22188384.jpg

Irak Kürdistan bölgesindeki Barzani hakimiyeti sona mı eriyor?

"...Irak kürt bölgesi anayasası uyarınca, bu bölgede bir kimse 2 defadan fazla başkanlığa seçilemez. Bu anayasal yasağa ve Kürt muhalefet partilerinin ciddi muhalefetine rağmen Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan demokrat partisi, başkanlık süresinin uzatılmasını istiyor."

17 Ağustos 2015 Pazartesi
İNTİZAR - İRİB'de Ali Kerimi imzası ile yayınlanan yazıda konu edinilen; Irak Kürdistan bölgesindeki iktidar mücadelesinin büyük ölçüde Türkiye'deki iktidar mücadelesi ile benzeşmesi dikkat çekici. Bununla birlikte Irak Kürdistan bölgesindeki bu iktidar krizinin nasıl sonuçlanacağı; Barzani yönetiminin hem bölgesel politikalarda ve hem de Ak Parti iktidarının Irak merkezi hükümetini devre dışı bırakmaya dönük politikalarının uygulanmasında işbirliği noktasında oynadığı rolün devamı noktasından da önemli. Ayrıca Ak Parti iktidarının Türkiye'deki Kürt muhalefetine ilan ettiği savaşta Mesut Barzani'nin nispeten Ak Parti iktidarından yana tavır alması da Mesut Barzani'nin başkanlığının akibetini önemli kılıyor. Yazıda bu noktalara değinilmiyor. Fakat iktidar mücadelesinin halihazır fotoğrafı sunuluyor. Söz konusu iktidar değişiminin olup olmayacağının bahsi geçen noktalar açısından önemli sonuçlar doğuracağı açıktır. Bu çerçevede yazıyı ilginize sunuyoruz; 
 
Irak Kürdistanı Yerel Yönetim Başkanı Mesut Barzani Pazar günü yaptığı açıklamada, 20 Ağustos Perşembe gününe kadar Kürt partilerin bir araya gelip, Irak Kürdistanı'ndaki siyasi ve başkanlık seçimi krizine son verme konusunda ortak karar alıp uygulanmasını istedi.
Mesut Barzani'nin ikinci dönem başkanlık süresi 2 yıl uzatılmıştı. Bu süre Ağustos 2015de son buluyor. İki yıl önce IKDP ile Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği, diğer Kürt partilerin muhalefetine rağmen, Irak Kürt bölgesi başkanını seçme ve anayasa referandumunu yapma tarihlerinin 2 yıl ertelenmesi kararını alıp, Barzani'nin başkanlık süresini 2 yıl uzattı. Fakat bu sürenin bir daha uzatılmaması konusunda da anlaşma sağlandı.
Irak kürt bölgesi anayasası uyarınca, bu bölgede bir kimse 2 defadan fazla başkanlığa seçilemez. Bu anayasal yasağa ve Kürt muhalefet partilerinin ciddi muhalefetine rağmen Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi, başkanlık süresinin uzatılmasını istiyor. Nitekim Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Tekfirci IŞİD-DAEŞ saldırıları ve ekonomik krizin yaşandığı ve Kürdistan bölgesine sığınan yaklaşık 1 miyon 700 bin sığınmacı bulunduğu hassas bir süreçte Mesut Barzani'nin görev süresinin uzatılmasını istediklerini belirtti.
Irak Kürdistan Demokrat Partisi, Mesut Barzani'nin görev süresinin uzatılmasını ve iki yıl sonra yapılacak başkanlık seçiminin parlamentoda yapılmasını istiyor. Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği, Goran değişim Hareketi ve İslami birlik partisi ve İslami Cemaat Partisi Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına temkinli yaklaşıyor. Üç parti Barzani'nin görev süresinin uzatılması karşılığında yetkilerinin kısıtlanmasını ve bölgesel başkanlık seçiminin parlamentoda yapılmasını, bu bölgede parlamenter sistemin kurulmasını talep ediyor.
Mesut Barzani ilk dönemde Kürt yerel meclisi tarafından başkanlığa seçildi. İkinci dönemdeyse, doğrudan halkın oylarıyla başkan oldu. İkinci dönemin bitiminden sonra da başkanlık süresi 2 yıl daha uzatıldı. Irak kürdistan'ı yerel yönetimin başkanlık sandalyesi, bu bölgedeki yerel yönetim ve meclis'in yetki ve görevlerine kıyasla daha fazla yetki ve görevlere sahiptir. Bu nedenle Barzani ailesinin bölgeye tekel kurmasına sebep olmuştur. Irak Kürt partileri, Irak Kürdistan bölgesindeki yönetim yapısının değiştirilmesini, bölge başkanı yetki ve görev sahasının daraltılmasını, hukuk ve yasalar üstü başkanın inisiyatif kullanmasının önlenmesini istiyorlar. Bölgedeki muhalefetin sesinin yükselmesi ve siyasi ekonomik krizin derinleşmesi, başkanlık süresinin uzatılıp uzatılmaması tartışmaları, Irak kürt bölgesinin geleceğini belirsiz kılmaktadır. Söz konusu siyasi, ekonomik ve güvenlik sorunlarını çözümleme konusundaki her türlü tutarsız girişimler, özellikle Mesut Barzani'nin tekrar başkanlığını dayatma girişimleri, Kürt partileri ve toplumu arasındaki ihtilafları derinleştirecek. Nitekim Irak kürdistan demokrat partisinin merkezi olan Erbil ile Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin merkezi Süleymaniye arasındaki çekişme ve çatışma ve iç savaş acı tecrübelerin tekrar yaşanmasına sebep olabilir.
Iraklı Kürt siyasi partileri, Barzani'nin başkanlık süresi sona ermeden önce bir noktada uzlaşmak istiyor. Ancak meclisteki Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP), Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran (Değişim) partileri arasında bulunan görüş ayrılığı nedeni ile geçen her gün tartışmalar daha büyüyor. KYB ve Goran Partisi Barzani'nin başkanlık sorununu parlamentoda çözmek isterken, buna KDP yanaşmıyor. Geçtiğimiz 23 Haziran'da IKYB, Goran, Kürdistan İslami Birlik Partisi ve İslami cemaat Partisi meclise 4 ayrı yasa tasarısı sunarak Barzani'nin parlamentoda seçilmesini önermişti. Ancak IKDP meclis oturumunu boykot ederek, KDP ve Barzani'ye karşı komplo kurulduğunu öne sürmüştü.
 
 
 
 
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar