Ekran Alıntısı Scott Ritter.PNG
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Scott Ritter: Lübnan'da tırmanış sürerken İsrail'in çöküşü yakın

Scott Ritter: Lübnan'da tırmanış sürerken İsrail'in çöküşü yakın

Eski Amerikalı BM silah denetçisi Scott Ritter, Lübnan'a yönelik son saldırısının ardından ordusu zayıflayan ve toplumu parçalanan İsrail'in içten içe çözülmekte olduğuna dikkat çekti.

20 Eylül 2024 Cuma
İNTİZAR - Dünya bazen savaşın eşiğindeymiş gibi hissediyor. İsrail, Lübnan'a düzenlediği büyük bir saldırıyla Orta Doğu'daki çatışmayı tırmandırdı; yüzlerce çağrı cihazına ve diğer elektronik cihazlara bomba yerleştirerek çok sayıda kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına neden oldu.
 
Dünyanın dört bir yanında bu eylem bir terör eylemi olarak kınandı.
 
Bugünkü konuğumuz Scott Ritter bu hareketi kesin bir dille kınadı. “Bu, hiçbir koşul altında haklı gösterilemeyecek bir şeydir. Savaş hukukunun hiçbir unsuru bu tür gelişigüzel bir saldırıya izin vermez,” dedi. Ritter eski bir Birleşik Devletler Kolordusu İstihbarat Subayı ve Irak'ta BM Silah Müfettişidir. Çalışmalarını ScottRitter.com adresinde bulabileceğiniz bir yazar ve jeopolitik analisttir. Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaşları yakından takip etmiştir.
 
Ona göre bu saldırının geniş çaplı etkileri olacak, özellikle de habersiz yakalanan Batılı şirketler için. “Bu, tüketiciler arasında Batılı şirketlere milyarlarca dolara mal olabilecek bir güven krizi yaratacak” dedi ve ekledi:
Birazcık sağduyusu olan herkes Batı yapımı elektronik cihazlarını derhal çöpe atacak ve İsrail'in istihbarat toplama ya da suikast hedeflerine ulaşmak için elektronik cihazın bütünlüğüne sızamayacağı ve bozamayacağı Çin gibi bir ülkeden cihaz temin edecektir.”
İsrail ordusu Hamas'tan çok daha iyi silahlanmış ve finanse edilmiş olsa da, Ritter 12 ay süren çatışmalardan sonra üstün çıkanın aslında Filistinli güçler olduğunu iddia ederek şunları söyledi:
Bana göre şu anda Hamas bu çatışmayı kazanıyor. Stratejik olarak kazanıyorlar. Bunun için korkunç bir bedel ödüyorlar. Ancak 6 Ekim'de kimse bir Filistin devletinin kurulmasından bahsetmiyordu. Bugün ise dünya çapında pek çok insanın dilinin ucunda. Neden mi? Çünkü dünya İsrail hakkındaki gerçeği gördü.”
Sadece bu da değil, İsrail kendi kendini içten içe yiyor. Ordusu ciddi şekilde tükenmiş durumda; ekonomisi roket saldırıları ve 12 aylık savaş ekonomisi nedeniyle paramparça oldu; ve toplumu parçalanmaya başladı.
 
Amerika Birleşik Devletleri de zarar gördü. Dünya sahnesinde giderek yalnızlaşıyor ve prestiji azalıyor. Daha az sayıda ülke liderlik için Washington'a bakıyor ve bunun yerine BRICS gibi örgütleri gelecek olarak görüyor.
 
Bu ayın sonunda Rusya'nın Kazan kentinde BRICS zirvesi düzenlenecek ve çekirdek üye ülkelerle yeni davetlileri bir araya getirecek. Filistin kilit bir konu olacak ve hiç şüphesiz Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere İsrail'e gizlice yardım etmeyi bırakmaları ve savaşı sona erdirecek bir çözüme ulaşmaları için baskı yapılacak.
 
BRICS daha şimdiden İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerilimin azaltılmasına yardımcı olmayı başardı ve yeni bloğun, pek çok kişinin Birleşmiş Milletler'in yapabileceğini umduğu şekilde barışı sağlamak için harekete geçmesi mümkün.
 
Her ne olursa olsun, 7 Ekim'in İsrail ve Filistin için durumu sonsuza kadar değiştirdiği açıktır.
 
Mnar Adley
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar