24481-cats.jpg

İran'ın “Kevser” savaş uçağı hakkında bilinmeyenler

İran'ın yeni yerli üretimi “Kevser” savaş uçağı, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de katılılımıyla düzenlenen toplantıda geçtiğimiz hafta tanıtıldı. Böylelikle İran aviyonik savaş sistemleri üretme ve tasarlama teknolojisine sahip olan ve dördüncü nesil savaş uçağı üreten bölgedeki ilk ülke olma özelliği kazandı.

28 Ağustos 2018 Salı

İNTİZAR - İran İslam Cumhuriyeti, füze ve savaş uçağı gibi askeri endüstriyel üretimi geliştirerek, bölgede ve dünyada önde gelen ülkelerden biri haline geldi. Tüm bu üretimlerin İranlı mühendisler eliyle yapıldığı İran'da, en az 24 üniversitede ileri havacılık mühendisliği dersleri veriliyor.

İran'ın yeni yerli üretimi “Kevser” savaş uçağı, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de katılılımıyla düzenlenen toplantıda geçtiğimiz hafta tanıtıldı. Böylelikle İran aviyonik savaş sistemleri üretme ve tasarlama teknolojisine sahip olan ve dördüncü nesil savaş uçağı üreten bölgedeki ilk ülke olma özelliği kazandı.

“Kevser” savaş uçağının özellikleri

2017 yılında piyasaya sürülen “Kevser-88” eğitim uçağının geliştirilmiş modeli olan “Kevser” savaş uçağının özellikleri şöyledir:

1- Uçağın en önemli özellikleri, aviyonik sistemler ve ileri düzeyde havacılık teknolojilerinin kullanılmasının yanı sıra, dördüncü nesil askeri dijital veri ağı kullanılarak ateş kontrolünün sağlanmasıdır.

2- Uçakta aynı şekilde, balistik silah hesap makinesi, isabet hassasiyetini artırmayı amaçlayan HUD sistemi ve hedefler ile tehditlerin tanımlanmasını artırmak için çok işlevli ateş kontrol radarı gibi birçok özellik yer alıyor. Bağımsız ve hassas bir radyo navigasyon sistemi ve akıllı harita sisteminin kullanılması da uçağın dikkat çekici özellikleri arasında yer alıyor.

3- Uçağın kabini, maruz kalacağı hava şartlarında uçaktan ayrılabilen iki koltuk içeriyor. İçerisinde kullanılan tüm malzemeler yerli üretim olan uçak aynı zamanda askeri eğitim için kullanılacak.

4- Uçağın uzunluğu 12.25 metreyi bulurken, kanat uzunluğu 11 metre (24 metrekare) yüksekliği ise 4.7 metredir. Ağırlığı 4 bin 600 kiloyu bulan uçağın, yakıt ve silahlı kilosu ise 6 bin 180 kilogramdır.

5- 33 bin feet (11 kilometre) yükseklikte uçabilen savaş uçağı, 800 metrelik pistten havalanıyor ve 600 metrelik bir piste iniş yapabiliyor. Ekstra yakıt olmaksızın depodaki mevcut yakıtıyla bin 500 kilometreye kadar uçabilen savaş uçağı, bu yakıtla 90 dakika boyunca havada kalabiliyor.

6- Üretim maliyetinin düşük olması, kolay muhafaza edilmesi, görevlerinin gerektiği gibi tamamlanması, gereklilik halinde program zamanlamasına uygun bir şekilde uçması ve kabininin iyi bir şekilde tasarlanması nedeniyle eğitim sırasında görüş kolaylığı sağlaması gibi özellikler, uçağın diğer ayrıcalıkları arasında yer alıyor.

“Kevser” İran için ilk değil

“Kevser” savaş uçağı, İran'da üretilen ilk savaş uçağı değildir. İranlı bilim insanları tarafından üretilen çok sayıda insanlı-insansız savaş uçakları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şöyle:

“Kahhir313”

Bu hayalet savaş uçağı, hedefini düşük irtifada gerçekleştirebiliyor. Üretiminde gelişmiş malzemelerin kullanıldığı uçağın radara yakalanması çok zor. Kısa pistlerde dahi rahatlıkla kalkış ve manevra yapabilme kabiliyetine sahip olan uçak, havadan havaya akıllı füzeleri taşıyor. İran yapımı çift motorla çalışan uçak, 2 ton ağırlığında savaş başlıklı füzeleri taşıyabiliyor.

“Muhacir-6”

İran yapımı bir insansız savaş uçağı olan “Muhacir-6”, “Muhacir” insansız uçaklarından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Hassas güdümlü ve akıllı hava bombaları eklenmiş olan bu uçak, silahlı kuvvetlere keşif, gözlem ve savaş yeteneği kazandırıyor ve uzun süre uçuş yapmasını sağlıyor.

Bu uçağın diğer yetenekleri ise, bir dizi nokta atışlı ve akıllı hava bombası taşıma kapasitesine sahip olmasıdır. Bu sebeple “Muhacir-6”, savunma endüstrisi alanında önemli bir başarı olarak kabul ediliyor. Bunu yanı sıra, “Muhacir” uçaklarının altıncı serisi olan bu uçak, farklı türlerde gözlem, keşif ve savaş ekipmanları taşıyor. Bu sayede, uzun bir şekilde hava gözlemi yapılarak çeşitli hedeflerin yüksek bir hassasiyetle ile vurulması sağlanıyor. Bu uçağın taşıdığı akıllı hava bombaları, gece ya da gündüz her saatte, hareketli ya da sabit hedefleri vurma yeteneğine sahip olup, çeşitli askeri istihkamları hedefleyebilmesi ile biliniyor.

İran İslam Cumhuriyetinin herkese açıkladığı çok sayıda savaş yeteneği vardır. Ancak bunların tamamı, İran'ın savunma stratejisinin sadece bir kısmıdır. Ne var ki İran, bu alanda kimsenin bilmediği birçok sürpriz hazırlamıştır. Kimse İran'ın yeteneklerini ve tabiatını tam olarak kestiremiyor. Bilinen tek şey, İran'ın artık İslam devrimi öncesindeki gibi olmadığıdır. Nitekim bugün bölgede ve dünyada en önemli güçlerden biri haline gelmiştir.

Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar