37900-cats.jpg

İsrail’in hayal kırıklığı: Budalaca bir saldırı!

İsraillilerin uzun süredir iteklediği Amerika'nın saldırılarından, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve rejiminin zaferle çıkışının yanı sıra, Rusya ve İran tarafından Esad'a sağlanan askeri ve siyasi destek arttı ve derinleşti.

17 Nisan 2018 Salı

İNTİZAR - Amerika'nın Suriye'ye saldırısı, İsrail'in beklentilerini karşılamak için yeterli olmadı, aksine Siyonistleri çifte hayal kırıklığına uğrattı: İsraillilerin uzun süredir iteklediği Amerika'nın saldırılarından, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve rejiminin zaferle çıkışının yanı sıra, Rusya ve İran tarafından Esad'a sağlanan askeri ve siyasi destek arttı ve derinleşti.

Olayın ardından Tel Aviv'in resmi pozisyonu ve uğradığı hayal kırıklığının ortaya çıkmasından endişelenen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, tüm bakanlıklarının saldırı hakkında yorumda bulunmaktan kaçınmalarını istedi. Yahudi medyası ise, bu pozisyonun ortaya çıkışı, saldırının olumsuz sonuçları ve zararlarını konusunda araştırmalarda bulundu. İsrailli “Kanal10” televizyonu saldırı hakkında yayınladığı bir programda, “Esad yönetimi ve rejimini güçlendiren saldırı, Moskova, Tahran ve Şam arasındaki üçlü koalisyona da ivme kazandırdı. Bunun yanı sıra, Rus tarafı Amerikalılardan daha çok uzaklaştı” İfadelerine yer verdi. Bu durumun İsrail'in Kuzey cephesinde düşmanlarına karşı pozisyonuna olumsuz yansıması, sindirmeye dayalı yeteneklerini ve belki de son yıllarda kazandığı çalışma özgürlüğünü sınırlandırması bekleniyor.

İsrail, saldırıyı desteklemekte vakit kaybetmedi ve bunun Amerika ile olan birlikteliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, İsrailli üst düzey bir askeri kaynak şu sözleri dile getirdi: “Amerikalılara istihbarat bilgileri sağlamakta katkıda bulunduk” Ne var ki hayal kırıklığından sonra, özellikle Rus tarafı ile durumu telafi etmek için çark eden İsrail, Moskova ile arasındaki uçurumu arttırmaktan korktuğu için resmi açıklama yapmaktan kaçındı. İsrail'de her zaman olduğu gibi bazı bakanlar ve siyasiler aracılığıyla yorum yapıldı.

Bu saldırı budalaca, solgun ve hiçbir şeyi değiştirmeyecek

Eğer İsrail'in saldırıya ve seviyesine olan ilgisi, özellikle de Suriye'deki İran “mevzilenmesi” dedikleri düşman üzerinde oluşturduğu etkiden kaynaklanıyorsa, gerçek şu ki bu saldırının sonucu oldukça “mütevazı” oldu. İranlıların üzerinde olumsuz bir etki sağlamayan saldırı, aksine İsraillilerin yorumuna göre İran'ın mevzilenmesini arttırdı. Yahudi “Walla” haber sitesinin aktardığı haberde şu ifadeler dikkat çekti: “Amerikan saldırısı İranlıları durdurmayacak ve Suriye'den püskürtmeyecektir. Çünkü Şam'ın bu saldırı ile Beyaz Saray'dan aldığı mesaj, çok mütevazı ve aynı zamanda safçaydı.” Diğer yandan “Kanal10” ise, saldırının Amerika'nın Suriye'den çıkış yolunda olduğu ve Esad rejimini tehdit etme niyeti olmadığı konusunda İsrail'in korkularını arttırdığını vurguladı. İsrail medyasından “Can” televizyon kanalı da, Lübnan-Suriye konusunda İsrail'in en önemli uzmanlarından biri kabul edilen Suriye uzmanı Eyal Zisser'i konuk aldığı programda, Başkan Esad'ın Suriye'nin kazananı olduğu gerçeği bir kez daha vurgulanırken şu ifadelere yer verildi: “ABD'nin saldırısı Suriye'de sonuca dair hiçbir şeyi değiştirmedi. Suriye'de savaş meydanlarının galibi Esad oldu. Ancak saldırıdan sonra İranlıların Suriye'de mevzilenmesi karşısında biz İsrailliler olarak yalnız kalacağız. Onlar ise, İsrail'e karşı bir cevap saldırısı için hazırlanıyorlar.”

Yediot Ahronot gazetesinin internet sitesi, askeri ve güvenlik işleri uzmanı Ron Ben Yishai'ın yorumu ile saldırının çok sınırlı olduğuna ve Suriye rejimine dokunan bir zarar vermediğine işaret etti. Gazete şu sözlere yer verdi: “Eğer Amerikalılar, İngilizler ve Fransızlar Esad'ı caydırmak istiyorsa, bu sonucu elde edemediler.” Ve gazete şunları ekledi, “ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye Başkanı Esad'a ve Rusya Devlet Başkanı Putin'e kırmızı kart göstermek istedi, ancak onların karşısında neredeyse solgun bir sarı kart gösterebildiler.”

Ben Yishai, alaycı bir tavırla, Esad ve Putin'in caydırılması yerine, saldırı hedefinin seçimi sırasında aşırı dikkatli olan Amerikalıların, Putin'i öfkelendirmek ve Rus ayısını uyandırmaktan korkarak caydırıldığının ortaya çıktığını ekledi: “Füzeler, Trump'ın dediği gibi güzel, modern ve gelişmiş. Ancak caydırıcı etkileri, beş para etmez. Bu, İsrail için pek te hoş olmayan bir haber.”

Özetlemek gerekirse, Yahudi medyasından “Kanal10” televizyonunun saldırı sabahı açık stüdyoda yaptığı programda yorum yapan uzmanların değerlendirmeleri şöyle oldu: "Olay, askeri değeri çok sınırlı bir saldırıdan ibarettir. Suriye'de herhangi bir şeyi değiştirecek gibi görünmüyor. Amerika'nın kararıyla Batı'nın pozisyonunun, Suriye'den uzaklaşmak ve bu bölgeye yatırım yapmama kararı aldığı açıktır." Ve şu sözler eklendi: “Saldırı hiçbir şeyi değiştirmedi. Ruslar ve İranlılar, Esad'ın zaferini garantilemek ve rejimini güçlendirmek için burada çalışmaya ve işleri yönetmeye devam edecektir.”

Yahya Dbouk
Kaynak: Al-Akhbar
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar