8421-cats.jpg

Hizbullah tehdidi karşısında İsraili’in “savaş simülasyonu”

İsrailliler Hizbullah'ın tehdidinin büyüklüğünü gerçekten çok iyi biliyor. Bu savaş kaçınılmazdır. Hizbullah tehdidi ile savaşa girmek konusunda yaptığı uyarılar, bunun en güzel delilidir. Ancak herkes sıfır noktasını bekliyor. Bu noktada akıllara tek bir soru takılıyor: İsrail tatbikatları gerçekten Hizbullah'ın görünen yeteneklerini simüle ediyorsa peki, onlardan gizlenen yetenekler nedir?

19 Ağustos 2018 Pazar
İNTİZAR - Lübnan, 2006 Temmuz Savaşı zaferinin, ya da İsrail'in deyişiyle “ikinci Lübnan savaşı”nın 12'inci yıldönümünü kutlarken, İsrail Ordusu ise Hizbullah'a karşı geniş bir askeri saldırıyı simüle eden tatbikatlar düzenliyor.
 
İsrail'in işgal altındaki Golan tepelerinde başlatarak, iki hafta boyunca farklı tugayların katılımı ile gerçekleştirdiği son askeri tatbikatlar, teknolojik askeri araçların yanı sıra geleneksel araçları da kapsayan ve “yeni tehditler” olarak nitelendirilen askeri teçhizatın hazırlıklarının bir parçası olarak geldi.
 
Helikopterler, insansız uçaklar, elektronik savaş sistemleri ve hava savunma sistemlerinin ön plana çıkması, tatbikatın sürprizlerinden biri oldu. Zira Hizbullah'ın bu konudaki yetenekleri, İsrail Ordusunu gelecek savaş için bu yeteneklerinin seviyesini yükseltmeye götürdü.
 
Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah ise, son konuşmasında bu tatbikatlara işaret etti. Temmuz zaferinin 12'inci yıldönümü münasebetiyle konuşan Nasrallah, “Hizbullah'ın bugün İsrail'den daha güçlü” olduğunu ve İsrail'in bugün geçmişte olduğu gibi yeni bir savaşa girmekten aciz olduğunu vurguladı.
 
Seyyid Hasan Nasrallah'ın sözlerinin İsrailli askeri liderlere etki eden psikolojik bir boyutu olsa da, ne var ki bu durum İsrail cephesi için yadsınmaz bir gerçektir. Nitekim “Ulusal Güvenlik Merkezi” tarafından hazırlanan rapora göre, Hizbullah İsrail rejiminin en büyük tehditlerinden biridir.
 
İsrail'in tehdit ve öncelik listesinin ilk sırasında Hizbullah'ın yer almasının birkaç nedeni vardır:
 
Birincisi: Gözlemciler, gelecek savaşın dar bir zaman içerisinde gerçekleşecek sürprizlerle dolu bir savaş olacağı konusunda hemfikir durumdalar. Dolayısıyla, Hizbullah'ın 2006 yılında olduğu gibi savaşın seyrini değiştirebilecek olan hesaba katılmayan silahlara sahip olması, İsrail'in en büyük korkusudur. Bunun yanı sıra, Hizbullah'ın nitelikli askeri yetenekleri, hala İsrailli askeri liderlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Suriye savaşının yaşandığı yıllar, İsrail'in tüm saldırılarına rağmen Hizbullah'ın başta füze gücü olmak üzere her düzeyde askeri sistemlerini güçlendirmesine engel olamadı.
 
İkincisi: Hizbullah lideri Seyyid Nasrallah'ın 2006 Temmuz Savaşı zaferindeki etkili ve tarihi rolünden dolayı teşekkür ettiği Suriye'nin uzantıları vardır. İsrail'in sahadaki hesabı, Hizbullah'ın Suriye'deki hesabı ile aynı değildi. İsrail'in Hizbullah'ı yok etmek için sürüklemek istediği tehdit konusunda, Seyyid Hasan Nasrallah'ın “el-Mayadeen” gazetesinden Sami Kuleyb'e verdiği röportajda da söylediği gibi, bu tehdidi iyi okuyan Hizbullah, nitelikli deneyimi sayesinde bunu değerli bir fırsata çevirdi. Bu sözleri İsrailli askeri liderlerin çoğundan duymak mümkündür. Hizbullah'ın Suriye'de tahmin edilmeyen bir savaş deneyimi kazandığını doğrulayan İsrailli lider, bunun son örneği değildir.
 
Üçüncüsü: Farklı koşullarda, hava-kara savaşları, sokak-şehir savaşları ve psikolojik savaşlar alanlarında askeri deneyimler biriktiren Hizbullah'ın yeni taktiği, Lübnan arenasının dışında oynamak. Geniş cephelerde insan kaynakları sağlamak ve destek operasyonlarında önemli derecede askeri deneyim biriktiren Hizbullah, bu durum sayesinde Filistin topraklarına ve çok geniş alanlara giriş yapmayı simüle edebildi. Suriye savaşından önce, Hizbullah'ın operasyonları mütevazı sayıda savaşçı ile sınırlıydı. Ancak Suriye savaşının doğası bunun tam tersini gerektiriyordu. El-Celil ve diğer cepheler çok sayıda insana ihtiyaç duyuyordu.
 
Dördüncüsü: Aynı bağlamda, Washington Yakındoğu Politikaları Enstitüsü askeri analisti Jeffrey White, Hizbullah'ın Suriye'ye girişi hakkında hazırladığı bir analizde şu sözleri kullanıyor: “Hizbullah, düşmanının hareketlerini öğrenip inceleyen ve savaş operasyonlarında sonuç kaydeden bir örgüttür.” ABD'li analist, “Terörle mücadele merkezi” internet sitesinde yayınlanan çalışmasında, sözlerine şöyle devam etti: “Hizbullah güçlerinin Suriye'deki varlığı, hareketin bu savaştan bir takım dersler çıkarmasını sağladı. 1- Savaş ve savunma operasyonlarında, topçu birimlerin rolü. 2- Geniş alanlarda devamlılığı olan savaş operasyonlarının zorunluluğu. Bu da, planlama, komuta, gözlem ve askeri güçlerin desteklenerek transfer edilmesini içermelidir. 3- Örgütlü ya da örgütlenmemiş taraflarla işbirliği alanında güçlükler ve karmaşalar. 4- İnsan gücü ve mühimmat düzeyinde büyük kayıplar verilmiş olması. 5- Savaş operasyonlarının askeri bölükler ve tugaylar düzeyinde yönetilmesi. 6- Karmaşık operasyonları planlamak ve yönetmek.
 
Beşincisi: Gelecek savaş, üstün akılların savaşı olacaktır. Taraflar teknolojik askeri faktörlere öncelik veriyor. İsrail Ordusu Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot, son tatbikatlara katılan askeri birimlerin hazırlıklarını denetlediği sırada, Hizbullah'ın siber yeteneklerinin gözle görülür bir şekilde geliştiğini kabul etti.
 
Altıncısı: İsrail'de askeri tatbikatların patlaması, tehdidin de aynı oranda arttığı anlamına geliyor. Son tatbikatlar, İsrail rejimi için yeni sayılmaz, hatta daha büyük tehdit kampanyalarını simüle ediyor. Örnek verecek olursak, geçtiğimiz yıl İsrail Ordusu kuzeyde sayısız tatbikatlar yaptı. Bunlar, 20 yıldan beri yapılan en büyük tatbikatlardı. Ordunun hava, kara ve deniz güçlerinden oluşan onbinlerce asker ve yedek birimlerin katılımıyla gerçekleşti. Askeri savunma amaçlı tatbikatların dikkat çekici düzeyde arttırıldı.
 
İsrailliler Hizbullah'ın tehdidinin büyüklüğünü gerçekten çok iyi biliyor. Belki de 2007 yılından bugüne kadar Hizbullah tehdidi ile savaşa girmek konusunda yaptığı uyarılar, bunun en güzel delilidir. Bu savaş kaçınılmazdır. Ancak herkes sıfır noktasını bekliyor. Bu noktada akıllara tek bir soru takılıyor: İsrail tatbikatları gerçekten Hizbullah'ın görünen yeteneklerini simüle ediyorsa peki, onlardan gizlenen yetenekler nedir?
 
Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar