0,,18166317_303,00.jpg

Rusya Ordusu, Suriye Savaşı ve Sigara Parası

Son günlerde önemli haber organlarında olsun, sosyal medyada olsun Rusya'nın Suriye krizine daha doğrudan müdahil olduğuna, Suriye krizi karşısında daha dinamik bir pozisyon aldığına dair haberler geldikçe bu haberlerin hedef kitlede oluşturduğu algının gerçeklikle örtüşüp örtüşmediğine dair de tartışmalar meydana geliyor. Suriye'yi bu güne taşıyan 'Direniş' sonucu da belirleyecek.

21 Eylül 2015 Pazartesi

İNTİZAR - Son günlerde Rusay'nın Suriye meselesi karşısındaki duruşunda nisbi bir değişikliğin gözlenmesi, daha dinamik bir politika yönünde duruşunun evrilmesi ile birlikte Lazkiye'de bir hava üssünün kurulacağı bilgileri gerçekliğin ötesine taşan bir takım algıların oluşmasına sebep oluyor. Sahayı bilen, bu tip konuları saha üzerinden değerlendirebilen arkadaşımız Somer Sultan'ın, oluşan bu gerçeklikten olayı koparıp farklı bir noktaya taşıyan yeni durum hakkında tespitlerini ilginize sunuyoruz.

 

Rusya Ordusu, Suriye Savaşı ve Sigara Parası

Somer SULTAN/SURİYE

Suriye meselesinde Şam'dan yana tutum alan bizler, ne yazıkki her habere fazla ümit bağlamayı adet ediyoruz.

Rusya'nın yeni hamlesinin savaşı bitireceğini söyleyenler, yine kısa bir süre önce İran Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin Hama'ya ayak bastığını, gizli bir toplantıda (!) büyük bir muharebeye hazırlık yapıldığını ifade ettiğini öne süren haberlere inananların aynısıdır. (Süleymani o haberden kısa bir zaman önce İran Şura meclisinde konuşmuş, Suriye savaşının uzun ama yavaş yavaş düzeleceğini söylemişti)

Şimdi de her birisi, değişik silah türü geldiğini iddia edip duruyor. Ama en kötüsü, zaferleri Rusya'ya mal etme eğilimi şimdiden başlamış görülüyor.

Oysa;

İşim gereği Lazkiye'de bulunan Rus güçleriyle koordinasyondan sorumlu subayla bir kaç ayda bir görüşüyorum. Rusya'nın ne yaptığıdan ve ne yapmadığından eskiden beri haberim var diyebilirim. Buna binaen ve savaş alanında bulunan arkadaşlardan aldığımız haberlere de dayanarak şunu söyleyebilirim şimdilik:

Zamanında Afganistan'da şimdi Suriye ordusunun yüzleştiği savaştan daha hafif ve kolay bir savaşı kaldıramayıp çekilen Rus ordusu askerlerinin zafer getireceğini düşünmek doğru değil.

Rusya'nın elindeki ileri teknolojinin önemli bir katkı olacağı tartışılmaz lakin bu savaşta en önemli etken, maddi manevi her tür zorluğa rağmen direnen, müthiş bir cesaret ve özveri gösteren ve İmam Ali'nin tabiriyle kafa taslarını Allah'a ödünç veren direnişçilerimizdir. İlk etken onlardır, diğer teknolojik, ekonomik, siyasal ve sosyal etkenler talidir.

Sosyal medyada pozları çıkan Rus askerlerin çoğu, Suriyelilere eğitim verecek uzmanların koruması bu Rus askerler. Şimdiye kadar bir bölgede direkt savaşa gireceklerine dair bir işaret alamadım, en azından Lazkiye'de. Tabii zaman zaman tehlikeli bölgelere girdiklerini, ve hatta isabet alanlar olduğunu söylemeliyiz. (Savaştan sonra bunları yavaş yavaş anlatmaya başlarız inşallah)

Daha önce dediğim gibi, bu savaşı 20 rauntluk uzun bir boks maçı olarak düşünebiliriz. Şam ve müttefikleri bir puan aldı ama maçı henüz kazanmadı.

Ve bir nasihat, zaferi bilmem hangi sorumlunun açıklamasında, bilmem hangi uçakta hangi rokette aramayın; zaferi çoğumuzun sigara parasına bile yetmeyeck kısıtlı imkanlarla global komployu ayakları altına alan yiğitlerin bileklerinde arayın.

 

 

 

 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar