vllkytohvfjuiud78.9f99e5d9.jpg

Şiiler, Kuzey Bölgesinin idarecileri ve Kuzey Nijerya’nın geleceği

"Nijerya İslami Hareketi burada kalacak, silahlı bir gruba dönüşmek şöyle dursun, cinayetler, tehditler ve provokasyonlar onları soylu yollarından alıkoyamayacak. Ve Kuzey’in geleceği, liderleri insanların hayatını politik malzeme yapmaya devam ettikçe karanlık olacak."

1 Şubat 2016 Pazartesi

İzahtan vareste bir alıntı şöyledir: “Bir çağ karanlık olarak adlandırılamaz, çünkü güneş ışıklarını yansıtmayı ihmal etmez, ancak insanlar onu görmekte dalalete düşer.”

Nijerya'nın geleceği belirsizliğini koruyor. Bölge halkı, 30 binden fazla insanın ölümüyle sonuçlanan Boko Haram terör faaliyetlerinin, altı yıldır süren kanlı isyanın kendileri için en büyük tehlike olmadığını, geleceğin, her bir Müslüman ülkeyi fiilen istikrarsızlaştıran garabet ideoloji Selefizm tecavüzü ile tehdit edilmediğini düşünüyor.

Elitler ve onların yardakçıları, geleceklerinin dilenciler, sokak çocukları, küçük serseriler, terk edilmiş yetimler, yerlerinden edilmiş kadınlar nesli ve ruhlarını ve bedenlerini bir arada tutmaya çalışan bir görünümde olan, zamanla sayısız, kıt kanaat geçim için perişan bir şekilde caddelerde boş boş dolaşan ve okuma yazma bilmeyen genç kızlarla tehdit edilmediğini düşünüyor.

Son yapılan araştırmalara göre, yeryüzündeki en eğitimsiz kadınların, kendi kadınları olmalarıyla gelecekleri tehdit edilmiyor. Olgunlaşamamış, yaşamın gizi ile mücadele etmeye çalışan, deneyimsiz mezunların geleceklerini tehdit etmediklerini düşünüyorlar. Geleceğe yatırım yaparak ve eğitimlerini arttırarak, ihtiyarlıklarına hazırlıkta hataya düşseler de geleceklerinin güvende olduğunu düşünüyorlar.

Etnik şiddet ve her yıl binlerce insanı yerlerinden eden ve öldüren iklim değişikliğinin geleceklerini tehdit etmediklerini düşünüyorlar. Kuzey Bölgesi'nin idarecileri, Nijerya'da top yekûn Şiiliğin ortadan kaldırılmasının, kuzeyde barış için tek çare olduğunu düşünüyorlar. 

Şeyh İbrahim Zakzaki idaresindeki Şiilerin, Boko Haram gibi silahlı bir gruba dönüşmesine bir adım kaldığını düşünüyorlar değil mi?! Kuzeyli idareciler, on yıllardır kimsenin, hatta herhangi bir güvenlik elemanının dahi Zakzaki hareketi tarafından öldürülmemiş olmasına rağmen, Şiilerin arazi yasalarına aldırış etmediklerini düşünüyor.

Dinî liderleri hayali suçlamalarla defalarca alıkoyulmasına rağmen, geçtiğimiz on yılda takipçilerinden yüzlercesinin öldürülmesine rağmen, o asla şiddete başvurmadığı halde Şiilerin tehdit unsuru olduklarını düşünüyorlar. Müslüman  “dostlarının” çoğunun ondan nefret etmesine rağmen, Şeyh Zakzaki, her yıl haftalık vahdet programı organize edip, ev sahipliği yaptı.

Şeyh Zakzaki kendisine karşı daima iğneleyici sözler sarf etmelerine rağmen, Sünni âlimlere karşı asla nefret içerikli vaaz vermedi. Kendilerinden asla maddî bir talepte bulunmamasına rağmen, elitistler ondan nefret etti. Barış yanlısı Şeyh, geçen yıl çocuklarından üçünün ve 31 takipçisinin öldürülmesine rağmen şiddete başvurmak için hiçbir gerekçe görmemekte.

Askerler, Şeyh Zakzaki'nin takipçilerini karıncalar gibi öldürmek için hukuksuz bir şekilde üzerlerine saldırmalarına, utanmadan ibadet yerlerini yıkıp, kabristanlarını kirletmelerine rağmen, takipçileri şiddete başvurmak için bir neden görmüyorlar. Tutsak edilmiş 72 çocuk yakın mesafeden vurularak infaz edildi.

Kadınlar kocalarının yanı başında barbarca öldürüldü ve onların Müslüman “dostları”, “öldürün onları, vurun onları, merhameti hak etmiyorlar” diye tezahürat yapıyor. Ne garip bir ülke!

Nijerya İslami Hareketi burada kalacak, silahlı bir gruba dönüşmek şöyle dursun, cinayetler, tehditler ve provokasyonlar onları soylu yollarından alıkoyamayacak. Ve Kuzey'in geleceği, liderleri insanların hayatını politik malzeme yapmaya devam ettikçe karanlık olacak.

 

Kaynak: almusawiblog.wordpress.com

Çev: Nigar Gümrükçüoğlu

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar