57385-041012-abdli-senatorler-yaylada-cadrkentinde-6.jpg

Mc. Cain'in Irak ve Suriye'yi yeni işgal planı

Mc. Cain'nin Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı kara harekatını başlatma çağrısı, terörizmle mücadele değil, Amerika silah sanayisini canlı tutmak, bölgesel krizleri körükleyip silah satışından rant kazanma hedefi gütmektedir.

21 Ocak 2015 Çarşamba

Amerika Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John Mc. Cain, tekfirci terör örgütü “IŞİD'i yenilgiye uğratmak için” “Amerika liderliğinde kara harekatının başlatılması gerektiğini, Amerika'nın Ortadoğu'yla ilgili yeni bir strateji geliştirmesi gerektiğini” söyledi. Amerika eski başkan adayı Cumhuriyetçi Senatör John Mc. Cain, Amerika Başkanı Barack Obama hükümetinin dış politikada askeri müdahaleler yapmama kararını sert bir dille eleştirerek, IŞİD ile mücadelede hava saldırılarının yetersiz kaldığını, bu nedenle Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı kara harekatının başlatılması, Suriye'de güvenli bölge ile uçuşa yasak bölgenin ilan edilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Mc. Cain'ın bu sözleri Amerika askerlerinin yeniden Irak'a geri dönmesi ve Suriye işgal sürecini başlatması anlamındadır. Mc. Cain “Amerika'nın IŞİD'i yenilgiye uğratmaya yönelik stratejileri bulunmadığını, IŞİD'in iyi durumda olduğunu, dünyanın en büyük hava gücü olan Amerika hava kuvvetlerini kullanarak IŞİD'i Kobani'den bile kovmayı başaramadığını” söyledi.

Aşırı sağcı senatör Mc. Cain'in bu sözleri birkaç özelliği içermektedir. İlkin, Amerika liderliğindeki IŞİD ile savaş adı altında kurulan uluslar arası koalisyon saldırılarının sonuçsuz kalmasıdır. Buna ilaveten Irak ve Suriye'de güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge kurma ve askeri kara gücünü kullanmanın anlamı da, Irak ile Suriye'nin işgal çağrısıdır.

(Amerika'da Neo-Con çetesiyle cumhuriyetçi parti, savaş patronları olarak militarist politikalar izlemektedirler. Amerika'nın NATO müttefiki Türkiye hükümeti de benzer bir çağrıda bulunmaktadır. Nitekim Türkiye dış işleri bakanı Mevlut Çavuşoğlu geçenlerde Kuveyt'te yaptığı açıklamada, Suriye topraklarında güvenli ve uçuşa yasak bölgelerin kurulması ve yabancı güçlerin bu bölgelerin güvenliğini sağlaması ve Türkiye ordusunda  Suriye'ye karşı kara harekatına katılabileceğini belirtti. Türkiye'nin eski başbakanı ve yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile başbakanı Ahmed Davutoğlu da defalarca Suriye'nin işgali anlamında olacak çağrılar yapıp, yabancı güçlerin Suriye hükümetine karşı kara saldırıları yapmaları ve güvenli bölgeler kurmaları gerektiğini ileri sürmüşlerdi. Fakat Amerika liderliğindeki Batılı güçler ve NATO, Türkiye hükümetinin bu çağrılarına itibar etmedi. Şimdi aşırı sağcı senatör MC Cain benzer çağrıları yapıyor.)

Fakat Irak ve Suriye Halkıyla hükümetleri IŞİD ile mücadele bahanesiyle de olsa, yabancı güçlerin Irak ve Suriye topraklarına girmelerini istemiyorlar. Senatör John Mc. Cain güvenli bölge ve uçuşa yasak bölgenin Iraklı ve Suriyeli sivillerin ve mültecilerin güvenliğini sağlamak bahanesiyle kurulması gerektiğini belirtiyor. Fakat Amerika ile Batılı müttefikleri ve bölgesel işbirlikçi rejimler, Irak ve Suriye'deki tekfirci terör örgütleri ve sözde Özgür Suriye Ordusu gibi teröristleri eğitip silahlandırarak bu ülkeleri teröristlerin işgaline ve katliamına uğratmış bulunuyorlar. Amerika ve Batılı müttefikleri IŞİD ve diğer tekfirci terör örgütlerini destekleyerek, milyarlarca dolar silah ve askeri teçhizat tahsis ettikleri ve terör saldırıları sonucu milyonlarca insanın avare edilmesine sebep oldukları halde, bu mülteci insanlara en ufak yardım bile yapmamaktadırlar.

Amerika ve Batılı müttefiklerin türevi olan IŞİD-Saddam'ın Baasçılarıyla ittifakla ve diğer terör örgütlerini eğitmek için Amerika liderliğindeki NATO müttefiki ülkelerin askeri ve istihbarat elemanları, Suriye ve Irak'ta görev almış bulunuyorlar. Amerika haber kaynaklarının da belirttikleri gibi, 400 Amerikalı asker komşu ülkelerde Suriye'deki terör örgütleri elemanlarını eğitmektedirler. Amerika Irak askeri ve güvenlik güçlerinin eğitimini gerçekleştirmek için bu ülkede 2100 asker bulunduruyor. Fakat IŞİD saldırılarını önleyemedi. Son aylarda Irak'ta ve Suriye'de IŞİD ve diğer tekfirci terör örgütlerini imha çalışmalarındaki başarılar, Irak ve Suriye halk direniş komitelerinin iki ülke ordularına verdikleri desteklerle gerçekleşti. Irak halkının ordu ve Peşmergelere verdikleri operasyonel destek sonucu, IŞİD bir çok bölgeden temizlenmiştir.

Amerika Irak ve Suriye krizini ekonomik çıkarlarını sağlamak amacıyla kullanmaktadır. Washington'un Ortadoğu'daki askeri stratejisi de bölgedeki enerji kaynaklarını denetlemek ve ırkçı İsrail rejiminin gayri meşru varlığını korumaktır. Mc. Cain'nin Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı kara harekatını başlatma çağrısı, terörizmle mücadele değil, Amerika silah sanayisini canlı tutmak, bölgesel krizleri körükleyip silah satışından rant kazanma hedefi gütmektedir.

Seyid Rezi İmadi

Kaynak: turkish.irib.ir

John Mc. Cain'in hakkkında bir başka okuma için:

http://intizar.web.tr/alintilar/haber/662/%E2%80%9Carap-bahari%E2%80%9D-orkestrasi-sefi-john-mccain-ve-halife#.VL-GF0esVtz

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar