2476-page.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Türkiye İsrail ile anlaşma peşinde koşarken, İsrail savaş hazırlıklarına devam ediyor

Türkiye İsrail ile anlaşma peşinde koşarken, İsrail savaş hazırlıklarına devam ediyor

Mavi Marmara olayı ile bozulan Türkiye-İsrail ilişkileri yaklaşık altı yıldan sonra tekrar eski noktasına gelmesi için gayret gösteren Türkiye’deki mevcut iktidarın bu çabaları anlaşma ile neticelenmek üzereyken, Siyonist İsrail de diğer taraftan savaş hazırlıklarına devam ediyor.

22 Haziran 2016 Çarşamba

İNTİZAR – Siyonist İsrail ile yaklaşık altı yıldır ticari sahada olmasa da diplomatik anlamda bozuk olan ilişkilerini eski seviyesine getirmek hatta stratejik bir noktaya taşımak için koşuşturan Türkiye, bu çalışmalarında sona doğru yaklaşırken, Siyonist İsrail de genetiğine uygun olarak savaş hazırlıkları peşinde koşuşturuyor.

Aslında Türkiye'deki mevcut iktidar yöneticileri için bu çok da bilinmedik bir durum değil. Zira daha önce böyle bir durumu bizzat tecrübe etmişlerdi. 2009 yılında İsrail ile Suriye arasında Türkiye'nin arabuluculuğu söz konusuyken, dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tam da somut bir sonuca ulaşmayı beklerken Siyonist İsrail'in Gazze'ye saldırısı gerçekleşmişti. O zaman maksat Suriye'yi Direniş Ekseni'nden koparmak ve Batı'nın hegemonik sisteminin bir parçası haline getirmekti. Türkiye'nin yeniden böyle bir durumla karşı karşıya kalması ihtimalini ortaya koyan bir takım gelişmeler söz konusu. Fakat böyle bir gelişme olursa Türkiye'deki mevcut iktidar yöneticilerinin çok da şaşırmayacakları ortada. Çünkü Siyonist İsrail ile ilişkilerin onarılmaya çalışılmasının arkasında zaten İsrail'in de savaşmayı düşündüğü Direniş Ekseni'ne karşı yeni bir stratejik birlik oluşturma gayreti yatmaktadır. Bu yeni stratejik birliğin en önemli üç unsurunu, İsrail, Türkiye ve Suudi Arabistan oluşturmaktadır. Siyonist İsrail'in Türkiye ile ilişkilerini düzeltme süreci devam ederken, savaş hazırlıklarını da bu kadar rahatlıkla takip edebilmesi bu yüzdendir.

Siyonist İsrail'in savaş hazırlıklarını devam ettirdiğine dair bilgiler içeren Parstoday'da yer alan iki haber yorumu bu çerçevede ilginize sunuyoruz…

 

 

Siyonist rejimin Lübnan sınırındaki hareketliliği

Son günlerde Siyonist rejim İsrail'in Suriye ve Lübnan'a karşı askeri hareketliliği ve tehditlerinin artmasından sonra Tel Aviv işgal altındaki Filistin'de ve özellikle Lübnan sınırına yakın bölgelerde geniş çaplı askeri tatbikat düzenleyeceklerini duyurdu.

Son günlerde Siyonist rejim İsrail'in Suriye ve Lübnan'a karşı askeri hareketliliği ve tehditlerinin artmasından sonra Tel Aviv işgal altındaki Filistin'de ve özellikle Lübnan sınırına yakın bölgelerde geniş çaplı askeri tatbikat düzenleyeceklerini duyurdu.

Korsan İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada beş gün sürecek askeri tatbikatın amacını Hizbullah gibi düşmanların muhtemel saldırılarına karşı hazırlık seviyesini geliştirme şeklinde ifade etti.

Siyonist rejimin işgal altındaki Filistin'de geniş çaplı askeri tatbikatı düzenleyeceği haberi ve özellikle Tel Aviv'in tatbikatın Lübnan sınırına yakın bölgelerin üzerinde odaklanacağı, aşırı sağ görüşlü yeni savaş Bakanı Avigdor Liberman bundan bir kaç gün önce Suriye sınırına yakın bölgelerde konuşlanan İsrailli askerleri ziyareti sırasında Kuzey cephesinden gelecek savaş çok çetin ve kesin olduğunu ve İsrail bir an önce kendini Suriye ve Lübnan ile savaşa hazırlaması gerektiğini açıkladığı bir sırada gündeme geliyor.

Siyonist rejim savaş Bakanı Liberman'a bu ziyaretinde İsrail genel kurmay Başkanı Gadi Aizenkut eşlik ediyordu. Liberman Kuzey cephesinde İsrail ordusunun karşıya karşıya bulunduğu sorunlara işaretle bu sorunların hemen çözümlenmesini istedi.

Siyonist rejim ordusunun Suriye ve Lübnan sınırlarında yeni maceracılıkların peşinden gitmesi ve Şam ve Beyrut'un tehdit oluşturduğunu ileri sürmesi, her iki başkent terör örgütlerinin hareketliliği yüzünden çok hassas şartların altında bulunduğu  bir sırada gündeme geliyor. Bugün Şam ve Beyrut Amerika ve Batı'nın desteğini alan terör örgütlerinin saldırılarına hedef oluyor.

Öte yandan gerçi dünya camiası Siyonist rejimin her askeri tatbikatından hemen sonra bölgede yeni bir savaşın ateşini yaktığına şahit olmuş ve bu konu özellikle eli kanlı rejimin Suriye, Lübnan ve Filistin'de açıkça ortada olmuştur, ama yine de deneyimler, katil rejimin bu tür askeri tatbikatları ve saldırıları Tel Aviv'in bölge milletlerinin iradesi karşısında hiç bir sonucu olmadığını ortaya koymuştur. Bu arada bazı çevreler de Tel Aviv'in son askeri tatbikatını iç arenaya yönelik propaganda malzemesi olduğunu belirtiyor.

 

İsrail savaş bakanının Amerikalı mevkidaşı ile görüşmesi

Korsan İsrail savaş Bakanı Avigdor Liberman Amerika'ya gelerek mevkidaşı Ashton Carter'le Pentagon binasında görüştü. Bu ziyaret Liberman'ın İsrail sava Bakanı olarak göreve başladığı günden beri ilk yurtdışı ziyaret sayılıyor. Gerçekte Liberman'ın İsrail'de savaş Bakanı olarak atanması, savaş çığırtkanlığı yüzünden uluslararası camianın Filistin milletine yönelik izlenen şiddet politikalarının daha da ağırlaşması konusunda kaygılarını arttırmıştır.

Bu arada haber kaynakları da Amerika'nın Siyonist rejimi en modern ve en gelişmiş silahlarla donatmaya devam ettiğini belirtiyor. Buna göre hala Amerika'da bulunan Liberman'ın Teksas eyaletinde iki adet F 35 savaş uçağının İsrail'e teslim törenine katılması bekleniyor. İsrail rejimi radarlara yakalanmayan bu uçaklardan 35 adet siparişte bulunmuştu.

Amerika yönetimi, son aylarda Tel Aviv'in mazlum Filistin milletine karşı cinayetlerini arttırdığı ve uluslararası camianın itirazları ile karşılaştığı bir sırada Liberman'ı ağırladı. Liberman'ın Amerika ziyareti sırasında Amerika'nın İsrail'e hibe etme sözünü verdiği onlarca savaş uçağından bir kaçının İsrail savaş bakanına teslim edilmesi bekleniyor. Böylece eli kanlı rejim de bölgeye yönelik yayılmacı politikalarını ve cinayetlerini daha güvenli bir şekilde yürütecek. Nitekim Amerikalı yetkililer de İsrail'e F 35 savaş uçaklarının verilmesinin amacını bu rejimi Ortadoğu bölgesinde en üstün askeri güç yapma şeklinde beyan etmiştir. Bu şartlarda Amerika ile korsan İsrail arasında bazı sözlü tartışmaları ve sürtüşmeleri de kamuoyunu saptırma yönünde göstermelik anlaşmazlıklar şeklinde değerlendirmek mümkün. Bundan başka Amerika'nın her yıl resmen korsan İsrail'e üç milyar dolar karşılıksız mali yardım yapması da dikkat çekiyor. Gerçi bazı siyaset ve medya çevreleri bu rakamın açıklanan rakamdan çok daha yüksek olduğuna inanıyor. Nitekim İsrail Times gazetesi da Tel Aviv elebaşıları Amerika'dan her yaptığı askeri mali yardıma %50 zam yapmasını ve böylece 4.5 milyar dolara yükseltmesini istediklerini yazdı.

Her halükarda Amerika ile İsrail ilişkilerine bakıldığında, bu rejimin Amerika'nın dış politika arenasında özel yeri bulunduğu ve Amerikalı yetkililerin bu konudan hiç bir koşul altında taviz ermek istemedikleri açıkça anlaşılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar