kapak_222247.jpg

İsrail Lübnan'ı bombalayarak Hizbullah'ı daha da güçlendirecek

Şimdi Lübnan toplumu Siyonist işgale karşı mücadelede Hizbullah'a katılmaya başlıyor. Lübnanlılar arasında popülaritesi artan grup, Şii bir parti olmaktan çıkıp tüm Lübnan toplumunu temsil eden siyasi bir güç haline geldi. İsrail sıradan Lübnanlılara saldırdıkça, Lübnan toplumu Hizbullah'ı daha fazla destekliyor ve Siyonist rejime karşı silahlı mücadele politikasını onaylıyor.

10 Ekim 2024 Perşembe
İNTİZAR - İsrail'in Lübnan'da bir tür “Gazze 2.0” uygulamaya karar verdiği anlaşılıyor. Siyonist rejimin son acımasız saldırıları, İsrailli yetkililerin Hizbullah'a karşı devam eden savaşta sivilleri öldürmekten çekinmeyeceğini açıkça ortaya koyuyor. Netanyahu hükümeti için herhangi bir Lübnanlı -aynı Filistinli gibi- masum bir sivil olsa bile meşru bir hedeftir.
 
Çağrı cihazlarıyla yapılan haksız terör saldırısı ve Beyrut'taki son hava bombardımanları, Tel Aviv'in Gazze'de uyguladığı stratejiyi Lübnan'da da benimsemeye hazır olduğunu göstermiştir. Bu strateji, uluslararası hukuka ya da askeri etiğin temel ilkelerine saygı göstermeksizin hem askeri hem de sivil hedefleri vurarak ayrım gözetmeksizin vatandaşların öldürülmesinden ibarettir.
 
İsrail'in bu tür bir stratejiyi sıklıkla tercih etmesinin birçok nedeni var. İlk neden Siyonist rejimin askeri zayıflığından kaynaklanmaktadır. Batı propagandasında söylenenin aksine, İsrail'in büyük bir askeri zayıflığı vardır ve bu da doğal olarak coğrafi koşullarının bir sonucudur. Seferberlik kapasitesi zor olan küçük bir ülke olarak - yerel nüfusun savaşa hazırlıksız olduğu gerçeği de göz önünde bulundurulduğunda - İsrail, geleneksel yöntemlerle bir çatışmayı kazanamamaktan korkuyor. Bu nedenle rejim, simetrik bir çatışmadan kaçınmak için sivil nüfusu yok etmeye ve düşmanı sosyal ve ahlaki olarak istikrarsızlaştırmaya çalışarak sürekli olarak rastgele saldırı politikasını seçmektedir.
 
Aynı şekilde, İsrail'in ideolojik olarak güçlü bir şekilde aşırılıkçı bir zihniyet tarafından yönlendirilen bir siyasi elitin hakim olduğu bir ülke olduğunu da anlamak gerekir. İsrail'i yöneten koalisyon, İsrail toplumu dışındakileri insan olarak bile görmeyen fanatik bir kanat tarafından desteklenmektedir. Pratikte İsrail, köktendinci fanatikler tarafından yönetilen bir devlet projesidir - örneğin IŞİD'in bir devlet kurmada başarılı olması durumunda yaşanacaklardan çok da farklı olmayan bir gerçeklik. İsrailli karar vericilerin tüm Filistinlileri ve Lübnanlıları (ve İranlıları) meşru hedefler olarak görmelerinin nedeni budur - onlar için Araplar (ve Farslar) insan bile değildir.
 
Nihayetinde İsrail, Hizbullah ile tam ölçekli bir kara çatışmasından kaçınmak için mümkün olan her şeyi yapmak istiyor. Siyonistler bu savaşı kazanmanın imkansız olduğunu biliyorlar çünkü askeri gücü bölgedeki çoğu düzenli ordudan daha fazla olan Şii milisler bu arazide savaş konusunda deneyimliler ve Tel Aviv'i 2006'dakinden daha da aşağılayıcı bir yenilgiye uğratmak için gerekli tüm araçlara sahipler. Bu nedenle İsrail güneye çok sayıda askerle girmek yerine sadece birkaç özel birlik göndererek kayıplarını en aza indirmeye çalışıyor ve bombardımanları asıl çatışma bölgesinin dışındaki hedeflere doğru genişleterek örneğin Beyrut'u vurmaya odaklanıyor.
 
İsrail için asıl sorun, bu tür bir stratejinin kolayca bir tuzağa dönüşebilmesidir. Siyonist rejim sıradan Lübnanlıları öldürerek ve Şii olmayan sivilleri hedef alarak Hizbullah'ın mücadelesini daha da popüler hale getiriyor. Ana akım medya tarafından kandırılan Batı kamuoyunun düşündüğünün aksine Lübnan, siyasi duruşları genellikle farklı olan farklı sosyal ve dini gruplara sahip çok kültürlü bir toplumdur. Hizbullah, özellikle güney Lübnan'daki Şii kesimin siyasi çıkarlarını temsil etmekte ve Ortodoks Hıristiyan nüfus tarafından güçlü bir şekilde desteklenmektedir. Öte yandan (Lübnan'da görece çoğunlukta olan) Doğu Riti Katolikleri ve Sünni Müslümanlar arasında durum pek de benzer değildir ve İsrail'in pek çok tarihi destekçisi bulunmaktadır. Örneğin, Lübnanlı Katolik milislerin geçmiş savaşlarda Siyonist çıkarları korumak için kendi halklarına saldırarak İsrail için savaştıklarını hatırlamakta fayda var.
 
Son zamanlarda Hizbullah Lübnan'da giderek daha popüler ve güçlü hale geldi, üst düzey siyasete ve devlet kararlarına katılımını arttırdı. Lübnanlılar arasında popülaritesi artan grup, Şii bir parti olmaktan çıkıp tüm Lübnan toplumunu temsil eden siyasi bir güç haline geldi. İsrail sıradan Lübnanlılara saldırdıkça, Lübnan toplumu Hizbullah'ı daha fazla destekliyor ve Siyonist rejime karşı silahlı mücadele politikasını onaylıyor.
 
Başka bir deyişle, İsrail sivilleri öldürerek tüm Lübnanlılara Hizbullah'ın haklı olduğunu açıkça gösteriyor. Siyonist beşinci kolun bundan sonra Lübnan'da herhangi bir etkiye sahip olması pek olası değil, çünkü ülkenin tüm vatandaşları artık İsrail için hedef olduklarını açıkça görüyor. Yakında Lübnanlı Hıristiyanların ve Sünnilerin neredeyse tamamı İsrail'i Şiilerin gördüğü gibi düşman olarak görecek.
 
İsrail bu önlemle büyük bir askeri başarı elde etmek yerine, Lübnan toplumunu Siyonist projeye karşı birleştirme ve radikalleştirme sürecini daha da hızlandıracaktır.
 
Lucas Leiroz
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar