33413-seyh-zakzaki.jpg

Nijerya Şiileri Kimlerdir?

Nijerya Şiilerine yapılan son saldırıda bazı kaynakların bildirdiğine göre 500 kişinin şehit olması bu ülkede Şiilerin ne denli güçlendiklerini çok iyi göstermiştir. Şiilerin bu kadar güçlenmiş olması Nijerya ordusunun ve diğer düşmanların korkuya kapılmasına yol açmıştır.

16 Aralık 2015 Çarşamba

İNTİZAR - Nijerya Şiilerine yapılan son saldırıda bazı kaynakların bildirdiğine göre 500 kişinin şehit olması bu ülkede Şiilerin ne denli güçlendiklerinin de göstergesi olmdu. Şiilerin bu kadar güçlenmiş olması Nijerya ordusunun ve diğer düşmanların korkuya kapılmasına yol açmıştır. Ancak doğrusu nüfusun yüzde beşini oluşturan Nijerya Şiileri düşmanlarına karşı nasıl bir tehdit oluşturabilirlerdi?

Nijerya Şiileri Afrika kıtasındaki en kalabalık Şii Nüfusudur. Sayıları 2008 yılında yaklaşık 7 milyon kişiye ulaşmıştı. Ülkedeki Şiilere ait olan Nijerya İslami hareketinin rehberliğini Şeyh İbrahim Zakzaki'nin yapmaktadır. Şeyh yaklaşık 30 yıl önce yani İslam inkılabının İran'da zafere ulaştığı 1979 dan beri bu sorumluluğu yürütmektedir. Zakzaki İran'da İslam inkılabının zafere ulaşmasından sonra, imam Humeyni'ye aşık oldu ve yıllar sonra İran'a geldi Nijerya'ya döndüğünde artık üzerinde alim elbisesi vardı. Zaraya ve Kanu bölgesinde tebliğ çalışmalarına başladı. Nijerya Şiileri Lagos, Zaraya ve Kanu şehirlerinde ikamet etmektedirler faaliyetlerinin merkezi Zaraya şehrindeki Bakiyetullah hüseyniyesidir. Şimdiye kadar Şia karşıtı grupların olumsuz propagandalarına ve kötü davranışlarına rağmen ülkede 7 milyon kişi bu mezhebi seçmiştir. Bu hesapla Şiaların nüfusu Nijerya nüfusunun yüzde 5'ine tekabül etmektedir. Her ne kadar çok fazla büyük olamasa da dikkate alınması gereken nokta, şimdiki Şii nüfusunun yüzde 95'inin müstebsir olmalarıdır. Yani önceden Şia dışındaki bir mezhebe mensuptular, İslam inkılabının başlarında yaklaşık 500 kişi olan sayıları 7 milyon kişiye ulaşmıştı. Bu da otuz yıl kadar kısa bir zaman zarfında on dört bin kat bir büyümeye tekabül etmektedir. Bu Nijerya halkının sınırsız potansiyelinin Şia mezhebine yöneldiğini göstermektedir. Buna ilaveten Nijerya Hıristiyanlarının da İslamdan haberdar olması ve İslama yönelmeleri sağlanmıştır. Fransız haber ajansı bu konuda açıkça endişelerini dile getirmiştir.

Eğer gelecek 20 yıl içinde Şiaların sayısı on dört bin kat değil en kötümser tahminle 7 – 8 kat artacak olsa, Nijerya'daki sosyal yapının ne şekilde değişeceği açıkça görülmektedir. Her halükarda batı Afrika'nın güçlü ülkesi bu eski kıtadaki sömürgeci siyasetlerin önünde büyük bir engel oluşturacaktı ve kesinlikle bu ülke hakkında hayallere dalan bazı batılı düşünce kuruluşların planlarını bozacaktı.

Nijerya şiilerinin oluşturduğu asıl tehdit şeyh İbrahim Zakzaki'nin düşmanlarının onu 'Nijerya'nın Nasrallahı' olarak adlandırmasında gizlidir. Şeyh Nijerya rejiminin ve Boko Haram örgütünün uykularını kaçıran kişidir. Bazı uzmanlar Nijerya ordusunun Şiilere karşı yaptığı son saldırının, Arabistan'ın ortadoğuda Irak'tan Suriye'ye, Lübnan'dan Yemen'e kadar yaşadığı siyasi yenilgilerle bağlantılı olduğu görüşündedirler. Riyad kendi siyasi oyunlarını buralara taşımak için Afrika Müslümanlarının saflarını parçalamanın peşindedir. Özellikle de Kral Salman ve Nijerya cumhurbaşkanının yakın ilişkileri vardır ve bu bazılarının Nijerya cumhurbaşkanını selefi vahhabi düşünceye sahip olmak ve Boko Haram'a hoşgörülü davranmakla suçlamalarına neden olmuştur.

Her halükarda Nijerya Şiilerinin düşmanlarının uykusunu kaçıran şey, onların sayılarının büyük bir hızla artmasıdır ki, şimdiki hızla büyümeye devam ettikleri takdirde gelecek on yıllar içinde Şiilerin Nijerya nüfusunda büyük bir yüzdeye sahip olacağıdır ve bu Siyonistlerin ve Suudilerin kolay kabul edebilecekleri bir şey değildir.

 

Çeviri: İntizar.web.tr

 

 

 

 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar