811915_0-768x527.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  ABD öncülüğündeki Orta Doğu savaşında Arap ülkelerinin tercihleri ne olacak?

ABD öncülüğündeki Orta Doğu savaşında Arap ülkelerinin tercihleri ne olacak?

Araplar, ABD öncülüğündeki Orta Doğu savaşında çoklu ittifaka geçişlerini açıkça sergiliyorlar. İsrail-İran anlaşmazlığının altındaki zemin sistemik açıdan değişiyor. Körfez ülkelerinin İran'a yönelik operasyonlar için hava sahalarını İsrail'e (ve ABD'ye) kapatmasının askeri sonuçları çok büyük olacaktır.

13 Ekim 2024 Pazar
İNTİZAR - Reuters Cuma günü Basra Körfezi'ndeki üç kaynağa dayandırdığı haberinde bölge ülkelerinin “çapraz ateşte kalmaktan kaçınma çabalarının bir parçası olarak” İsrail'in İran'ın petrol sahalarına saldırmasını engellemek için Washington'da lobi yaptıklarını bildirdi. Reuters'in özel haberinde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ın da İsrail'in İran'a yönelik herhangi bir saldırı için kendi hava sahaları üzerinden uçmasına izin vermeyecekleri belirtildi. 
 
Bu hamleler, İran'ın Sünni Körfez komşularını Washington üzerindeki nüfuzlarını kullanmaya ikna etmek için yürüttüğü diplomatik çabaların ardından geldi. Suudi Arabistan, Mart 2023'te Çin'in aracılık ettiği yakınlaşmayla başlayan İran'la normalleşme sürecini devam ettirmeye kararlı olduğunu Biden yönetimine iletti. İran-Suudi yumuşamasının ikinci yılında gelen bu teyit, Arap devletlerinin İran'a karşı bir 'istekliler koalisyonuna' katılabileceği yönündeki umut kırıntılarına da son veriyor. 
 
Buradaki büyük resim, Körfez ülkelerinin kendilerini bölgelerinde - ve küresel olarak - devam eden güç dağılımına en önemli katkıda bulunanlar arasında konumlandırmalarıdır. Tahran ve Riyad, komşuluğu sorumlu bir şekilde paylaşmanın yollarını buldular. Arap dünyasının şimdiden ABD ve Batı sonrası döneme girdiğini söylemek yerinde olacaktır.
 
Bu aynı zamanda Riyad'ın İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını sürdürmesinden duyduğu rahatsızlığa ve Suudilerin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetine ateşkesi kabul etmesi için baskı yapmayı reddeden ABD'ye yönelik hayal kırıklığına işaret ediyor. 
 
İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi Çarşamba günü Riyad'daydı ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından kabul edildi. Suudi basınında yer alan habere göre görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmelerin yanı sıra “bu yönde sarf edilen çabalar” da ele alındı. Görüşmeye Suudi Savunma Bakanı Prens Halid bin Salman, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan bin Abdullah ve Devlet Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Dr. Musaed bin Muhammed Al-Aiban katıldı. 
 
Irakçi Prens Faysal ile de görüşmelerde bulundu. Suudi raporunda “Görüşmeler ilişkilere odaklandı ve çeşitli alanlarda ilişkileri güçlendirmenin yollarını araştırdı” denildi. Prens Halid önceki gün Amerikalı mevkidaşı Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüşmüştü. 
 
Suudi Basın Ajansı Salı günü iki savunma bakanının “son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri, bölgedeki gerilimi azaltma çabalarını ve bölgesel güvenlik ve istikrarı sağlamanın yollarını ele aldıklarını” bildirdi. 
 
Açıkça görülüyor ki Suudiler, sükunetin yeniden tesis edilmesinde ve çatışmanın bölgeye yayılmasının önlenmesinde çok önemli bir rol üstlenebileceklerinin farkındalar. İsrail-İran anlaşmazlığının altındaki zemin sistemik açıdan değişiyor. 
 
Körfez ülkelerinin İran'a yönelik operasyonlar için hava sahalarını İsrail'e (ve ABD'ye) kapatmasının askeri sonuçları çok büyük olacaktır. İsrail jetleri şimdi İran hava sahasına yaklaşmak için Kızıldeniz üzerinden dolambaçlı bir rota izlemek ve Arap Yarımadası'nı atlatmak zorunda kalacaktır ki bu da elbette havada yakıt ikmalini ve böylesine hassas bir operasyonda defalarca yapılması gerekebilecek her şeyi gerektirecektir. Bir 'füze savaşında' İran galip gelebilir.   
 
Basra Körfezi ülkelerinin ABD'nin gerilimi düşürmesi için koordineli bir şekilde harekete geçmesinin ne kadar işe yarayacağını göreceğiz zira bu büyük ölçüde Netanyahu'nun yumuşamasına bağlı ki bu yönde bir işaret yok. Yine de Başkan Joe Biden Çarşamba günü Netanyahu'yu arayarak üzerine düşeni yaptı. Ancak Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada aralarındaki ana konudan özenle kaçınıldı. 
 
Yine de Biden'ın aramasının Netanyahu üzerinde bir etkisi olduğu düşünülebilir. New York Times, İsrail güvenlik kabinesinin Perşembe günü toplandığını ve Netanyahu'nun üst düzey bakanlarla “İsrail'in misillemesine ilişkin genel planı” görüştüğünü bildirdi. 
 
Toplantının sonuçları açıklanmadı. Times haberini “analistler hala iki tarafın da topyekün savaşla ilgilenmediğini söylüyor” notuyla bitirdi. Gerçekten de Körfez ülkelerinin kaygıları ABD'li yetkililerle İsrailli muhatapları arasında önemli bir tartışma konusu haline geldi. 
 
Biden'ın telefonundan sonra Netanyahu, Washington'u ziyaret etmesi planlanan Savunma Bakanı Gallant'tan geri çekilmesini istedi. Bu arada ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Michael Kurilla “durum değerlendirmesi” için İsrail'e geldi. Lloyd Austin Perşembe günü İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ancak görüşmenin odağında Lübnan vardı. Biden yönetiminin Tel Aviv'de birçok ipi elinde tuttuğuna şüphe yok. 
 
Netanyahu'nun gerçekçi biri olduğu biliniyor. Mesele şu ki Tahran, Tel Aviv'in herhangi bir düşmanca eyleminin bedelini ağır ödeyeceğini açıkça ifade ediyor. İsrail ordusu ve istihbaratı -hatta Netanyahu'nun kendisi- İran'ın caydırıcı kapasitesinin bir ön gösterimini yaptığı için bu uyarı ciddiye alınacaktır. 
 
İkincisi, petrol fiyatları şimdiden yükselmeye başladı ve bu da Aday Kamala Harris'in görmek istemeyeceği bir şey. 
 
Üçüncüsü, nükleer tesislere gelince, İran bunları ülkenin dört bir yanına dağıtmış durumda ve kritik altyapı ulaşılması zor dağların derinliklerine gömülmüş durumda. 
 
Elbette İran'ın 1 Ekim'de gerçekleştirdiği füze saldırısı da neyi, nerede ve ne zaman hedef alacağını bilecek kadar üstün bir istihbarata sahip olduğunu gösterdi. İsrail gibi küçük bir ülkede saklanmak zordur - ancak Tahran muhaliflerinin başını koparacak kadar alçalmayabilir. 
 
Her şey hesaba katıldığında Ortadoğu'da korkunç bir güzelliğin doğduğunu söylemek yeterli: ABD İsrail'i kurtarmak için ne kadar ileri gidecek? 
 
Bu hafta açıkça görüldüğü gibi, İran'a yönelik her türlü saldırının bir parçası olmayı reddeden Arap devletlerinin saflaşmaya başlaması ve mezhepsel bölünmeler arasında köprü kuran 'İslami dayanışma' işaretleri söz konusu - bunlar, özünde, kırılma noktaları olarak görülmelidir. Bu bir başlangıçtır. 
 
İkinci olarak, bu kısa ve net bir savaş olmayacak. ABD'nin Körfez Savaşı'ndaki zeki savaş gazisi, Trump yönetimi sırasında Pentagon'un eski danışmanı ve tanınmış bir askeri tarihçi olan Albay Doug Macgregor, Kutsal Roma İmparatorluğu'nu oluşturan Katolik ve Protestan devletler arasında bir savaş olarak başlayan ancak zamanla dinle ilgili olmaktan çıkıp siyasi bir mücadeleye dönüşen, daha çok Avrupa'yı hangi grubun yöneteceği ile ilgili olan ve nihayetinde Avrupa'nın jeopolitik çehresini değiştiren Avrupa'daki Otuz Yıl Savaşları (1618-1648) ile yerinde bir benzetme yapmıştr. 
 
Pakistan, Afganistan, Lübnan, Irak, İran, Orta Asya, Kafkasya, Suudi Arabistan ve Balkanlar gibi önemli çatışma bölgelerinde görev yapmış olan ICRC gazisi Pascal Daudin'in 2017 tarihli bir makalesinden alıntı yapacak olursak, Otuz Yıl Savaşları “modern tabirle Devlet ve Devlet dışı aktörler olarak bilinen birçok farklı taraf arasında karmaşık ve uzun süreli bir çatışmaya dönüştü. Bu çatışmalar pratikte, düzenli ve düzensiz askeri güçler, partizan gruplar, özel ordular ve askerler tarafından yürütülen bir dizi ayrı ama birbiriyle bağlantılı uluslararası ve iç çatışmalardı.” (burada)
 
Doğru, şu anki ortamda bir Ortadoğu Savaşı'nın zaten savaşçıları, seyircileri ve çatışmanın yeni bir Haçlı Seferi'ne dönüşmesi halinde Türkiye ve Mısır gibi savaşa dahil olacak izleyicileri var. 
 
Uzun sürecek bir savaş, Otuz Yıl Savaşları'nın Avrupa'ya getirdiği Aydınlanma'yı bölgeye de getirecek entelektüel bir altüst oluşa yol açabilecek olsa da, İsrail'i tüketeceği ve ABD'nin Ortadoğu'daki varlığını yok edeceği kesin. 
 
M. K. Bhadrakumar
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar