19522_839.jpg

Yemen… Acı bir bayram ve kararlı bir halk

Yemen'de artık insanların alışık olduğu eski bayramlardan eser kalmadı. Saldırı güçlerinin birkaç gün, hatta birkaç saat bile olsa ateşkesi kabul etmediği Yemenliler, yedinci kez Suudi Arabistan ve BAE'nin devam eden saldırıları ve kuşatması altında bayram geçirdiler. Ancak buna rağmen birçok Yemenli, bu saldırılar karşısındaki kararlı ve dayanıklı.

26 Ağustos 2018 Pazar
İNTİZAR - Suud ve Nahyan ailelerinin, Yemen'e karşı ittifak oluşturdukları günden bu yana, ne dini günlerde ne de ulusal – insani sebeplerden ötürü, insani bir ateşkesi kabul etti. Aksine saldırı güçleri, Yemen'de dini günleri meydanların boşaldığı bir fırsat olarak gördüğünden dolayı, hava saldırılarını ve paralı askerlerin savaş cephelerindeki hareketlerini tırmandırıyor. 4 yıldan bu yana hiçbir insani ateşkesi kabul etmeyen Suudi Arabistan'ın Yemen'deki savaşı, bu konuda dünyada türünün tek örneğidir. Bu doğrultuda, Âl-i Suud ve Âl-i Nehyan'ın niçin en azından dini bayramlara saygı duymadığı sorusu gündeme geliyor. Peki, Suudiler Yemenlilerin yaşadığı acıyı ve insanlık dramını niçin kat be kat arttırıyor?
 
Yemen'de artık insanların alışık olduğu eski bayramlardan eser kalmadı. Saldırı güçlerinin birkaç gün, hatta birkaç saat bile olsa ateşkesi kabul etmediği Yemenliler, yedinci kez Suudi Arabistan ve BAE'nin devam eden saldırıları ve kuşatması altında bayram geçirdiler. Yedi yıl boyunca sivillerin kasıtlı olarak hedeflendiği ve ülkenin altyapısının harap edildiği saldırılar yüzünden bayramların tadı, acı ve insani drama dönüştü. Ancak buna rağmen birçok Yemenli, bu saldırılar karşısındaki kararlılıkları ile dayanıklılıklarının yanı sıra, saldırı güçlerinin gücünün kırılması ve komplocu planlarının alaşağı edilmesinin, özellikle de bayramlarda insanlara olumlu olarak yansıyan başka bir lezzeti olduğunu düşünüyor. Öte yandan Yemen'de fiyatların yükselmesi, maaşların ödenmemesi ve Suudi güçlerinin ülkeye dayattığı ekonomik durumun bozulmasına rağmen, Sana ve diğer şehirlerin çarşıları bayram alışverişi yapan insanlarla dolup taştı.
 
Vatandaşlar ve esnaf, kurban, giyim ve gıda ürünlerinin fiyatının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 200 yükseldiğini vurguladı. Bu durum sonucu ülkede maddi baskı ve birçok vatandaşın kaldıramayacağı masrafların artmasına rağmen büyük bir metanet gösteren Yemenliler, fiyatlardaki fahiş artışın ve ihtiyaçlarının çoğunlukla karşılanamaması gibi olumsuzluklar nedeniyle, Suudi Arabistan ve destekçilerine teslim olmayacaklarını söylüyorlar. Aynı zamanda sosyal dayanışma örneği sergileyen Yemen halkı, bayram münasebetiyle cephelerde bekleyen askerlerin ailelerine yardım etti. Yemen Ordusu ve Halk Komitelerine silah ve para temin eden halk, Yemenli kadınların ürettikleri bayram hediyelerini de ülkedeki tüm cephelerde mücadele veren savaşçılara gönderdi. Aynı şekilde insanlar şehitlerin ailelerinin bakımını üstlenen ve onlara kol kanat geren halk, şehit ailelerine de bayram hediyeleri göndermeyi unutmadı.
 
Seyyid Abdulmelik el-Hûsi'nin, Suudi Koalisyon Güçlerinin operasyonlarını başarısızlığa uğratmak için, başta batı sahili olmak üzere savaş cephelerine toplanmaları çağrısına Yemen halkı cevap verdi. Bu çağrıya icabet eden binlerce Yemenli, büyük konvoylar halinde Hudeyde'ye giderek savaşın ön cephesindeki savaşçılara katıldılar.
 
Suudi saldırı güçleri bayram tatili sırasında, hatta bayram namazı esnasında bile, Yemen'in büyük kısmında hava baskınlarına devam etti. Yemenlilerin çoğunluğu Suudi Arabistan'ın bu saldırılar ile sivillere karşı işledikleri suçları katlamak ve vatandaşları bayramda bir araya gelmemeleri ve geçici bile olsa yüzlerinde bir tebessüm, çocukların kalplerinde bir mutluluk oluşmaması için korkutmayı hedeflediğini düşünüyor. Saldırı güçleri aynı zamanda bayramda pek çok cephede askeri tırmandırma yapmayı amaçladı. Bu bağlamda bayramdan dolayı sahada ilerleme kaydedebileceği fırsatı yakaladığı zannıyla, paralı askerleri Hudeyde, Hacca, Saada ve Beyda gibi pek çok cephede saldırılar düzenledi.
 
Sahada başarı elde edemeyen Suudi Arabistan ve BAE güçleri, büyük bir kampanya çalışması başlatarak, Saada'nın Maran bölgesinde zafer kazandıkları yalanları ve söylentilerini yaydı. Bu sayede Yemen Direnişinin sonunun burada geldiği algısı yaratmaya çalıştılar. Ancak bölgede herhangi bir askeri gelişme yaşanmadığı kısa zaman içinde ortaya çıktı. Tüm bunların, kurban bayramı sırasında Yemen halkının maneviyatı ve duygularını karmakarışık etmeyi amaçlayan psikolojik bir savaştan ibaret olduğu anlaşıldı.
 
Suudi Arabistan ve BAE'nin bayram günlerindeki saldırıları ve keyfi yöntemleri, sadece Ordu ve Halk Komiteleri tarafından kontrol edilen bölgeler ile sınırlı kalmadı, saldırılar bu iki devletin işgal ettiği bölgeleri de kapsadı. Aden'de yaşam koşulları ve zorluklar tüm sıkıntıların üzerine geçti. Bölge sakinleri, bayram mutluluğunun kaybolduğunu, insani durumun ve yaşam koşullarının çöktüğünü ve herhangi bir sosyal yardımın olmadığını dile getirdi. Taiz'de ise, Selefiler ile İhvan arasındaki çatışmalar yeniden alevlendi. Saldırı güçleri, iki grup arasındaki farklılıkları körükleyerek onları zayıflatmayı ve kontrol altın almayı amaçlıyor. Bu durum, iki taraf arasında çatışmaların devam etmesine ve çok sayıda ölü ve yaralıya sebep oldu.
 
Sokotra adasına gelirsek, burada bayram diğer tüm bölgelerden daha kötü geçti. Yemen medyası, Suudi Arabistan'ın bu adada büyük alanları alarak burada petrol limanları inşa etmeye çalıştığını ortaya çıkardı. Bu durum, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin bu adayı işgal etmeye ve kaynaklarını sömürmeye niyetlendiği anlamına geliyor. Aynı şekilde BAE geçtiğimiz günlerde Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin otoritesini zayıflatmaya çalıştı. El-Mahra'da da, Suudi Arabistan'ın varlığına karşı toplumsal bir devrim girişimleri ön plana çıktı. Suudi Arabistan burada limanları kapatarak, Amman'dan gelen ithalat ve herhangi bir ticari girişimi yasakladı.
 
Suudi Arabistan'ın açık bir şekilde yürüttüğü politikaları ve çabaları, Riyad'ın Yemen'i daimi olarak sadece Suudi Arabistan aracılığıyla ithalat yapabilen açık bir pazara dönüştürme girişimlerini temsil ediyor.
 
Abdurrahman Racah
Kaynak: El-Alem
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar