fedakârlıklarımızın sembolüdür” dedi.
 
“Zafer pozisyonumuz, yiğit Filistin direnişine verdiğimiz destek, bu dünyada ve ahirette bizim için bir gurur ve onur kaynağı olmaya devam edecektir.
 
“Hain ve cani düşman bu günahkâr saldırganlığının cezasını mutlaka çekecektir” denildi.
 
Lübnan direniş hareketi Çarşamba günü erken saatlerde yayınladığı bir diğer açıklamada da Salı günü güney cephesinde Blida ve Majdal Selem'de meydana gelen patlamalarda ölenler için başsağlığı diledi.
 
Hareket, “Lübnan'daki İslami Direniş, Gazze'yi, halkını ve direnişini desteklemek ve Lübnan'ı, halkını ve egemenliğini savunmak için geçmiş günlerde olduğu gibi bugün de operasyonlarına devam edecektir” dedi.
 
“Bu yol devam etmektedir ve cani düşmanın Salı günü Lübnan'da halkımıza, ailelerimize ve savaşçılarımıza karşı gerçekleştirdiği katliam nedeniyle yüzleşmesi gereken ağır hesaplaşmadan ayrıdır. Bu hesaplaşma başka bir konudur ve Allah'ın izniyle kesinlikle yaklaşmaktadır” dedi.
 
“Dün yaşananlar cihat ve direniş yolunda ilerleme azim ve kararlılığımızı daha da güçlendirecektir ve Allah'ın sadık, sabırlı savaşçılara verdiği zafer sözünden kesinlikle eminiz.”
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar