3591-timthumb.jpg

Suriye'de bir devir kapandı ve yeni bir devir başladı

Suriye'de bir devrin kapandığı ve yeni bir devrin başladığı, bu yeni devirde, İsrail'in Suriye hava sahasına gelişigüzel bir şekilde girip saldırma dönemi sona ermiş, bu saldırılara güçlü ve etkili bir karşı koyma dönemi başlamıştır. Şimdi, Suriye hava sahasını ihlal eden bir İsrail uçağına ilk “S-300” füzesinin gönderilmesini ve savaşın ateşlerinin İsrail'e doğru yükselmesini bekliyoruz.

6 Ekim 2018 Cumartesi
Putin verdiği sözü tuttu… Rusya “S-300” füze sistemlerini teslim etti
 
İNTİZAR - Geçtiğimiz Salı günü, Rusya Savunma Bakanı General Sergey Şoygu tarafından, dört adet uçak ve gelişmiş “S-300” hava savunma füze sistemlerinin Rusya tarafından Suriye'ye teslim edildiğini açıklaması, Suriye'de bir devrin kapandığı ve yeni bir devrin başladığı anlamına geliyor. Bu yeni devirde, İsrail'in Suriye hava sahasına gelişigüzel bir şekilde girip çıkma ve saldırma dönemi sona ermiş, bu saldırılara güçlü ve etkili bir karşı koyma dönemi başlamıştır. En azından böyle olmasını temenni ediyoruz.
 
Bu tehlike karşısında İsraillilerin büründüğü sessizlik, Siyonist Başbakan Benyamin Netanyahu'nun veya hiçbir İsrailli generalin konu hakkında herhangi bir açıklamada bulunmaması, Siyonist rejimin aynı anda içinde bulunduğu karmaşa ve endişe durumunu yansıtıyor.
 
Savaş Bakanı Avigdor Lieberman'ın, İsrail rejiminin Suriye derinliklerindeki İran hedeflerini bombalamaya devam edeceğini açıkladığı ve Netanyahu'nun aynı meydan okumayı tekrarladığı doğrudur. Ancak, geçtiğimiz ayın ortalarında İsrail'in kasıtlı bir hilesi sonucunda Rusya'nın İl-20 uçağının Suriye semalarında düşürülmesinden bu yana, İsrail uçakları Suriye'nin derinliklerinde herhangi bir saldırıda bulunmaya teşebbüs etmedi. - Geçen ay Akdeniz üzerinde Suriye'de keşif uçuşu yapan ve 15 asker taşıyan Rus İl-20 uçağı, Suriye füzeleri tarafından düşürülmüştü. Rusya, hadise ile ilgili olarak İsrail hava kuvvetlerini suçlamış, Suriye'deki Rus askerlerinin güvenliğini artırmak için rejime daha önce teslim etmekten vazgeçtiği S-300 hava savunma sistemini vereceğini açıklamıştı.-
 
Rus liderliği, bu gelişmiş füze sistemlerini sadece Suriye için teslim etmekle kalmadı, aynı zamanda Suriye hava sahasına yaklaşan herhangi bir İsrail uçağının sistemlerini bozmaya söz verdi. Bu durum ilk olarak büyük kayıplar vermekten kaçınmak ve Rusya ile bir askeri çatışmayı önlemek için İsrail hava trafiğinin hareket özgürlüğünü kısıtladı. Bunun da ötesinde, İsrail'de siyasi ve askeri çevreler, pervasızlıkları ve kibirlerinden dolayı Rusya ile ikili ilişkilerin kötüye gitmesinden sorumlu tuttukları Netanyahu ve Lieberman'ı şiddetli bir şekilde eleştirmeye başladı.
 
****
 
İsrail liderliğini bugünlerde endişelendiren bir diğer konu da, İran'ın füze gücünün gelişmesidir. Bu endişenin sebebi, füzelerin menzili ya da yıkım güçlerinin büyüklüğü değil, hedefi hassas bir şekilde vurmalarıdır. Bu yetenek, son 40 gün içerisinde iki ayrı saldırıda gözler önüne serildi.
 
Birincisi: yaklaşık bir ay önce Erbil'de İranlı bir Kürt muhalefet grubunun genel merkezi dört orta menzilli füze ile vuruldu. Bu füzelerden biri hedefi on ikiden vurarak, yok etti. Geriye kalan üç füze ise, merkezin etrafına düştü.
 
İkincisi: İran, ülkenin güneybatısında yer alan Ahvaz şehrinde bir askeri geçit sırasında düzenlenen kanlı saldırıya misilleme olarak, menzili 750 kilometreyi bulan balistik füzeler ve (insansız) seyir uçakları ile Suriye – Irak sınırında yer alan El-Bukemal şehri yakınlarındaki İslam Devletinin (IŞİD) mevkilerine saldırı düzenlediğini duyurdu.
 
Birtakım Arap ve İsrailli tarafların “S-300” füzelerinin teslim edilmesini engelleme girişimleri son derece doğaldır. Çünkü bunlar, Suriye'nin düşmanlarının girdiği çukurda yer alıyor. Bu doğrultuda, Siyonist gazetelerinin eski ordu generalleri ve analistlerden aktardığına göre, bu füzelerin askeri yeteneklerini başarısız kılmak için, “F-16” uçakları ile donatılmış sistemlerin yenilenmesi, ya da Suriye'de beklenen herhangi bir saldırıda gelişmiş “F-35” savaş uçaklarının kullanılması üzerine İsrailli askeri liderlerin Amerikalı yetkililer ile koordinasyon içerisine girdiği vurgulandı. Ancak Amerikalı uzmanlar, henüz bu tip uçakları kullanmayan Amerika'nın, kendinden önce İsrail'in bu uçakları kullanmasına asla izin vermeyeceğini söylüyor.
 
***
 
Suriye sadece askeri olarak değil, siyasi olarak da iyileşiyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Kuveytli “Şahid” gazetesine verdiği röportajdaki, ikili ilişkileri yeniden kurmak ve büyükelçiliklerini yeniden açmak için Suriye'nin kapısını çalan Arap ve yabancı diplomatlardan oluşan uzun bir sıra olduğuna dair sözleri, gerçeklerden uzak değildir. Belki de Birleşmiş Milletler salonunda Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile Bahreynli mevkidaşı Halid bin Ahmed âl-i Halife arasında gördüğümüz sıcak kucaklaşma, bunun örneklerinden biridir.
 
Şimdi, Suriye hava sahasını ihlal eden bir İsrail uçağına ilk “S-300” füzesinin gönderilmesini ve savaşın ateşlerinin İsrail'e doğru yükselmesini bekliyoruz. Bekleyişimizin çok uzun süreceğini sanmıyorum.
 
Allah en doğrusunu bilir.
 
Abdulbari Atvan
Kaynak: Ray el-Yevm
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar