99853-unnamed.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Suriye'de diplomatik çözüm umutları yeşermişken, yine en büyük engel Suud Yönetimi

Suriye'de diplomatik çözüm umutları yeşermişken, yine en büyük engel Suud Yönetimi

"Suudi rejimi dışişleri bakanı Adil Cübeyir, Moskova'da Rusyalı meslektaşı ile yaptığı görüşmede, Suudi Arabistan'ın Suriye konusundaki tavrında bir değişiklik olmadığını 'Cenevre-1'e dayalı ve Esad'sız bir siyasi çözüm desteklediklerini vurgulamış, Suudi Arabistan'ın Beşar Esed yönetimi ile bir arada olacağı herhangi bir IŞİD'e karşı koalisyonda yer almayacağını dile getirmişti."

12 Ağustos 2015 Çarşamba

Suriye Dışişleri Bakanlığında yetkili bir kaynak; Suudi krallık rejimi dışişleri bakanının bu tutumlarının, karanlık tekfirci ideolojiyi temel alan Vahhabi krallığının Suriye'ye yönelik yıkım ve ölüm saldırılarındaki rolünü tamamen izole ettiğine dikkat çekti.


Orta çağlardan kaçan ve herhangi bir yasal meşruluğa dayanmayan Suudi rejiminin Suriye ve Yemen halklarının kanlarıyla elini köküne kadar bulamış olduğuna dikkat çeken Suriye dışişleri bakanlığı yetkilisi; bu rejimin meşruluk ve şeriattan söz etme hakkına sahip olmadığına vurgu yaptı.
Kaynak tüm dünya ve halkları için ciddi bir tehlike teşkil eden IŞİD terör örgütünün ideolojik ve uygulama olarak tamamen Suudi Arabistan'daki Vahhabi rejiminin rahminden doğduğunun herkes tarafından bilindiğine dikkat çekti. İkisinin de İslam dinini çarpıtıp İslam iddiaları altında kafa ve el kol kestiklerini ya da insanları kırbaçladıklarını belirten kaynak; sevgi ve hoşgörü dini İslam'ın bu asılsız çarpıtmalar ve uygulamalardan masum olduğunu ifade etti.


Suudi rejimi Dışişleri Bakanı Adil Cübeyir, Moskova'da Rusyalı meslektaşı ile yaptığı görüşmede, Suudi Arabistan'ın Suriye konusundaki tavrında bir değişiklik olmadığını 'Cenevre-1'e dayalı ve Esad'sız bir siyasi çözüm desteklediklerini vurgulamış, Suudi Arabistan'ın Beşar Esed yönetimi ile bir arada olacağı herhangi bir IŞİD'e karşı koalisyonda yer almayacağını dile getirmişti.


Adil el-Cubeyri öyle bir ortamda bunu dile getirmektedir ki; Rusya kesinlikle Arabistan'ın bu görüşlerine katılmamakta ve Beşar Esad'sız bir çözümün Suriye hakkında tasavvur dahi edilemeyeceğine inanmaktadır. Lavrov, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geleceğine Suriyelilerin kendisinin karar vermesi gerektiğini açıklayarak, Esad konusunda Suudi Arabistan ile farklı düşündüklerini, Esad'ın geleceğinin Suriye iktidarı ile muhalefeti arasında organize edilmesi düşünülen yeni görüşmelerde ele alınması gerektiğini ifade etmiş ve Beşar Esad yönetiminin Terörizmle mücadelede ana ekseni oluşturduğunu belirtmiştir.


Rusya ayrıca Arabistan'ın da üye olduğu ABD liderliğinde sözde terörizmle mücadele koalisyonunu eleştirerek bu koalisyonun gerçek amacının terörizme karşı mücadele vermek olmadığını ve şimdiye kadar kendinden iyi performans gösteremediğini bildirmiştir.


Bu açıklamalar doğrultusunda Rus yetkililer geçen hafta İran'da dahil bir takım uluslar arası diplomasiler yürüttükten sonra Suriye krizinin çözümü doğrultusunda yeni bir plan hazırlamış ve bu plan uyarınca terör örgütüne karşı çok geniş tabanlı bir katılımın olacağı bir gücün oluşmasının hedeflendiği bildirilmişti.

Barışçı yollarda Suriye krizinin çözümlenmesi doğrultusunda Rusya tarafından gösterilen çabalara paralel olarak İran İslam Cumhuriyeti de geçtiğimiz hafta Rusya ve Suriye üst düzey yetkililerini Tahran'da ağırlayarak, Suriye krizinin diplomatik görüşmeler kanalıyla çözümlenmesi için Suriyeli karşıt gruplara ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu bildirmiştir. Nitekim İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif'in, bugün Lübnan temaslarını tamamlayarak Suriye'ye geçmesi ve burada Suriye yetkilileri ve siyasi gruplar liderleri ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirmesi bu doğrultuda atılmış bir adım olarak bilinmektedir.


Suriye krizinin başladığı son 4.5 yıl içinde İran ve Rusya hükümetleri bir takım ülkelerin aksine sürekli olarak Suriye krizinin diplomatik yollarla ve adaletli olarak çözümlenmesi yönünde faaliyetlerde bulunmuş ve bu çabalarını halen devam ettirmekteler. Her iki ülke de şimdiye kadar bu konuda Suriyeli muhtelif karşıt grupların katıldığı bir takım toplantılara ev sahipliği yapmış bulunmaktalar.


İran bu konuda daha önce 4 maddelik bir uzlaşı planı sunmuş ve İran'ın bu planı BM Teşkilatı tarafından büyük ilgi görmüştü.
İran'ın Suriye planında terörizmle mücadele amacıyla bölge devletleri arasında yakın diyalog ve işbirliğinin artırılması, Suriye-Muhaliflerle görüşmelerin desteklenmesi, Ateşkesin hızlı biçimde hayata geçirilmesi, Suriyeli mültecilerin bir an evvel kendi vatanlarına dönmeleri ve Suriye toprakları içinde terör örgütlerine her türlü yardım ve desteğin kesilmesi gibi teklifler bulunmaktaydı.

 

İRİB

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar