israil.jpg

İsrail’in uçuş dönemi nasıl bitti?

İsrail'in hava saldırısını engellemek ve savunma füzeleriyle uçağın düşürülmesi eylemi, bir defaya mahsus olacak ya da seyrek rastlanacak bir gelişme değildir. Bu, angajman kurallarının Direniş Ekseninin lehine geçirdiği temel değişimin ifadesidir. Hava denklemlerini elinde bulundurduğunu zanneden İsrail'in, uçuş dönemi sona erdi. Esad tehdit aşamasından tehdidi uygulama aşamasına geçti.

14 Şubat 2018 Çarşamba

İNTİZAR - İsrail uçağının Suriye toprakları üzerinde uçuşunun engellenmesi, Direniş Ekseninin İsrail'in saldırılarına karşı koymak için kesin bir karar aldığını gösteriyor. Bu eksende İsrail'in saldırı uçağının düşürülmesi, Suriye'ye ait hava savunma sistemi ile füzelerin karşı koyma ve caydırma kapasitesine sahip olduğunu ortaya koyuyor. İsrail'e verilen bu uyarı, bölgede savaş kokusu yayarak gözdağı veren başta ABD olmak üzere İsrail'in müttefiklerine de dokunabilir.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, İsrail hava saldırısını engelleyerek verdiği uyarı, Direniş Ekseni'nin, İsrail'in saldırılarına karşı koyma kararlılığı haberini de beraberinde taşıyor. Ancak bu uyarı aynı zamanda, hava savunma füzelerinin bu kararı uygulamaya hazır olduğu ve kararın uygulanmaya koyulduğunu da açık bir şekilde bildiriyor.

Hava savunma sistemleri tarafından gelişmiş füzelerle uçağı düşürülen İsrail'in saldırısı belki de, özellikle Seyyid Hasan Nasrallah'ın, yeni angajman kuralları bağlamında yaptığı açıklamada Direniş Ekseni'nin, İsrail uçaklarının saldırısını engelleme insiyatifini elinde tuttuğunu belirtmesinin ardından, Suriye'nin uyarılarının ciddiyetini test ediyor.

 

Ha'aretz: Başkan Esad tehdit aşamasından tehdidin uygulanma aşamasına geçti

İsrail'in önde gelen medya organlarından “Haaretz” gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın tehdit aşamasından, tehdidi uygulama aşamasına geçtiğini yazdı. Bu da, Silahlı Kuvvetlerin Suriye topraklarının %80'ini kontrol altına almasından sonra, İsrailli gazetenin, tehditleri konusunda Suriye'ye güvendiğini belirtiyor.

Güven ve yürütme aşamasına geçiş faktörü tek başına Suriye'den uzak olabilir. Ancak, İsrail ve destekçisi ülkelerin, bölgeyi zayıflatma planıyla bölgede yer alan tüm ülkeleri baş başa bıraktığı uzun dönem sona erdi.

Bölge ülkelerini tehdit eden “IŞİD” etkenini ortadan kaldıran Direniş Ekseni, bunun için sınır ötesinden tehlikeyi giderme yöntemini izledi. Nasrallah bunu şu sözlerle açıklamıştı: “Nerede olmamız gerekiyorsa, orada olacağız.” Bu girişim, bölgenin medeniyetini talan etmeyi ve halkının kafalarını kesmeyi hedef alan “IŞİD”in yok edilmesi ile sonuçlandı. Direniş Ekseni, bölgenin varlığını tehdit eden İsrail tehlikesinin giderilmesi için de, saldırılara ortak karşı koyma yolunu izledi. Zira bu tehlike, ülkeleri, halkları, servetleri, medeniyetleri, tarihi ve hayatta kalmayı tehdit ediyor.

İsrail Ordusu Sözcüsü, İsrail uçaklarına verilen tepkiyi, “İsrail'in egemenliğine yönelik İran saldırısı” olarak görerek İran'a uyarıda bulundu. Çünkü Suriye'yi Direniş'ten ayırarak yalnızlaştırma umudu, bölgesel olayların ve Suriye'de yaşananların arkasındaki rüyadır. Son gelişmeler, İsrail'in dış politikasının çöküşünün başlangıcını ifade ediyor olabilir. İsrail'in analist, politikacı ve yorumcularını, uçağın düşüşü ve savaşın patlak vermesi olaylarının etkisini hafifletmeye davet etmesi de, bu çöküşün belirtisi olabilir.

İsrail'in hava saldırısını engellemek ve savunma füzeleriyle uçağın düşürülmesi eylemi, bir defaya mahsus olacak ya da seyrek rastlanacak bir gelişme değildir. Bu, angajman kurallarının Direniş Ekseninin lehine geçirdiği temel değişimin ifadesidir. İsrail'in, Suriye'nin güvenliği hakkında yaptığı yorumlara göre, İsrail ve müttefiklerinin vekalet savaşında kullandığı saldırılar, neredeyse yenilgiye uğramak üzere. Sona yaklaşan diğer şey ise, İsrail ve ABD'nin kara saldırısı girişimi ve iç bölünmeyi kışkırtma girişimleri hakkındaki kararlılığıdır. Tereddüt ve korku bariyerlerini yıkan Suriye ve Lübnan'da, İsrail'in saldırılarının yenilgiye uğrayacağına dair duyulan güven giderek artıyor. Lübnan'da Milli Savunma Yüksek Kurulu ve Lübnan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bildiride olduğu gibi, Suriye'ye yönelik saldırının reddedilmesi ve İsrail'in saldırı uçaklarına karşı koyulması, Lübnan'da memnuniyetle karşılandı.

Direniş ve Suriye Hava Savunmasının füze gücünün yeteneklerinin geliştirilmesi, caydırıcılık kurallarının Direniş Ekseni lehine dönüştürülmesinde benzeri görülmemiş bir sayfa açtı. Hava denklemlerini elinde bulundurduğunu zanneden İsrail'in, uçuş dönemi sona erdi. İsrail'in maruz kaldığı caydırıcılık kurallarındaki değişim, bölgedeki denizaşırı müttefiklerine de dokunuyor.

Kaynak: el-Meyadin
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar