42365-unnamed.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  İsrail, Suriye’ye karşı saldırdığını kabul etti… Netanyahu, yolsuzluğunu örtmek için kuzeye yöneldi

İsrail, Suriye’ye karşı saldırdığını kabul etti… Netanyahu, yolsuzluğunu örtmek için kuzeye yöneldi

Tel Aviv liderlerinin Suriye'ye düzenlenen bu saldırı ile Rus ve Amerikan başkanlarına baskı yapmaya çalıştığını söylemeye bile gerek yok... Netanyahu, orada veya burada Suriye'ye saldırarak, kendisine karşı düzenlenen soruşturmaları ve Kudüs mahkemesi tarafından karısına yönlendirilen kamu malını çalma suçlamalarını gölgelemek istiyor.

13 Temmuz 2018 Cuma
İNTİZAR - İsrail haber ajanslarının (Kanal 12- Kanal13) askeri analisti ve Tel Avivli güvenlik organlarının gayrı resmi sözcüsü olarak kabul edilen Roni Daniel, dün akşam İsrail Ordusunun, Kuneytra yakınlarında Suriye Arap Ordusunun mevkilerine düzenlediği saldırı ile ilgili demeç verdi. Konuşmasını güvenlik kaynaklarına dayandıran İsrailli analist, İsrail Hava Kuvvetlerinin, Rus uçakları da dahil olmak üzere işgal devletinin hava sahasına ulaşan her türlü uçağı ve mermiyi yakalayacağını vurguladı. Diğer yandan Netanyahu'ya yakınlığı bilinen İsrailli gazeteci Alon Ben David, Netanyahu'nun Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin ile füzeler konusu ile ilgili görüşmeye devam edeceğini söyledi. Bildiğiniz gibi İsrail, Suriye'ye karşı iki kez saldırı düzenledi. Bunlardan birincisi, Netanyahu'nun Moskova ziyareti arefesinde geldi, ikincisi ise, İsrail Başbakanın Rusya Devlet Başkanı ile görüşmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşti.
 
Medya, karar mekanizmalarının bir aynasıdır. Son günlerde adeta zafer sarhoşluğu yaşayan Yahudi medyası da, işgal devletinin açıklamaya cesaret edemediği şeyleri açık bir şekilde dile getiriyor. İsrail'in, İran güçlerini Suriye topraklarından çıkarana kadar Kuzey cephesinde tırmandırma eylemlerine devam edeceği de bu bağlamda gelen açıklamalardan biri oldu.
 
Yahudi medyasının önde gelen gazetelerinden Haaretz'in İsrailli kaynaklardan aktardığı haberde, Putin ve Netanyahu'nun dün gerçekleşen görüşmesinde, iki liderin İsrail'in kuzey sınırından İran güçlerinin uzaklaştırılması için Rusya'nın yoğun bir şekilde çalışacağı konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi. Bu uzaklaştırmaya dair herhangi bir mesafe belirlenmedi. Buna karşın İsrail ise, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın rejimini istikrarsızlaştırmak için herhangi bir askeri saldırı ya da başka bir eylem düzenlemeyeceğine söz verdi. Bilindiği üzere Rusya, Esad iktidarını sağlamlaştırmak için uzun süredir kara üzerinde çalışmalar yürütüyor.
 
İsrail Ordusu Sözcüsü, konuyla ilgili son derece çarpıcı bir resmi açıklamada bulundu. İsrail tarafından her zaman yürütülen belirsizlik politikasının aksine gelen açıklamada, geçtiğimiz akşam Suriye'ye karşı düzenlenen saldırının sorumlusunun İsrail olduğu belirtildi. Bu hamle, Suriye Ordusu mevkilerine karşı İsrail'in saldırıları ya da İran'ın silahlarının Hizbullah'a gönderilmesi ile ilgili İsrail'in bu güne kadar sürdürdüğü belirsizlik politikasının tam tersi yönde gelen bir hamle oldu. İsrail'in Suriye'ye saldırıların sorumluluğunu üstlenmesi, aynı zamanda Rusya'ya ABD'ye ve Fransa'ya karşı bir mesaj taşıyor. İsrail'in itirafı, Suriye'deki son komplo oldu. Amerika ise, isyancılara destek vermeyi bıraktı ve askerlerini Suriye'den geri çekeceğini açıkladı. Dolayısıyla, işgalci varlık tarafından Washington ve Moskova'ya gönderilen bu suç mesajları, önümüzdeki pazartesi günü Helsinki'de Vlademir Putin ve Donald Trump arasında gerçekleşecek zirvenin öncesinde, iki ülkeye baskı uygulamayı hedefliyor.
 
Tel Aviv liderlerinin Suriye'ye düzenlenen bu saldırı ile Rus ve Amerikan başkanlarına baskı yapmaya çalıştığını söylemeye bile gerek yok. İsrail bu zirvenin, Suriye pastasından pay almayı umanların yarışacağı bir zirve olmasını hedefliyorlar. Tel Aviv Üniversitesine bağlı Ulusal Güvenlik Araştırmaları Merkezi, iki gün önce yayınlanan bir araştırmada Suriye krizinin son çözümünün Rusya tarafından yazılacağı ve Amerika'nın bu Arap ülkesi için siyasi çözüm ile herhangi bir bağlantısı kalmadığını yazdı.
 
Yahudi gazetesine göre aynı kaynaklar, Netanyahu, Putin ile gerçekleşen görüşmesinde Suriye'de İran'ın varlığının İsrail tarafından asla kabul edilmeyeceğini vurgulayarak İsrail'in kırmızıçizgilerini tekrarladı. Bu arada dün iki lider arasında yapılan görüşme, Netanyahu  ve Putin arasında son 6 ayda gerçekleşen üçüncü toplantı oldu.
 
Diğer taraftan, Yediot Ahronot gazetesinin kıdemli siyasi analisti Nahum Barnea tarafından dün Yahudi gazetesinde yayınlanan analizde, Hırvatların kazandığı Hırvatistan - İngiltere maçının aksine Netanyahu ile Putin arasındaki görüşmenin olumsuz bir beraberlikle sona erdiği belirtildi. Analist, Helsinki'de gerçekleşecek olan bir sonraki Trump - Putin zirvesinde işlerin çözüleceğine dikkat çekti.
 
İsrail'in Suriye'ye karşı saldırıları, hiçbir durumda Tel Aviv'in iç cephesinde yaşanan olumsuzlukları gölgesi ardında bırakamaz. İsrail Başbakanı yolsuzluk, rüşvet ve vatana ihanet olaylarına karışmaya devam ediyor. İsrail polisi geçtiğimiz Salı günü, Netanyahu'yu bu suçlamalar hakkında 4 saat boyunca sorguya çekti. Tel Avivli kaynaklara göre, soruşturmanın tamamlanması için Netanyahu'nun bir kez daha sorguya alınması bekleniyor. Dolayısıyla Netanyahu, orada veya burada Suriye'ye saldırarak, kendisine karşı düzenlenen soruşturmaları ve Kudüs mahkemesi tarafından karısına yönlendirilen kamu malını çalma suçlamalarını gölgelemek istiyor.  
 
Zuheyr Andraos
Kaynak: Ray el-Yevm
Çeviri: Merve Soydaş 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar