Ekran Alıntısı misilleme.PNG
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  İsrail'in Beyrut'u bombalamasının ardından İran'ın misillemesi artık kaçınılmaz mı?

İsrail'in Beyrut'u bombalamasının ardından İran'ın misillemesi artık kaçınılmaz mı?

Netanyahu çok iyi bir pozisyonda olduğuna inanıyor çünkü İran'dan bir yanıt gelmemesi ya da misilleme yapılması her iki senaryoyu da kullanabilir. Şu an için hava üstünlüğü oynaması kolay bir el. Tabii İran bu yılanın başını kesmeyi seçmezse.

30 Eylül 2024 Pazartesi
İNTİZAR - Bu saldırı, Lübnanlıların çoğu, hatta Hizbullah liderlerinin yaşadığı güney banliyölerinde yaşayan Şii topluluklar için bile şok etkisi yarattı. Elbette ABD yapımı olan 2000 poundluk sığınak bombaları apartman bloklarını yıkmak için tasarlanmıştı ve saldırı Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmek ama aynı zamanda Lübnanlılara İsrail'in gerçek gücünü, hava gücünü göstermek için planlanmıştı.
 
Son haftalarda İsrail'in Lübnan'ı işgal edip etmeyeceği konusunda internette pek çok çılgın spekülasyon dolaşıyor. Gerçekte bu pek çok nedenden ötürü olası değil. Netanyahu, bir orduyla çarpışmanın çeşitli yolları arasında İsrail'in piyadelerle geri adım atacağını biliyor; zira IDF'nin yakın temaslı çatışmalarda o kadar da iyi olmadığı biliniyor; çocukları öldürmek ve kadınlara şiddet daha çok işlerine geliyor. Hizbullah'la yakın temasta savaşmak kendi halkları için kan banyosu olur ki bu da Beyrut bombardımanını askeri bir tatbikat gibi gösterir. Netanyahu'nun Lübnan'ı işgal etmeye yönelmemesinin bir diğer nedeni de bu işgalin İsrail'i kapasitesinin çok ötesinde zorlayacak ve iki cephede çok savunmasız bırakacak olması: Birincisi, IDF'nin Hizbullah savaşçılarıyla gireceği yakın çatışmalar; ikincisi ise İran'ın İsrail şehirlerine büyük balistik füze saldırıları düzenlemekten başka çaresi kalmayacağını biliyor olması. Şu ana kadar İran ve Hizbullah, İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerine attığı füzelerle boy ölçüşebilecek menzile sahip füzelerini ortaya çıkarmadı.
 
Bu da şu soruyu akla getiriyor: İran için kırılma noktası nedir? Ve Hizbullah ne zaman kuzey İsrail'i karadan işgal etmeyi düşünecek? İkinci soru için, Hizbullah liderleri muhtemelen İsrail'in işgal edeceğini umuyor çünkü savaşçıları burada kendilerini gösterebilir. Bu nedenle Nasrallah muhtemelen kendi kaynaklarını çok fazla zorlamak istemiyor. İran'ın şimdi Netanyahu'yu ve onun geçici siyasi coşkusunu etkileyecek ciddi bir misilleme fikriyle oynaması, İsrailli lidere her zaman hayalini kurduğu şeyi vereceğini biliyor: ABD'nin katılmaktan başka seçeneği olmayacağına inandığı İran'la bir savaş.
 
Joe Biden İsrail'in Beyrut'u bombalamasıyla ilgili hiçbir şey bilmediğini iddia etse de, gerçek şu ki ABD bu olayda önemli bir rol oynadı; gökyüzünde destek sağlayan çok sayıda ABD uçağı vardı ve yakınlarda bir uçak gemisi de bulunuyordu. Artık ABD'nin İran ile savaş halinde olmadığını iddia edemeyiz, ancak ulusal gazetelerimizin 'savunma muhabirlerini' oluşturan çağrı merkezi gazetecileri bunu yapmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklardır.
 
İsrail, Netanyahu'nun BM'deki son konuşması sırasında BM büyükelçilerinin çoğunun toplu olarak salonu boşaltmalarına rağmen, Küresel Güney'den gelen uluslararası kınamalara karşı elbette sağırdır. Ancak her geçen gün kendi ahlaksızlık seviyesinin tüm zamanların en düşük seviyesine ulaşmasından dehşete düştüklerini gösteren Arap ülkelerinden de rahatsız değil. Suudi Arabistan'ın BM'deki kendi delegelerinin de Kuveyt ve İran'la birlikte toplantıyı terk etmesi, Arap dünyasının İsrail'e verdiği destek ve bölgesel emelleri konusunda kesinlikle bölündüğünün bir göstergesidir. Lübnan, bu küçük ülkeyi 'sadece biz kendi köpeğimizi tekmeleyebiliriz, siz değil' gibi sıradan bir mantıkla koruyan Arap devletleri için bir kırılma noktası olabilir.
 
İsrail'in İbrahim Anlaşmalarını imzalayan bir avuç Arap ülkesiyle olan zayıf bağlılığı da kırılma noktasına kadar gerilmiş durumda. Kısa bir süre önce Fas'ta tatilde olan bir IDF askeri Rabat'taki bir mahkeme tarafından savaş suçu işlediği gerekçesiyle tutuklandı - Fas'ta Kral'ın onayı olmadan hiçbir şeyin gerçekleşmediği düşünüldüğünde bu hareketin doğal ya da tesadüfi olarak görülmesi mümkün değil. Fas, BAE, Bahreyn, Sudan gibi ülkeler her gün imkânsız bir ikilemle mücadele ediyor çünkü Trump'ın imzaladığı anlaşmadan çıkmak neredeyse imkânsız, özellikle de uzun vadeli projelere büyük yatırımlar yapmış olan Fas için. Bu ülkeler Washington ile ittifakları nedeniyle Hizbullah'ı ve bir dereceye kadar İran'ı zaten dışlamışlardı ve İsrail'in şimdi Lübnan'daki İran vekiliyle ne kadar ileri gideceğini çok dikkatli bir şekilde izleyecekler.
 
Netanyahu çok iyi bir pozisyonda olduğuna inanıyor çünkü İran'dan bir yanıt gelmemesi ya da misilleme yapılması her iki senaryoyu da kullanabilir. Şu an için hava üstünlüğü oynaması kolay bir el. Tabii İran bu yılanın başını kesmeyi seçmezse.
 
Martin JAY
Strategic Culture International
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar