5181344.jpg

İsrail savaşı başlattı kaderini Direniş belirleyecek

Nasrallah suikastı İsrail ve ABD'yi sonsuza dek rahatsız edecek... İsrail'in Lübnan'ın başkentindeki yerleşim bölgelerine yönelik vahşi saldırıları ve Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın öldürülmesi, apartheid rejiminin ve onun baş destekçisi ABD'nin gerçek yüzünü bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

29 Eylül 2024 Pazar
İNTİZAR - İsrail Cuma günü geç saatlerde Beyrut'un güney banliyölerine şiddetli saldırılar düzenledi. 
 
Son günlerde hava saldırılarına maruz kalan Dahiye mahallesi büyük patlamalarla sarsıldı. İsrail Pazartesi günü Lübnan'da aralarında onlarca çocuğun da bulunduğu yüzlerce kişinin ölümüne yol açan büyük bir bombalama kampanyası başlatmıştı. 
 
Hizbullah'a ait Al-Manar TV'ye göre İsrail'in Cuma günü gerçekleştirdiği ölümcül saldırılar Dahiye'nin Haret Hreik bölgesinde en az yedi binayı yerle bir etti. 
 
İsrail hava kuvvetleri Dahiye'deki konutlara 80'den fazla bomba attı.
 
Hizbullah hareketi Cumartesi günü yaptığı açıklamada hareketin liderinin İsrail saldırılarında hayatını kaybettiğini duyurdu. 
 
Hizbullah, Nasrallah'ın öldürüldüğünü doğruladıktan sonra yaptığı açıklamada “düşmanla yüzleşmek için mücadeleye devam edeceği” sözünü verdi.  
 
Lübnan Direniş hareketi Nasrallah'ı “kutsal bir şehit” olarak tanımladı ve Beyrut'un güney banliyölerine düzenlenen “hain bir Siyonist hava saldırısında” öldürüldüğünü ifade etti. 
 
Açıklamada, “Hizbullah liderliği, fedakârlıklar ve şehitlerle dolu yolculuğumuzun en yüce, en kutsal ve en sevgili şehidine, Gazze ve Filistin'i desteklemek, Lübnan'ı ve onun sadık ve onurlu halkını savunmak için düşmana karşı mücadelesini sürdüreceğine söz verir” denildi.
 
Açıklamada ayrıca “Hizbullah Genel Sekreteri Sayın Seyyid Hasan Nasrallah, yaklaşık otuz yıl boyunca liderlik ettiği ve zaferden zafere koşturduğu büyük ve ebedi şehit yoldaşlarının arasına katılmıştır” denildi.
 
İsrail, Nasrallah'ı Başbakan Binyamin Netanyahu'nun New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmanın ardından öldürdü.
 
New York Times'ın haberine göre Netanyahu'nun ofisi, başbakanın saldırıları onaylamak için sabit telefon kullandığı bir fotoğrafı dağıttı. 
 
Cuma günkü saldırı Washington'un İsrail'in savaş çığırtkanlığındaki suç ortaklığını bir kez daha gözler önüne serdi. 
 
Al Jazeera'ye konuşan bir askeri analist İsrail'in Beyrut saldırısında kullandığı mühimmatın “çok yeni bir bomba türü” olan GBU-72 olduğunu söyledi.
 
Elijah Magnier silahın “2021'de üretilen 5,000 poundluk [2,200kg] gelişmiş bir sığınak delici” olduğunu da sözlerine ekledi. 
 
İsrail'in ABD tarafından tedarik edilen bu bombaları “öldürmeyi doğrulamak ve kimsenin hayatta kalmayacağından emin olmak” için kullandığını söyledi.
 
ABD medyası İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki yerleşim bölgelerine düzenlediği ölümcül saldırılarda Amerikan yapımı bombalar kullandığını zaten kabul etmişti. 
 
Hizbullah'tan misilleme 
 
İsrail'in saldırılarına karşılık olarak Hizbullah misilleme operasyonlarını yoğunlaştırdı.
 
Direniş hareketinin misilleme saldırıları, rejimi diken üstünde tutan İsrailliler arasında giderek artan bir panik duygusu yaydı. 
 
Bu gelişmeler, rejim ile Hizbullah arasında geniş çaplı bir savaş çıkabileceği korkusunu arttırdı. 
 
Ancak İsrail'in böyle bir çatışma durumunda, Direniş hareketinin savaşçıları karşısında daha önce yaşadığı başarısızlıklar nedeniyle ayakta kalıp kalamayacağı henüz belli değil. 
 
Hizbullah İsrail işgaline son veriyor
 
Hizbullah, rejimin yaklaşık 20 yıllık Lübnan işgalini sona erdirdikten sonra İsrail'e büyük bir darbe indirdi. 
 
İsrail 1982'de Lübnan'a bir saldırı başlatarak tanklarını Beyrut'a kadar gönderdi. Güney Lübnan'ı 2000 yılında Hizbullah tarafından kovulana kadar işgal etti. 
 
İsrail saldırıyı Lübnan'daki Filistinlilerin saldırısına uğradıktan sonra gerçekleştirdi. 
 
Güney Lübnan'ı terk etmek zorunda kaldıktan sonra bile İsrail ve Hizbullah arasında zaman zaman çatışmalar devam etti.
 
İsrail'in 2006 savaşındaki aşağılanması  
 
Gerilim 2006 yılında İsrail'in güney Lübnan'da Hizbullah ile savaşa girmesiyle tırmandı.
 
Savaş, Lübnan Direniş hareketinin iki İsrail askerini esir almasından günler sonra, 12 Temmuz 2006'da başladı. 
 
Çatışma, İsrail'in Hizbullah'ı yenmeyi başaramamasının ardından Ağustos ortasında sona erdi.
 
İsrail 34 gün süren çatışmalarda çoğu sivil 1,000'den fazla Lübnanlı'yı öldürdü.  Ayrıca 120'den fazla İsrail askeri de öldürüldü. 
 
Şehit Hizbullah lideri birçok kez Temmuz Savaşı olarak bilinen 2006 savaşının Direniş hareketi için bir başarı olduğunu söyledi. 
 
Ağustos 2021'de bir İsrail soruşturması, rejimin 2006 savaşında hedefine ulaşamadığını kabul ederek çatışmayı “başarısız” ve “kaçırılmış fırsat” olarak tanımladı.
 
Soruşturmada “İsrail, net bir askeri zafer kazanmadan sona eren uzun bir savaş başlattı” denildi. 
 
Hizbullah her zamankinden daha güçlü 
 
Lübnan Direniş hareketinin askeri kabiliyeti o zamandan bu yana artmıştır. 
 
Hizbullah'ın şehit lideri Direniş hareketinin 100.000 savaşçısı olduğunu söylemişti.
 
Hizbullah ayrıca 2006 yılında 14.000 olan füze stokunu 150.000'e çıkarmış, hassas güdümlü füzeler ve insansız hava aracı programları geliştirmiştir. 
 
Şu anda İsrail, Nasrallah'ı ve yüzlerce Lübnanlıyı öldürerek kendi kaderini belirlemiştir. 
 
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana 41.500'den fazla Filistinlinin hayatına mal olan Gazze'deki soykırım savaşı nedeniyle İsrail karşıtlığı zaten yükselişteydi.
 
İsrail'in Lübnan'daki aptalca eylemi ve Nasrallah'ın öldürülmesi, rejime ve onun Batılı ve bölgesel müttefiklerine karşı derin bir öfke doğurdu. 
 
Başkan Joe Biden yönetimi tüm askeri ağırlığını İsrail'in arkasına koymuş ve bazı Arap devletleri Gazze'deki soykırım savaşının ortasında rejimle bağlarını koparmayı reddetmiştir. 
 
İsrail sadece Filistinli ve Lübnanlıları katletmekle kalmadı, aynı zamanda Yemen'deki Ensarullah gibi bölgesel direniş gruplarını da hedef aldı.  
 
Rejim ayrıca Suriye'de İranlı askeri danışmanları öldürdü, İranlı nükleer bilim adamlarına suikast düzenledi ve ülkede sabotaj eylemleri gerçekleştirdi.  
 
İsrail'in askeri maceracılığı, Batı Asya'daki kötü niyetli eylemlerine karşı artan Direniş karşısında ateşle oynamak anlamına geliyor.  
 
İsrail Direniş Ekseni'ne karşı savaşı başlatmıştır, ancak rejim kendi kaderini belirleyemeyeceğini bilmelidir.
 
Ayrıca İsrail'in askeri maceracılığı, Gazze'deki korkunç zulmü nedeniyle rejimin uluslararası alanda giderek yalnızlaştığı bir döneme denk geliyor. 
 
İsrail'e karşı yükselen öfke hiç şüphesiz Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği, İsrail'i küçük düşüren ve kırılganlığını ortaya çıkaran sürpriz askeri operasyon olan El Aksa Tufanı'nın tekrarlanmasına yol açacaktır.
 
Ancak El Aksa Tufanı'nın yeni bir versiyonu Siyonist rejimin yok olmasıyla sonuçlanacak ve destekçilerini sonsuza dek rezil edecektir.
 
Shahrokh Saei
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar