588526.jpg

İsrailli Hava Kuvvetleri Komutanının gözüyle “üçlü saldırı”

General Haimovich, Yahudi gazetesine verdiği demeçte üç ana etken etrafında dönüp durdu: Suriye, İran ve Hizbullah. “İsrailliler, hiçbir şekilde herhangi bir olağanüstü duruma hazır olamaz ve hiçbir saldırıya cevap veremezler.” İşte bu cevap İsrail Ordusunu son aylarda kuzey cephede meydana gelecek bir savaşın tatbikatını yapmaya götüren sebebi genel olarak açıklıyor.

14 Eylül 2018 Cuma
İNTİZAR - İsrail Savunma Kuvvetleri Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Zvika Haimovich'ın İsrailli Maariv gazetesine verdiği özel bir röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
 
Suriye'nin derinliklerindeki İsrail saldırılarının sorumlusu olan bu askeri lider, İsrail Hava Kuvvetlerinde üst düzey bir yetkilidir. İşgalci varlık, kurulduğundan bu yana tüm askeri karşılaşmalarda ona güvendi. İsrail Hava Kuvvetlerine ait silahların nitelikli ve nicelikli üstünlüğünü sağlamak için yorulmaksızın çalışan bu askeri lider, Siyonist rejimin Lübnan ve Gazze'de son girdiği savaşlarda, işgal Ordusunun savaş ideolojisine göre, Hava Kuvvetlerinin savaşı çözmek için yetersizliği ve zayıflığı konusunda en ufak bir şüphenin olmadığı açıklamasında bulundu. Bu durum, işgal Ordusunu gelecek savaşa katılması için kara silahlarını geliştirmek ve desteklemeye götürdü.
 
Bilindiği üzere Tel Avivli liderler, bu silahların güney Lübnan'da alınan yenilgi ve 2014 yazında Gazze şeridinde işgalci güçlerin girdiği savaştan aldığı yenilgilerin psikolojik şokunu atlatmış durumda değiller.
 
Görev süresi yakında sona erecek olan İsrailli üst düzey askeri lider, bahsi geçen röportajda, Siyonist varlığın kanayan yarasına değindi. Tuğgeneral Zvika Haimovich, konuşmasında Siyonist varlığın, sahada daha önce tanık olmadığı iki yeni faktörden söz etti: Bunlardan ilki, Suriye topraklarında Siyonist rejim için büyük bir tehdit oluşturan İran'ın varlığı, ikincisi ise, belki de ilk faktör kadar önemli olan Hizbullah'ın Suriye'deki varlığıdır. Bu noktada, Hizbullah'ın Lübnan'a mı çekileceği, yoksa Suriye'de mi kalacağı konusu, Siyonistlerin akıllarında soru işareti bırakan en önemli gündem konusu oldu. Bilindiği gibi Tel Aviv'deki güvenlik kurumlarının üst düzey liderleri, Suriye savaşında Hizbullah'ın kazandığı savaş tecrübeleri ve bu yeni birikimin, Hizbullah'ı daha zorlu bir düşman haline getirdiğini yüksek sesle kabul ediyorlar.
 
Yukarıda söylenenlere ek olarak, İsrailli askeri lider Haimovich, geçtiğimiz günlerde verdiği röportajında, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın Hayfa ve Hudeyra'ya yönelik saldırı hakkında konuştuğunda, İsrail'in önünde hazırlanmak ve yeteneklerini iyileştirmekten başka seçenek kalmadığını ifade etti.
 
Haimovich, röportajda bir soruya verdiği cevapta, İsrail'in güvenliğine yönelik tehditlerin, Hizbullah'ın Suriye'de yer almadığı günlere kıyasla bugün değiştiğini vurguladı. Suriye savaşından sonra ne olacağı hakkında sorulan bir soruya ise İsrailli askeri lider şu cevabı verdi: “Hizbullah Suriye'de mi kalacak yoksa Lübnan'a mı dönecek? Ben bu konu hakkında bir öngörüde bulunamıyorum.”
 
İsrail'de hem liderler hem de halkın huzurunu kaçıran İran'ın Suriye'deki varlığı konusuna gelince, Haimovich, İran'ın varlığının geçmişte kalmadığına ve hâlihazırda hala Suriye topraklarında İran güçlerinin yer aldığına işaret etti. Konu hakkında yöneltilen bir diğer soruya da aynı şekilde İran'ın savaş sonrasında Suriye'de kalıp kalmayacağını bilmedikleri cevabında bulundu.
 
Görev süresinin sonuna gelen Hava Kuvvetleri Komutanı Haimovich, konuşmasında İranlıların Suriye'deki varlıklarından vazgeçerek ülkeyi terk etme olasılığının çok zor olduğuna değinerek, İsrail'in siyasi, askeri ve stratejik çabalarıyla bunu gerçekleştirmeye çalıştığının altını çizdi. Ancak İsrailli komutan, verdiği keskin bir mesajında, İranlıları Suriye topraklarından uzaklaştırarak birliklerini Golan'ın kurtarılmış kısmı olan İsrail sınırına taşımalarını engellemenin, İsraillilerin kuzey cephesindeki bir numaralı hedefi olduğunu belirtti.
 
İsrailli askeri lidere, Hizbullah tehdidi ve Suriye ile Lübnan'daki uzantıları hakkında yöneltilen bir soruya verilen cevap şu şekilde oldu: “Kuzey cephesi geçmişe kıyasla bugün bambaşka bir durumdadır.” Buranın, Suriye ve Lübnan'ı sınırsız bir şekilde tek bir cephede birleştirdiğinin altını çizen Haimovich, Hizbullah'ın ise hem Suriye hem de Lübnan'da yer aldığını, ancak iki ülkenin sahasında da ana ağırlık merkezlerini bilmenin çok zor olduğunu vurguladı.
 
İsrailli asker, belki de İsraillilere güvence vermek için, bozuk plak gibi aynı konuları tekrar ederek, İran'ın Suriye'de konuşlanmasını önlemek ve Hizbullah'ın kendilerine karşı kullanacağı stratejik silahlar edinmesini engellemek için, işgal ordusunun elinden gelen her şeyi yaptığını kaydetti. Son yıllarda bu stratejinin değişmediğine dikkat çeken İsrailli askeri lider, ancak daha karmaşık bir hale geldiğini ve birçok zorluğu beraberinde getirdiğini vurguladı.
 
İsraillilerin savaşa hazır olup olmadığı hakkında yöneltilen bir soruya general Haimovich'in verdiği bir cevap aslında her şeyi özetliyor: General Haimovich, Yahudi gazetesine verdiği demeçte üç ana etken etrafında dönüp durdu: Suriye, İran ve Hizbullah. “İsrailliler, hiçbir şekilde herhangi bir olağanüstü duruma hazır olamaz ve hiçbir saldırıya cevap veremezler.” İşte bu cevap İsrail Ordusunu son aylarda kuzey cephede meydana gelecek bir savaşın tatbikatını yapmaya götüren sebebi genel olarak açıklıyor. Göstergeler, Suriye, İran ve Hizbullah'ın İsrail'e karşı katılacağı ve “Kuzeyin ilk savaşı” olarak nitelendirilecek bir savaşa işaret ediyor.
 
Zuheyr Andraos
Kaynak: Ray el-Yevm
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar