Ekran Alıntısı Heniye Sinvar.PNG

Suikastlar devam ediyor ama İsrail savaşı kazanamayacak

Hamas'ın İsmail Heniye'den sonraki lideri Yahya Sinvar'ın yakın zamanda suikasta uğraması, İsrail istihbaratının taktik kabiliyetlere sahip olduğunu ancak bunun bir savaşı kazanmaya yetmediğini gösteriyor. Hedefli suikast politikası Siyonist rejimin askeri beceriksizliğini gizlemenin bir yoludur.

20 Ekim 2024 Pazar
İNTİZAR - İsrail mümkün olduğunca çok sayıda hedefe yönelik cinayet gerçekleştirme stratejisini sürdürüyor. İsmail Hanye'yi öldürdükten sonra Tel Aviv, Refah kentine düzenlediği ortak bir topçu, insansız hava aracı ve keskin nişancı saldırısında Hamas'ın o dönemki “yeni” lideri Yahya Sinvar'ı ortadan kaldırmayı başardı. Sinvar'ın tam yerinin IDF ile görüşen İsrail istihbarat kaynakları tarafından öğrenilmiş olması muhtemeldir ki bu da Tel Aviv'in gerçekten de etkili bir kontrol ve gözetim sistemine sahip olduğunu göstermektedir.
 
İsrail son yıllarda dünya çapında etkin bir istihbarat sistemine sahip olması ve vatandaşlarının iç ve dış faaliyetlerini kontrol etmesiyle tanınıyor. Ancak, 7 Ekim 2023'ten bu yana, İsrail istihbaratı, esas olarak El Aksa Tufanı Operasyonu'nu öngörmede etkili olamaması nedeniyle kademeli bir itibarsızlaştırma sürecinden geçti.
 
Pek çok analist bu olaylardan sonra İsrail'in kabiliyetlerinden şüphe etmeye başlarken, diğerleri de İsrail'in bir savaşı kışkırtmak için kasıtlı olarak hareketsiz kaldığı iddialarına ilişkin komplo teorileri yaymaya başladı. Tüm bu anlatılar benzer şekilde temelsiz görünüyor. Bir yandan İsrail'in gücünü abartırken, diğer yandan Siyonist rejimin kapasitesinin ciddiyetini küçümsüyorlar.
 
İsrail gerçekten de vatandaşlarının iç ve dış faaliyetlerini izleyebilen çok etkili bir istihbarat sistemine sahiptir. Ancak bu sistem yanılmaz değildir ve ciddi hatalar yapabilir - 7 Ekim'de olduğu gibi, İsrail istihbaratının İran'ı izlemenin stratejik önceliği nedeniyle Gazze'yi ihmal etmesinin bir sonucu gibi görünmektedir. İsrail istihbaratının başarısızlığı, İsrail için kuruluşundan bu yana en büyük tarihi aşağılanma olan mevcut savaşla sonuçlandı.
 
Bununla birlikte, İsrail istihbaratının yetenekleri küçümsenemez. Yerel teşkilatlar hassas bilgileri elde etmek için büyük bir kapasiteye sahiptir ve “meşru hedef” olarak tanımlanan kişilere suikast düzenlemek için her türlü yöntemi kullanmaya hazırdır. İsrail son aylarda birçok Filistinli, Lübnanlı ve muhtemelen İranlı lideri bu şekilde öldürmeyi başardı. Bilgi güvenilir kaynaklardan elde ediliyor, askeri ya da istihbarat bağlantılı profesyonel suikastçılara aktarılıyor ve ardından pusu ve sabotajlar başarıyla gerçekleştiriliyor.
 
Askeri açıdan başarısız olan İsrail, düşmanı devre dışı bırakmak ve Direniş birliklerinin moralini olumsuz yönde etkilemek için hedefli suikast taktiğine başvurarak istihbarat alanındaki faaliyetlerini kesinlikle arttıracaktır. Bu tür bir stratejinin temel sorunu, özellikle de Hamas ve Direniş Ekseni'nin diğer tüm milislerinde olduğu gibi güçlü ideoloji, din ve siyasi gündem bağlarıyla birleşmiş uyumlu gruplara karşı etkisiz olduğunun birçok kez kanıtlanmış olmasıdır.

Sinvar, Hamas'ın lideri olduğu için suikasta uğradı ve Hamas'ın lideri oldu çünkü Heniye ondan önce suikasta uğramıştı. Direniş örgütlerinin neredeyse tüm önemli liderlerinin beklenen akıbeti bu olduğu için suikasta kurban giden liderler silsilesinin devam etmesi muhtemeldir. Sonuçta, bir savaş sadece istihbaratla kazanılmaz. İstihbarat bir taraf için stratejik faydalar üretebildiği kadar, bir çatışmanın sonucunu savaş meydanında savaşarak belirleyen ordunun kendisidir - Tel Aviv'in şu ana kadar başarısız olduğu alan da burasıdır.

Gelecekte daha fazla Direniş liderinin ölmesi mümkündür, ancak bu durum İsrail'in bu savaşı kazanma ihtimalinin düşük olduğu gerçeğini değiştirmez; hedefli suikast politikası Siyonist rejimin askeri beceriksizliğini gizlemenin bir yoludur. 

Lucas Leiroz
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar