86907-Ekran Alıntısı.PNG

Bir sızıntının kodunu çözmek

İsrail'in İran'a saldırı planına ilişkin sızdırıldığı iddia edilen belgelerin ardındaki olası senaryolar neler? İran'a yönelik olası bir saldırı ya rejimin pozisyonunu güçlendirecek ya da İranlı yetkililerin uyardığı gibi İsrail'in son bir yılda giderek daha belirgin hale gelen düşüşünü hızlandıracak.

21 Ekim 2024 Pazartesi
İNTİZAR - Cuma günü bir telegram kanalı, ABD Jeo-uzamsal İstihbarat Ajansı tarafından hazırlanan ve 'çok gizli' olduğunu söylediği ABD istihbarat belgelerini yayınladı. Sızdırılan belgeler Washington'un İsrail Hava Kuvvetleri'nin İran'a saldırmak için yaptığı iddia edilen hazırlıklara ilişkin değerlendirmesini ortaya koyuyordu.
  
Belgelere göre ABD, İsrail'in İran'a karşı büyük bir askeri operasyona hazırlandığını gözlemliyor. Belgeler, Washington'un 8 Ekim'den bu yana İsrail'in işgal altındaki toprakların güneyindeki Hatzerim Hava Üssü'ne önemli sayıda gelişmiş füze taşıdığını izlediğini gösteriyor. Rejim 15 ve 16 Ekim'de Ramot David ve Ramon hava üslerine daha fazla silah taşıdı. İsrail Hava Kuvvetleri de 15 Ekim'de tankerler ve uçan radar istasyonları olan Havadan Uyarı ve Kontrol Sistemleri (AWACS) dahil olmak üzere çok sayıda uçağın katıldığı geniş çaplı bir eğitim tatbikatı gerçekleştirdi.
 
'Middle East Spectator' adlı telegram kanalı, belgeleri aynı mesajlaşma uygulamasındaki anonim bir kaynak aracılığıyla aldığını söyledi. Haber toplayıcı, kaynağın kendisini tanıtmayı reddettiğini ve ABD Savunma Bakanlığı'nda çalıştığını iddia ettiğini açıkladı. “Biz bağımsız gazetecileriz ve herhangi bir devlet kurumuna ya da kuruluşuna bağlı değiliz. Tam ve devredilemez basın özgürlüğü hakkımızı kullanıyoruz.”
 
Telegram kanalının haberi kısa sürede küresel bir fırtınaya dönüştü. Birkaç saat içinde hikaye, istihbarat kurumlarından gelen endişe alevleriyle körüklenerek Batılı ve İsrailli büyük haber kuruluşlarının ön sayfalarında parladı. CNN ve Axios alevleri ilk körükleyenler olurken Axios, ABD istihbarat yetkililerinin sözde sızıntı konusunda “son derece endişeli” olduklarını söylediklerini aktardı. “ABD'li bir yetkili Axios'a sızıntı iddiasının son derece endişe verici olduğunu söyledi” diyen yayın organı, sızıntıyı ve rejim için ‘ciddi' sonuçlarını doğrulayan üst düzey bir İsrailli yetkilinin görüşlerini yansıttı.

Konuya ilk değinen ABD'li yetkili ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson oldu ve Amerikan hükümetinin bir soruşturma yürüttüğünü açıkladı. Cumhuriyetçi Johnson Pazar günü CNN'e verdiği demeçte “Ortada ciddi iddialar var” dedi. “Soruşturma devam ediyor ve birkaç saat içinde bu konuda bir brifing alacağım.”

Johnson sızıntıların gerçekliği konusunda yorum yapmadı, ancak New York Times yetkililerin belgelerin gerçek olduğunu özel olarak kabul ettiklerini bildirdi.

Sızıntılar neye işaret ediyor?

Sızdırılan gizli belgelerin ciddiyetine rağmen, birçok uzman belgelerin içeriğinin İsrail'in İran'a karşı olası eylemlerinin seyrini değiştirmeyeceğine inanıyor. İran'ın 20 gün önce işgal altındaki topraklarda bulunan İsrail askeri ve istihbarat üslerine yaklaşık 200 balistik füze fırlatmasından bu yana, rejimin üst düzey yetkilileri İran'a 'acı' bir bedel ödeteceklerini söyleyerek söylemlerini tırmandırdı. 

İran'ın saldırısı sadece askeri tesisleri hedef alırken, İsrailli politikacılar askeri üsleri hedef almaktan petrol üretimini sekteye uğratmaya ve hatta nükleer tesisleri vurmaya kadar bir dizi potansiyel saldırıyı açıkça tartıştılar. Nisan ayındaki benzer ancak daha az güçlü bir saldırının ardından İran ikinci kez İsrail'e kendi topraklarından doğrudan meydan okumuş oldu. Hizbullah'ın Golani tugayına ait bir kampı ve Başbakan Netanyahu'nun konutunu vurarak rejimin sıkıntılarını arttırmasıyla birlikte İsrail'in bir sonraki hamlesi için baskı artıyor. Bu karar muazzam bir ağırlık taşıyor: İran'a yönelik olası bir saldırı ya rejimin pozisyonunu güçlendirecek ya da İranlı yetkililerin uyardığı gibi İsrail'in son bir yılda giderek daha belirgin hale gelen düşüşünü hızlandıracak. 

Dolayısıyla, İsrail'in tepkisine ilişkin sızdırılan istihbarat belgeleri olayların gidişatını değiştirmese de, sızıntının kaynağı hakkında soru işaretleri yaratıyor. 

Eğer sızıntının kaynağı gerçekten de Telegram kanalının iddia ettiği gibi Savunma Bakanlığı'ndan bir kişiyse, bu Amerikan hükümeti içinde derin bir çatlağa işaret edebilir. Bu durum, politika yapıcıların mevcut politikalarına karşı çıkan önemli bir askeri ve güvenlik analisti grubuna işaret ediyor olabilir. Pek çok uzmanın dile getirdiği endişeleri yineleyen bu kişiler, Washington'un İsrail'in Batı Asya'daki eylemlerini dizginleyemeyerek felakete sürüklenmesinden derin endişe duyuyor olabilirler. 

Ancak sızıntının arkasında bir hükümet kuruluşu varsa, bunun sonuçları daha da karmaşık hale gelir. Washington, İran'ı İsrail'in olası saldırısına karşı uyararak tam bir çatışmayı önlemeye çalışıyor olabilir. Alternatif olarak İsrail, İran'ın kafasını karıştırmak için kasıtlı olarak yanlış bilgi yayıyor olabilir. Ya da Tahran, üstün istihbarat yeteneklerini göstermek ve İsrail saldırganlığını caydırmak amacıyla kasıtlı olarak bilgi sızdırıyor olabilir. 

Suheyla Zarfam

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar