553eee60d42b6d2dd18b6ee1e3cd6428_XL.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Rusya ile soğuk savaş ihtimali... NATO'dan Avrupa güvenlik kurallarını değiştirme çağrısı

Rusya ile soğuk savaş ihtimali... NATO'dan Avrupa güvenlik kurallarını değiştirme çağrısı

Türkiye'nin SU-24 tipi Rus uçağını düşürmesi ile birlikte ortaya çıkan soğuk savaş ihtimali NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "Avrupa kıtası ülkelerinin güvenlik kurallarını gözden geçirmesi gerektiği" çağrısı yapmasına sebep oldu.

28 Kasım 2015 Cumartesi
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye F16 savaş uçaklarının Rusya'nın SU-24 Tipi bombardıman uçağını Suriye hava sahasında düşürmesi ardından yaptığı açıklamada, Avrupa kıtası ülkelerinin güvenlik kurallarını gözden geçirmeleri gerektiğini, SU-24 Tipi bombardıman uçağının düşürülmesiyle yeni soğuk savaşın başlayabileceğini söyledi.
 
Jens Stoltenberg, bu saldırı olayının diploması ve temkinli bir tutum izleme ihtiyacı doğurduğunu, Avrupa'da askeri faaliyetlerin şeffaflaştırılması için güvenlik ve askeri kuralların yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti.
 
NATO genel sekreteri, Rusya'nın bazı anlaşmaları uygulamaktan kaçındığını, bazı ülkelerin uykudaymış gibi davranıp, durumun daha da vahimleşmesine sebep olmamaları gerektiğini söyledi.
 
Tekfirci terör örgütlerinin mevzilerini bombalayan Rusya bombardıman uçağının düşürülmesinden sonra Türkiye'nin çağrısı üzerine NATO olağan üstü toplantı yaptı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye'nin kendini savunma hakkını ve sınır güvenliğiyle toprak bütünlüğünü desteklediklerini belirtti.
 
Türkiye hükümetinin iddiasına göre, Rusya uçağı Türkiye hava sahasını ihlal ettiği için düşürüldü ve Türkiye'ye yapılan saldırı da NATO hava sahasına ve sınırlarına yapılan saldırı sayılıyor. Moskova hükümetiyse, Rusya uçağının Suriye hava sahsında Planlı bir şekilde düşürüldüğünü belirtiyor ve Türkiye hükümetinin bu iddiasını yalanlıyor.
 
Rusya ile Suriye, Türkiye hükümetinin Suriye ile ortak sınırındaki sıfır noktadan 10 km Suriye içine doğru ilan ettiği angajman kurallarını tanımıyor ve bununu uluslar arası hukuk ihlali olduğunu belirtiyor.
 
NATO genel sekreterinin Rusya uçağının düşürülmesinden sonra, Avrupa ülkelerine yaptığı yeni güvenlik düzenlenmesi çağrısı aslında, Ukrayna krizinden sonra Avrupa kıtasındaki yeni güvenlik şartlarının doğmasından kaynaklanıyor. Ukrayna krizinden sonra, Rusya ile NATO ilişkilerinde büyük bir gerginlik yaşanmaktadır. Türkiye'nin Rusya uçağını düşürmesiyle, Rusya ile NATO üyesi bir ülkenin doğrudan askeri çatışmaya girmesi tehlikesi artmış bulunuyor.
 
NATO'nun ilk çıkışında Türkiye'yi destek mesajı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından yumuşatılmak istendi. Jens Stoltenberg'un son sözleri Avrupa ülkelerinin NATO ile hava çatışmasına girmemelerine çağrı anlamındadır.
 
Türkiye hükümetiyle NATO'nun ilk sert çıkışı, ve Rusya karşısında direneceklerine ilişkin iddialarından sonra, Rusya'nın bastırılacak küçük bir rakip olmadığını anladılar. Bu nedenle NATO gerginliklerin düşürülmesi için çabalar harcamaya başladı.
 
Buna karşılık Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, NATO'nun Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle gerilimin artmasını istemediğini , "NATO, gerilimden yana değil. Bence NATO, olayın çözüme kavuşmaması halinde, 'İttifak'ı etkileyecek sonuçlardan çekiniyor" diye konuştu. Aleksandr Gruşko ayrıca Rusya'nın Türkiye'ye karşı askeri bir müdahale de düşünmediğini belirtti.
 
 
Rusya'nın çıkışı karşısında NATO ilişkileri normalleştirme arayışında
 
Almanya'nın NATO temsilcisi Matin Erdman Rusya ile NATO işbirliğinin canlandırılması gerektiğini söyledi. Almanya'nın Rusya ve doğu Avrupa ilişkilerinden sorumlu özel temsilcisi Gernot Erler de Türkiye ile Rusya arasındaki gerginliğe değinerek, Berlin hükümetinin 'Rusya-NATO konseyi'nin yeniden çalışmalarını başlatmasını istediğini belirtti. Bilindiği gibi NATO-Rusya konseyi 2002 yılında kuruldu. Bu konsey 2014 yılına kadar ortak toplantılar düzenledi. Fakat Ukrayna krizinden sonra ilişkilerini dondurdu.
 
 
İRİB
 
 
 
 
 
 
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar