201882213649719.jpg

Amerika’nın uçak gemilerini batıran silahlar

Bir anlaşmazlık durumunda, Amerika'nın uçak gemilerinin maddi değeri, en büyük zayıf noktası olabilir. Uçaksavarlar ve balistik füzelere dikkatli bakıldığında, Amerika'nın gerçek bir savaşta uçak gemisini kullanma riskinin, tehlikenin şiddetinden dolayı savaş alanına giremeyecek derece yüksek olduğu ortaya çıkıyor.

29 Ağustos 2018 Çarşamba

İNTİZAR - Uçaksavarlar ve balistik füzelere dikkatli bakıldığında, Amerika'nın gerçek bir savaşta uçak gemisini kullanma riskinin, tehlikenin şiddetinden dolayı savaş alanına giremeyecek derece yüksek olduğu ortaya çıkıyor.

Bu bağlamda, Amerikalı “National İnterest” gazetesi bir makalede, uçak gemilerinin zayıf noktalarını ve tehlikeli savaşlarda etkisiz olmasının nedenlerini yazdı. Makale şu ifadelerle başladı: “Amerika'nın uçak gemileri, 1940'lardan beri Amerikan donanmasının en kıymetli silahlarından biri olarak kabul ediliyor.”

Gazete makalede aynı zamanda uçak gemileriyle birlikte donanma savunmasının tarihine değinerek, 1939 yılında Rus denizaltısı U-29'un, İngiliz donanmasını torpilleyerek batırdığı ve 1944 yılında Japon gemisi Shinano'nun USS Archerfish denizaltısı tarafından batırıldığına işaret edildi. Aynı şekilde Amerikan uçak gemilerinin diğer düşmanları ele alındı ve torpidolar, Cruise füzeleri ve balistik füzelerin yıkıcı etkileri göz önünde bulunduruldu.

2005 yılında, Amerikan Ordusu ABD gemisi hakkında gizli bir soruşturma yürüttü ve bu soruşturmanın sonuçları yayınlanmadı. İlerleyen günlerde, gemiye karşı denizaltı bombaları kullanıldığı anlaşıldı. Ancak, ordu daha sonra geminin aşırı zarar gördüğü ancak batmadığını açıkladı.

Amerikan Ordusunun açıklamasına cevap olarak, makalede şu sözler kullanıldı: “Hiç kimse Amerikan uçak gemilerinin batmadan önce modern torpidolarla vurulduğunu biliyor mu?”

İkinci düşman ise Cruise füzeleridir. Bu kez, Almanlar bu alanda öncüydü. 1943 yılında soğuk savaş sırasında, Sovyetler Birliği bu silahı genişletti ve devriye botları ve hatta stratejik bombalar gibi çeşitli seviyelerde tank savar Cruise füzeleri fırlattı. Geçtiğimiz yirmi yıl içerisinde, Çin ve Rusya gemi savar Cruise füzeleri konusunda uzmanlaştı. Amerikan uçak gemilerine ölümcül saldırılar düzenleyebilecek, düşük irtifada yüksek hızlı füzeler fırlatıldı.

Amerikalı gazete, “Amerikan uçak gemilerini imha teknolojisinde en önemli gelişme” başlığı altında, tanksavar balistik füzelerin kullanımı ile ilgili açıklamasına devam etti. Çin'in DF-21 füzelerini, bu karmaşık füzeler üzerindeki hava savunma sistemlerini ve saldırıları geçmek için inişin son anında yüksek hızlı taşıyabilme yeteneğine sahip bir silah olarak nitelendiren makale, DF-21'in yıkıcı gücüne işaret ederek, Amerikan uçak gemileri ile çarpışması durumunda geminin eğer batmazsa durdurulacağını vurguladı.

Son olarak gazete makaleyi şu sözlerle tamamladı: “Uçaksavar silahlar ve geminin tek başına arkasında bıraktığı maliyetler, bu silahın nasıl kullanılacağı konusunda şüphe uyandırıyor. Bir anlaşmazlık durumunda, Amerika'nın uçak gemilerinin maddi değeri, en büyük zayıf noktası olabilir.

Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar