dbc16b7c-ddac-4372-9113-79bdea168cc9.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  BRICS sadece ekonomik sorunları değil, ortak güvenlik kaygılarını da ele alıyor

BRICS sadece ekonomik sorunları değil, ortak güvenlik kaygılarını da ele alıyor

BRICS daha geniş bir ağ oluşturarak sadece ekonomik sorunları değil, ortak güvenlik kaygılarını da ele alıyor. Güvenlik ve ulusal güvenlik konularına odaklanan bir konferansta İran, BRICS grubu içinde ayrı bir güvenlik çerçevesi olan “BRICS Güvenlik Komisyonu” kurulmasını önerdi.

23 Eylül 2024 Pazartesi
İNTİZAR - İran'ın 11 Eylül'de Rusya'nın St Petersburg kentinde düzenlenen BRICS üst düzey güvenlik yetkilileri zirvesinde sunduğu öneri sadece ileri teknolojinin kötüye kullanımını ele almakla kalmıyor, aynı zamanda kötü yönetilen terörizm, aşırıcılık, uyuşturucu kaçakçılığı ve insan ticareti çatışmalarına karşı cesur bir duruş sergiliyor.
 
BRICS, ilk kez güvenlik konusunda bir konferans düzenleyerek ekonomik konuların ötesine geçtiğini ve çok taraflı işbirliği için daha geniş bir vizyon ortaya koyduğunu göstermektedir. Petersburg'daki toplantı, artan güvenlik tehditleri ve en son teknolojilerin orantısız kullanımından kaynaklanan riskler karşısında ortak güvenlik endişesini ele almaya çalıştı.
 
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Ekber Ahmadiyan konferansta yaptığı konuşmada BRICS topluluğunun çıkarlarını güvence altına almak amacıyla alternatif zeka (AI) teknolojisinin kötüye kullanımı, deniz güvenliği, siber tehditler, yasadışı biyolojik tehditler ve uydu savaşlarıyla ilgili başlıca tehditleri araştırmak üzere bir “BRICS Güvenlik Komisyonu” kurulmasını önerdi.
 
İran, modern teknolojinin yasadışı kullanımını, çok kutupluluğa meyleden ve sözde kurala dayalı küresel sistemden kaynaklanan 'istisnacılığı ve çifte standardı' reddeden uluslar için potansiyel bir tehdit olarak görmektedir. İran, önerilen komisyon kapsamında ortak bir yaklaşımın, uluslararası barış ve güvenlik tehditleriyle etkin bir şekilde mücadele etmek için işbirlikçi ve kolektif çabaları şekillendireceğine inanmaktadır.
 
Tehditler yüksek teknolojinin kötüye kullanılmasından kaynaklanıyor
 
ABD ve Avrupalı müttefikleri tarafından gözetleme ve çift kullanımlı teknolojiler gibi yüksek teknoloji araçlarının geniş bir yelpazede manipüle edildiği bir ortamda İran'ın önerileriyle, insan hakları ve güvenlikle ilgili konularda endişeler dile getirildi. Bazı durumlarda, gözetleme operasyonları Pegasus gibi casus yazılımlar kullanarak şüpheli faaliyetlerde bulunulmuştur.
 
2010 yılında İsrailli bir siber-istihbarat firması cep telefonu aramalarını dinlemek ve verilerini almak için Pegasus casus yazılımını yarattı. Casus yazılımların politikacıları, hükümet liderlerini, insan hakları aktivistlerini, muhalifleri ve gazetecileri izlemek için kullanılması son derece tartışmalı bir konu olmuştur.
 
Bu durum sadece bireysel mahremiyet ve özgürlükleri ihlal etmekle kalmıyor, aynı zamanda ABD dışındaki ülkelerin ulusal güvenlik ve askeri operasyonlarını da tehlikeye atıyor. Bu senaryo ışığında, çeşitli çalışma grupları ve çerçeveler, bu riskleri uzak tutmak için yersiz gözetimle mücadele etmenin ve yönetişimi geliştirmenin önemini vurgulamıştır.
 
Aynı şekilde, ABD de Çin ve Rusya'nın hakimiyetine karşı koymak için elinden geleni yapıyor ve askeri yapay zeka (AI) ve diğer teknoloji alanlarında üstünlüğünü keskin tutmayı hedefliyor. Ayrıca, çıkarlarını korumak için dünyanın dört bir yanındaki önde gelen teknoloji firmalarının arkasına ağırlığını koyuyor.
 
Söz konusu kilit teknolojiler olduğunda, teknoloji sektöründeki kritik yatırımları gözetim altında tutarak diğer ülkelere kapıyı kapatıyor. Güvenlik tuzaklarından kaçınmak ve hayati tedarik zincirlerini kilitlemek için ABD ihracatı frenliyor ve hatta hassas teknolojilere ambargo uygulayarak barikatlar kuruyor.
 
İran'ın konferanstaki önerileri yasadışı biyolojik tehditler konusunu da ele aldı. Bu tehdit, biyolojik silahların geliştirilmesi ve konuşlandırılması da dahil olmak üzere biyolojik ajanların zararlı amaçlarla kötüye kullanılması olarak tanımlanıyor. Bu tehditler patojenler gibi biyolojik materyallere yasadışı erişimden kaynaklanmaktadır ve biyoterörizm veya diğer biyolojik savaş biçimlerini içerebilir. BRICS şemsiyesi altında işbirliğine dayalı bir yaklaşım, hem ülke içinde hem de küresel ölçekte tespit kabiliyetlerini arttırabilir ki bu da bu tehditlerin azaltılması için hayati önem taşımaktadır.
 
Putin İran'a övgüler yağdırdı
 
Rusya ve İran, önümüzdeki birkaç yıl ve muhtemelen on yıllar boyunca Rusya-İran ilişkilerinin gelecekteki seyrini şekillendirebilecek çok önemli bir temel belge olan stratejik işbirliği anlaşmasını geliştiriyor.
 
Rusya'nın İran Büyükelçisi Alexey Dedov'un Şubat ayında Sputnik'e yaptığı açıklamaya göre, Rusya ve İran arasında kapsamlı stratejik işbirliği kurulmasını öngören anlaşma tamamlanmak üzere ve bu anlaşma iki ülke arasında kapsamlı bir stratejik işbirliğini teşvik edecek yeni bir devletlerarası anlaşma.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve İran arasındaki “stratejik” ortaklıktan övgüyle söz ederek son dönemde iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin giderek ilerlediğini vurguladı. Petersburg'daki Konstantinovsky Sarayı'nda 12 Eylül'de Ali Ekber Ahmadiyan için verdiği resepsiyonda bu açıklamaları yaptı. BRICS üst düzey güvenlik yetkililerinin 14. zirvesi sırasında gerçekleşen bu buluşma, Moskova ve Tahran arasındaki yakın ve dostane ortaklığı gözler önüne seriyor.
 
Putin, Rusya'nın İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın ikili kapsamlı işbirliği anlaşması imzalamayı planladıkları Rusya'ya gelişini sabırsızlıkla beklediğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı ayrıca Uluslararası Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru'na da vurgu yaparak Moskova'nın İran'ın bu ulaşım güzergâhına dâhil olmasına yönelik sarsılmaz desteğinin ve projenin her iki ülke için de yüksek önceliğinin altını çizdi.
 
Konferansın açılış konuşmasında Putin, güvenlik toplantısının 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya'nın Kazan kentinde gerçekleştirilecek BRICS zirvesi için kritik bir aşamaya işaret ettiğini belirtti. BRICS üyesi ülkeler arasındaki kapsamlı ortaklığın gelecekteki genişlemesine ilişkin kapsamlı bir tartışmaya girmeyi ve çeşitli sektörleri ve işbirliği alanlarını kapsayan bir anlaşma paketini sonuçlandırmayı amaçladıklarını belirtti.
 
Önümüzdeki BRICS zirve toplantısında yeni üye ülkelerin BRICS'e sorunsuz bir şekilde dahil edilmesine izin verileceğini açıklayan Putin, halihazırda 34'ten fazla ülkenin birliğe katılmak ve faaliyetlerine iştirak etmek istediklerini ifade ettiklerini belirtti. “Sonuç olarak, Kazan'da onaylanması beklenen yeni bir ortak devlet kategorisinin çerçevesine ilişkin olarak tüm BRICS katılımcılarıyla önemli görüşmeler başlattık” dedi.  
 
Çin'in ortak güvenlik kaygılarına ilişkin değerlendirmesi
 
Çin'in en üst düzey diplomatı ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi Wang Yi, BRICS ülkelerinin güvenlik sorunlarıyla işbirliği içinde mücadele etmeleri için dört önlem önerdi. Yi, BRICS ülkelerinin barış içinde bir arada yaşama ve bağımsızlık ve özerklik ilkelerini koruma konusunda ön saflarda yer almalarını önerdi. Yol gösterici ilkeleri otantik çok taraflılık olmalı ve istisnacılık ve çifte standarttan vazgeçmelidirler.
 
BRICS ülkelerini ihtilaflı konuların siyasi yollarla çözüme kavuşturulmasını aktif bir şekilde savunmaya ve geçerli kaygılara karşılıklı saygı göstermeye çağırdı.
 
“Adaleti savunmada ve eşitlikçi ve iyi organize edilmiş çok kutuplu bir dünyayı teşvik etmek için küresel platformda meselelerin adil yönetimini sağlamada ön saflarda yer almalıdırlar” dedi. Evrensel olarak avantajlı ve kapsayıcı bir ekonomik küreselleşme önerdi. Wang, Çin ve Rusya'nın yanı sıra diğer BRICS üyelerinin de uluslararası etkilerini daha da arttırmak ve Batılı ülkelerin yarattığı zorluklarla mücadele etmek için BRICS ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Wang, Küresel Güney'in başta güvenlik ve kalkınma olmak üzere uluslararası ilişkilerde giderek daha fazla önem kazandığını da sözlerine ekledi.
 
F.M. Shakil
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar