90577-Pic12-Nasrallah.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  "Suriye'ye açılan savaş, savaş açanların hezimetiyle sonuçlanmıştır"

"Suriye'ye açılan savaş, savaş açanların hezimetiyle sonuçlanmıştır"

Hasan Nasrallah ile gerçekleştirilen ve Hac faciasından, İran ve Rusya'nın Suriye'deki son gelişmelerdeki rollerine; Yemen ve Bahreyn'deki gelişmelerden Siyonist İsrail'in Mescid-i Aksa'daki emellerine ve dahi Lübnan'daki iç meselelere kadar bir çok meseleye değinilen röportajın ana başlıkları.

26 Eylül 2015 Cumartesi

Hasan Nasrallah'ın Bayram Röportajı

Hasan Hüseyin Güneş

Dün gece 20.30-23-36 saatleri arasında el-Menâr TV'de Seyyid Hasan Nasrallah ile bir röportaj gerçekleştirildi. Adı, Hadîsu Sâ'a (Bir Saatlik Konuşma) olmasına rağmen program, adının sınırlarını aşarak üç saatlik bir muhavereye dönüştü. Moderatör, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'a sorular yöneltti ve cevapları dinledi. Hac faciasından, İran ve Rusya'nın Suriye'deki son gelişmelerdeki rollerine; Yemen ve Bahreyn'deki gelişmelerden Siyonist İsrail'in Mescid-i Aksa'daki emellerine ve dahi Lübnan'daki iç meselelere değinilen bu uzun röportajın öne çıkan kısımlarını sizler için özetleyerek aktarmaya çalıştık.

Hac Faciası

1) Şehit hacılar faciasının mesuliyetini Suud yönetiminin üstlenmesi gerekmektedir; bununla birlikte bu hadiseyi mevcut siyasi durumla birlikte değerlendirmek gerekmemektedir.

2) Faciada kayıpları bulunan ülkelerden müteşekkil bir komisyonun, hadiseyi araştırması gerektiğini savunmaktayız.

3) Bu durum meselenin çözümünün ne şekilde olacağı hususunda İslamî bir birliği meydana getirecektir.

4) Hac organizasyonunu çok fazla hacı gönderen ülkelerden müteşekkil bir komisyon yürütebilir.

5) Hac ibadeti esnasında tekrar eden afetler Suudların organizasyon eksikliğini ortaya koymaktadır.

6) Suudların, diğer İslam ülkelerini Hac organizasyonuna dâhil etmeyişindeki ısrarının geçerli hiçbir nedeni bulunmamaktadır.

 

Suriye, İran ve Rusya

7) Hizbullah, Lübnan menşeli bir partidir; kurduğu dostluk ve yakınlıklar sayesinde coğrafyamızda etkin güç sahibidir. Bundan daha fazla tavsif isteyen ise kendi bilir!

8) Suriye'ye açılan savaşın üzerinden beş yıl geçti. Hedef Dımaşk'a tam anlamda hâkim olabilmekti; ancak bugün bu savaşın hezimetle sonuçlandığı anlaşılmıştır.

9) Bugün, Amerika ve müttefiki olan devletlerin 'IŞİD ve terör ile mücadele'lerinin neticesiz kaldığı ortadadır.

10) Zikredilen neticesiz politikanın göstergelerinden biri terörün ABD müttefiklerine de sıçraması ve mülteci sorunun patlak vermesidir. Mülteci sorunun en önemli çözüm yolu, Suriye meselesinin siyasi yollarla çözülüp, mültecilerin ülkelerine gönderilmesidir.

11) Bazılarının “İran'ın nükleer anlaşması, Suriye'deki politikasının değişmesine neden olacaktır” söylemi de boşa çıkmıştır.

12) Ayrıca bazıları, Moskova'nın Suriye politikasından uzaklaşacağı beklentileri de boşa çıkmıştır. Rusya'nın Suriye'deki varlığı askerî bir gelişme olarak değerlendirilmelidir.

13) Bazı ülkelerin Rusya'yı çeşitli yollarla Suriye'ye destek vermekten vaz geçirme çabaları da boşa çıkmıştır.

14) Rusya'nın bu kararının nedeni ülkesi, Ukrayna ve nükleer konudaki maslahatlarından kaynaklanmaktadır.

15) Rusya; A.B.D.'nin gözetiminde İran, Irak ve Türkiye birliklerinden müteşekkil yeni bir ittifakın IŞİD ile mücadele etmesi hususunda aylarca uğraştı.

16) Bizler daha evvel “Suriye düşecek” denildiğinde, “dostları buna izin vermeyecektir” sözünü söylerken bu tür destekleri kastetmiştik.

17) Gerek Rusya ve gerekse İran'ın Beşşar Esed'e desteği tamdır. İran'da bile Esed'e muadil birinin geçirilebileceği fikrini yaymaya çalıştılar; ama bu da tutmadı.

18) İran'ın Suriye'den istediği tek şey Direniş ekseninde kalmasıdır.

19) İran Suriye'nin hiçbir iç politikasına müdahale etmemektedir. Bunun aksini yansıtan sözler doğru değildir. Suriye'de alınan kararlar yüzde yüz Suriyelidir.

20) İran, Suriye'nin terör kurbanı olmasını istememektedir.

21) Bunun yanı sıra ABD müttefiklerinin terör karşısındaki aciz politikaları da Rusya'nın Suriye konusunda bu doğrultuda bir eylem kararı almasına neden olmuştur.

22) Elbette Rusya'nın bu duruşu bir saatte gerçekleşen bir oldubitti şeklinde olmamıştır; bilakis belirli devletlerle gerçekleştirilen müzakereler neticesinde bu kararı almıştır.

23) Bizler de Suriye'nin ve coğrafyamızın karşı karşıya olduğu tehlikelerin önlenmesi bâbında Rusya'nın söz konusu müdahalesinden memnunuz.

24) Rusya'nın Suriye'ye yapmakta olduğu askerî yardım çeşitli boyutlarda gerçekleşmektedir; ve savaşta Suriye lehine etken bir faktör olacaktır.

25) ABD yönetiminin bizzat kendisi terörün başıdır; onun terörle savaşına asla itimat etmemekteyiz.

 

Zebedani, Keferya ve Fef'a

26) Zebedani'deki silahlı birlikler savaştan iki hafta sonra yardım talebinde bulundular. Buradaki savaşın askerî olarak süratle bitirilmesi mümkündü; ancak Fev'a ve Keferya'yadaki karışıklıklar bunu mümkün kılmadı.

27) Zebedani meselesine dair Türkiye'de; İran, Birleşmiş Milletler ve Zebedani silahlı birlikleri mümessilleri arasında gerçekleşen bir zirve gerçekleştirildi.

28) Zebedani, Fev'a ve Keferya'yadaki hadiselerde Türkiye'nin hiçbir önemli atılımı söz konusu olmamıştır.

29) Bilinmemesine rağmen Fev'a ve Keferya'yadaki tahliyeler Direniş veya Suriye ordusu tarafından gerçekleştirilmiştir.

30) Söz konusu meseleye dair yapılan ittifak altı aylık bir ateşkesi, şehir halkı ve silahlı birliklerin durumu hakkında ayrıntılar içermektedir.

31) İttifak, Birleşmiş Milletler'in garantörlüğü altındadır ve Zebedani'nin Suriye devletinin kontrolüne verilmiştir.

32) Yapılan anlaşmaya göre on bin şehirli Fev'a ve Keferya'dan çıkarılacaktır.

33) Zebedani savaşında Hizbullah'ın insani gereklilikleri yerine getirmediği hususunda dile getirilenler doğruyu yansıtmamaktadır.

34) Gerek savunma ve gerekse saldırı alanlarında olmamız gereken yerlerdeyiz ve olacağız da; bu vazgeçmeyeceğimiz duruşumuzun başlangıcıdır.

35) Zebedani'deki amacımız buradaki silahlı birlikleri öldürmek değildi; Zebedani'yi kurtarmaktı. Aynı şey Kusayr'da da söz konusu olmuştu.

36) İsrail ile savaşımız sevinçle devam etmekteyken Suriye'deki harbimiz ise hüzünle sürmektedir; bu savaşın hiçbir şekilde başlamamasını dilerdik.

37) Eğer zaman geri dönecek olsaydı bizlerin Suriye'deki askeri varlığımız daha da çabuk gerçekleşirdi.

38) Suriye hususunda meselenin siyasi yollarla çözümü için birçok fırsat doğacaktır; Suriye, askerî anlamda gün geçtikçe güçlenmektedir.

 

İsrail, Filistin ve Mescid-i Aksa

39) Suriye'nin bu savaştan güçlü bir şekilde çıkması İsrail için büyük bir stratejik tehlikedir.

40) İsrail, Filistin topraklarını işgal ve Mescid-i Aksa'ya saldırılarında, Arapların bölük pörçük olmasından faydalanmaktadır.

41) Siyonistler, Mescid-i Aksa'yı yıkıp Heykel'lerini dikme emellerini gerçekleştirmek için bu kargaşayı çıkarmaktadır. Zira Mescid-i Aksa'yı yıkmanın şu an için mümkün olmadığını bilmelerinden dolayı; bu kutsal yeri, Yahudiler ve Müslümanlar arasında zaman ve mekân açısından paylaşma fikrini kabullendirmek istemektedirler.

42) Hangi vakitte ve nerede olursa olsun İsrail'le savaşmaya yetkin güce sahibiz.

43) Mescid-i Aksa'yı korumak için yapılan her gerçek hareketin arkasında yer alacağız.

 

Yemen ve Bahreyn

44) Yemen'de birçok fırka Suud ve ittifakına karşı birlikte savaşmaktadır.

45) Yemen'e gerçekleştirilen saldırının akameti, Me'rib savaşının neticesi bile bu meselenin siyasi bir hal yoluyla çözülmesi gerektiğinin ispatıdır.

46) Yemen meselesinin siyasi müzakerelerle çözülmesini Suudlar engellemektedir; bu, tekebbürden kaynaklanmaktadır.

47) Bahreyn yönetimi de kendini büyük bir sorunla karşı karşıya getirecektir. Bunun olmaması için vatanî bir müzakereye ihtiyaç vardır.

 

Lübnan

48) Suudi Arabistan cumhurbaşkanlığı meselesi de dâhil olmak üzere Lübnan'ın birçok sorununa müdahil olmaktadır.

49) Suudi Arabistan sınır komutanının öldürülmesi Yemen'den atılan füze ile gerçekleşmiştir.

50) Bizlerin “ittifak edilecek her cumhurbaşkanı ile hareket ederiz” şeklinde bir söylemimiz, bulunduğumuz konuma ihanet olur.

51) Lübnan cumhurbaşkanlığı meselesinde uygun vasıflara sahip kişi olarak Mişel Avn'ı münasip görmekteyiz; onun dışındaki birini değil.

52) Birçok konuda farklı düşüncelere sahip olsak da Mişel Avn'a olan desteğimizi buradan tekrar ediyorum; sahip olduğu fırsatı kaçırmış değil.

53) Lübnan cumhurbaşkanlığı meselesi siyasi yollarla neticelenmezse başka şekillerde çözüme gidebilir.

54) Lübnan'daki sorunların halli için siyasi çözümlerin haricindeki söylemlere ortak değiliz.

55) Dünyanın birçok ülkesinde cumhurbaşkanlığı meselesindeki çıkmazlarda kamuoyuna başvurulmasını salık verirken, Lübnan anayasasında bu çözüm bulunmamaktadır.

56) Nisbî esasa bağlı yeni seçim kanunu, Lübnan'daki bu seçim karışıklığını çözecek salahiyete gelmiştir.

57) Nisbî esasa bağlı seçim kanununu yok sayan kişi mutlak bir diktatördür ve Lübnan'da musibetlerin davetçisi olmak istemektedir.

58) Hizbullah ve Müstakbel Partisi arasındaki görüşmeler, iki taraf arasındaki sorunların çözülmesi için önemlidir. Bu görüşmelerin kendisi bile başlı başına faydalıdır.

59) Lübnan'da gerçekleşen halk eylemleri önemlidir; ancak şimdiye dek anlaşılabilmiş değildir.

60) Hizbullah'ın bu halk hareketinin içinde yer alması, söz konusu hareketin hedeflerini saptırıp boşa çıkarır.

61) Bizler Hizbullah olarak halk hareketinin başarıya ulaşmasını dilemekte ve bu harekete karşı çıkmamaktadır; ancak içinde yer almamız maslahat olmaz.

62) Bizler daha önce meydanlara inmeyi denedik; ancak bazıları bir milyon kişi açlık grevi yapsa bile bundan etkilenmemektedir.

63) Lübnan emniyeti ve istikrarı için hükümette yer almaya devam edeceğiz.

64) Halk hareketinin tüm bir siyasi güçleri “fesatçı” olarak tanımlaması zulüm olur.

 

 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar