donald-trump-0.jpg

Trump ve Netanyahu’nun burnunu sürten tarihi bir hafta

Amerika’da gerçekleştirilen ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin yenilgisi, Donald Trump’a ağır bir darbe vurdu. Diğer yandan Netanyahu İsrail’in kışkırtmalarına karşı Putin’in kararlı duruşunun bir yansıması bağlamında karşılaştığı hakaret ve görmezden gelmenin etkisi altında bocalıyor.

11 Kasım 2018 Pazar

İNTİZAR - Geçtiğimiz haftanın, İsrail ve Amerika'nın kibrinin sonunun başlangıcı olduğunu hiç tereddüt etmeden söyleyebiliriz. Amerika'da gerçekleştirilen ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin yenilgisi, Donald Trump'a ağır bir darbe vurdu. Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, önümüzdeki Pazar günü Paris'te gerçekleşecek I. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 100. Yıl kutlamaları sırasında, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşmeyi reddetti. Bu veto, Rus- İsrail anlaşmazlığını gidermek ve Suriye'de iki ülkenin koordinasyonunu yeniden sağlamak için umutsuz bir çözüm arayışına giren İsrail Başbakanı için hakaret niteliğinde görüldü.

Amerika'da yaşanan gelişmelerin Trump üzerinde bıraktığı olumsuz etki, ara seçimlerin sonuçlarının açıklanmasının ardından düzlenen basın toplantısı sırasında kendini gösterdi. Hem sinirleri hem de izanını kaybeden Trump, CNN' muhabirine sözlü saldırıda bulunarak yalancılıkla suçladı. Bu olaydan birkaç saat sonra, gazetecinin Beyaz Saray'a akreditasyonu iptal edildi. Bu durum, Trump'ın basın ve ifade özgürlüğüne düşman olan kaba bir başkan olduğunu gösterdi. Ve Amerika tarihinde ilk kez, bir başkan konumunun ve protokolünün gereği olan görgü kuralları dışına çıktı.

Diğer kibir kumkumasına gelirsek, Netanyahu İsrail'in kışkırtmalarına karşı Putin'in kararlı duruşunun bir yansıması bağlamında karşılaştığı hakaret ve görmezden gelmenin etkisi altında bocalıyor. Bilindiği gibi İsrail, geçtiğimiz Ekim ayında Suriye hava sahasında Rusya'ya ait “İl-20” savaş uçağını düşürmüş ve15 Rus askeri uzmanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştu. Görüşmeyi reddeden sözcü aslında onun kibirli varlığı ile ilgili herhangi bir anlaşmayı reddetmiş oldu.

***

Bunun üzerine toplantıyı iptal eden tarafın kendisi olduğunu öne süren Netanyahu, yalana başvurdu. Ardından, Rus göçmeni olması hasebiyle akıcı bir şekilde Rusça konuştuğu için Netanyahu ve Putin arasındaki tüm toplantılara katılan İsrail Çevre Bakanı Zeev Elkin, Paris kutlamasındaki ortamın ikili görüşme için uygun olmadığını öne sürerek toplantının iptal edildiğini söyledi. Elbette bu, Netanyahu'nun yüzünü aklamak için ortaya atılan koca bir yalandı. Bu kutlamalar, oturum arasında görüşecek olan Putin ve Recep Tayyip Erdoğan'ın bir araya gelmesi için gereken ortamı sağlıyor, Trump ve Putin arasında ise olası bir zirve düzenlenmesi bekleniyorken, aynı ortam Netanyahu ve Putin'in görüşmesi için niçin elverişli olmuyor?

Netanyahu, “Putin'in sabırlı öfkesinden korkun” sözünün ne demek olduğunu anlayamamış. Bu adam, uzmanların söylediğine göre, uzun soluklu ve güçlü bir nefese ve eşi benzeri görülmemiş bir öfke kontrolüne sahiptir. Ancak sinirlenirse, intikam ve misilleme için bir an bile tereddüt etmez. Rus uçaklarının düşürüldüğü zaman da böyle olmuştur. Putin hiç vakit kaybetmeden olaydan iki hafta sonra, Suriye hava sahasında İsrail'in hava saldırılarının kökünü kazıyan S-300 füze sistemlerini, Suriye Arap Ordusuna teslim etti. İsrail uçaklarının Suriye hava sahasına dilediği gibi girip çıktığı dönemlerde, saldırıların sayısı iki yıldan kısa bir sürede 210'u bulmuştu.

İşgal rejimi İsrail Parlamentosu Knesset'te Siyonist Birlik Partisi (Zionist Union) üyesi Ksenia Svetlova bir konuşmasında, Şam yönetiminin S-300 sistemlerine sahip olmasından bu yana, İsrail savaş uçaklarının Suriye'de yeni bir saldırı uçuşu gerçekleştiremediğini belirtti. Böylece İsrailli yetkililerin aksini iddia ettikleri tüm açıklamalar, yalanlanmış oldu.

Bunun üzerinde İsrailli yetkililer, kendi kusurlarını örtmek için yeni bir tırmandırma eylemine yöneldiler. İsrailli bir bakan, Siyonist rejimin güvenliğini tehdit eden bu gelişmiş füze sistemlerini, Rus uzmanların hayatlarını tehdit etse bile, yok etmekle tehdit etti. Ardından İsrail İç Güvenlik Bakanı Gilad Erdan, kuzey cephesinde bir çatışmaya yol açsa bile, İran'ın Suriye'deki varlığının hedeflenmesi gerektiği çağrısında bulundu. İsrailli bakan, gerekçe olarak İran'ın bölgedeki varlığının İsrail'in geleceği için önemli bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Suriye'nin içinden ve dışından birçok kimse, Netanyahu'nun Suriye'de ordu ya da İran güçlerini bombalama emri vermeye cesaret edebilmesini temenni ediyor. Çünkü buna karşılık olarak alacakları cevap, sarsıcı ve yok edici olacaktır.

Rusya'nın “İl-20” uçaklarının düşüşü, Benyamin Netanyahu ile olan dostluk hırkasından kurtulması için Putin'e paha biçilmez bir hediye gibi geldi. Zira Putin'in bu can sıkıcı misafirden ve tekrarlanan ziyaretlerden kurtulmak için fırsat kolladığını söylersek abartmış olmayız.

****

Suriye Arap Ordusu'ndan General Hasan Ahmed Hasan geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada “S-300” füzelerinin İsrail'in Suriye'ye saldırı düzenleme ihtimalini büyük ölçüde düşürdüğünü vurguladı. Suriye devletinin itibarını koruma hakkı olduğunu belirten Hasan, “Bir saldırı olayından emin olamıyorum, ancak gerçekleşse dahi bunun başarısı en asgari düzeyde olacaktır” dedi.

Amerika'nın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de, Rusya'nın bu füze sistemlerini konuşlandırmasından dolayı Washington'un büyük endişe duyduğunu belirtti. Bu endişe, Suriye'nin egemenliğini savunması ve İsrail'in saldırılarına karşı koymasını isteyen herkes için sevindirici bir hadisedir.

“Yeni Suriye” tüm komploların enkazından daha güçlü ve sağlam bir şekilde çıkıyor. Her düzeyde kendini iyileştiriyor. Topraklarını hedefleyen her türlü saldırı karşısında caydırıcılık sağlayan araçlara sahip olan Suriye'de, İsrail uçaklarının dilediği gibi girip çıktığı ve cevapsız saldırdığı devir, geri dönüşü olmayacak şekilde kapandı. Ya da karada ve havadaki güç denklemlerinde yaşanan büyük değişimin gölgesinde, bizler öyle olmasını umuyoruz. Allah her durumu değiştirendir.

Abdulbari Atvan
Kaynak: Ray el-Yevm
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar