94942-abdulmelik-el-husi.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Seyyid Abdülmelik el-Husî: Tüm Yemen halkı işgal karşısında direnmeye devam edecektir

Seyyid Abdülmelik el-Husî: Tüm Yemen halkı işgal karşısında direnmeye devam edecektir

"Bugün, Yemen Halk Devrimi’nin ilk yıl dönümü. Bu nedenle dün devrimin rehberliğini deruhte eden Abdülmelik el-Husî bir konuşma yaptı. Konuşmada A.B.D., Suudlar ve Siyonist İsrail’in Yemen’i işgal ettiklerinin altı çizildi. Suudların işledikleri cürümlerin maşeri vicdanı harekete geçirmesi gerektiğini ifade eden Husî lider, direnişin devam etmesi gerektiğinin altını adeta tekrar tekrar çizdi."

21 Eylül 2015 Pazartesi

İNTİZAR - Bu gün Yemen Halk Devrimi'nin yıl dönümü. Devrimin seneyi devriyesi sebebiyle, devrim hareketinin rehberliğini ifa eden Seyyid Abdulmelik el-Husi bir konuşma gerçekleştirdi. Genelde bütün İslam coğrafyasında özelde ise bölgemizde yaşanan olayaları, bu cümleden olmak üzere 'Direnişi' ve tabi Yemen Direniş Hareketi'ni  yakından takip eden ve yazılarında bu konuları sık sık işleyen akademisyen Hasan Hüseyin Güneş'in devrim yıldönümünde gerçekleşen bu konuşma ile ilgili analızını dikkatlerinize sunuyoruz.

 

Yemen Devrimi'nin yıldönümünde Abdülmelik el-Husi'nin konuşması

Hasan Hüseyin Güneş

Bugün, Yemen Halk Devrimi'nin ilk yıl dönümü. Bu nedenle dün el-Meyâdîn kanalında takriben 19.37-19.38 saatleri arasında devrimin rehberliğini deruhte eden Seyyid Abdülmelik el-Husî'nin konuşması vardı. Konuşmada A.B.D., Suudlar ve Siyonist İsrail'in Yemen'i işgal ettiklerinin altı çizildi. Suudların işledikleri cürümlerin her insanın vicdanını sızlatması ve maşeri vicdanı harekete geçirmesi gerektiğini ifade den Husî lider, direnişin devam etmesi gerektiğinin altını adeta tekrar tekrar çizdi. A.B.D. ve yandaşlarının kadın ve çocukları katlettiğine değinilen bu konuşmada dikkat çeken bir diğer husus, Suudların Yemenli hacılara muamelesine işaret edilmesiydi. Aşağıda bu konuşmanın genel muhtevasını içeren bazı başlıkları paylaşıp, Yemen Halk Devrimi'nin hangi koşullarda ne şekilde direnişe devam ettiğini aziz milletimiz de idrak etsin!

1.  Yemen işgali için yapılan tüm hesaplar A.B.D., Suudlar ve Siyonist İsrail'in menfaatleri; Yemen halkının ise zararı doğrultusunda yapılmıştır.

2.  Yabancı işgalci güçler, sadece ve sadece kendi planları için Yemen'i işgal etmiştir.

3.  Yemen Halk Devrimi'inden evvel, ülkedeki çok küçük bir azınlık güruh için, Yemen'in fesatla dolmasına izin verilmekteydi.

4.  Önceki dönemde Yemen tehlikelere sürüklenmekteydi.

5. Yemen'in zenginlikleri ve stratejik konumu ele geçirilmek istendi; ve bu “Yemen'i el-Kâide'den temizleme” adıyla meşrulaştırılmaya çalışıldı.

6.  Yemen Halk Devrimi'in gerçekleştiği 21 Eylül Halk Devrimi şer odaklarının bu aziz ülkeyi işgal planlarını boşa çıkarmıştır.

7.  21 Eylül Halk Devrim'i ülkeyi işgal altında kalmaktan kurtaran hadisedir.

8.  Yemen halkı, işgalcilere ve onların yandaşlarına karşı kendi devrimlerini sahiplenmiştir.

9.  A.B.D.'nin “insan hakları”, Yemenli kadınlar ve çocuklar öldürüldüğünde neden işlememektedir?

10. Halkımızdan öldürülenlerin bulunmasına rağmen kazançlı çıkan bizleriz.

11. Düşmanın sahip olduğu her türlü imkâna rağmen, Yemen halkı direnmeye devam etmiştir.

12. Onlar bizim kadın ve çocuklarımızı öldürürken, bizler sadece onların askerî birlikleriyle çarpışmaktayız.

13. Şehir halkına, kadın ve çocuklara yapılanlar karşısında her türlü siyasî hesabın bir tarafa bırakılması gerekmektedir.

14. Satılmış gazeteciler ve aydınlar Suud'ın askerlerinden daha tehlikeli ve kötüdür.

15. Siyonist İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği zulümlere Suudlar da ortaktır.

16. Tüm Yemen halkı işgal karşısında direnmeye devam edecektir.

17. Yarın ikindi vakti, devrim kutlamaları için Yemenlileri San'a'da toplanmaya davet ediyorum.

Genel olarak Seyyid Abdülmelik el-Husî'nin konuşması bu başlıkların etrafında şekillendi. Ancak konuşmanın en çarpıcı kesiti kanaatimce Seyyid'in direnişe sahip çıkma ile ilgili kesitiydi. Burada değindiği en önemli husus, yapılan bu zulümlere sessiz kalmanın vatanını, insanlarını ve kendi haysiyetini heba etmek anlamına geleceğinin belirtilmesiydi. Husî lider bu konuyu etraflıca ele aldı. Bu durum, Yemen'de devrime sıcak bakmayan veya bazı sebeplerle hâlâ suya sabuna dokunmayan insanların olduğunu mu gösteriyor? Yoksa şer odaklarını belirli menfaatler için destekleyen Yemenlilere mi işaret ediyor? Her iki durum da muhtemeldir.

Konuşmanın en çarpıcı kesitlerinden biri de Suudların Yemenli hacılara muamelesine değinilmesiydi. Zira Suudlar, Yemenli hacıların birçoğunu Hac ibadetlerini yerine getirmekten men etti. Husî lider Suudların kendilerine ait olmayan bir yerden nasıl olur da Müslümanların men edildiğini sordu. Sadece bu hadisenin bile Suudların zulümlerini ve Yemen halkına olan düşmanlıklarını göstermesi aslında yetmesi gerekir. Bu esnada eminim birçok dinleyicinin zihninde şu ayet canlanmıştır: “Allah'ın mescitlerinde O'nun isminin anılmasını men edenden daha zalim kim vardır?” (Bakara: 114)

el-Meyâdîn, Seyyid Abdülmelik el-Husî'nin konuşmasının yanında Lübnan'daki hadislerin görüntülerini de canlı olarak aktarmaktaydı. Lübnan halkı da genel olarak ülkelerindeki siyasileri protesto için sokaklara dökülmüştü. Ne de olsa Ortadoğu'daki her hadisenin biri diğerine etki etmemesi mümkün olmadığından olsa gerek, her iki vakıa da ekranda karşımızda duruyordu.

...

 

 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar