20181113204419823.jpg

Gazze olayları Filistin sahnesini değiştiriyor

Direniş grupları, düşman İsrail'e verdikleri bu nitelikli cevap ile normalleşme heveslilerine ve “Yüzyılın Anlaşması” davulunu çalanlara da, Filistin davasının tasfiye edilmesi çabaları karşısında kolay lokma olmayacakları yönünde güçlü bir mesaj gönderdi.

15 Kasım 2018 Perşembe

İNTİZAR - Mısır, Katar ve BM'nin katılımı, Beyaz Saray'ın da desteği ile Gazze Şeridi ve İsrail rejimi arasında bir ateşkes sağlamak için temaslar sürdürülürken, Siyonist rejim Başbakanı Benyamin Netanyahu ise Paris'te barış açıklamaları yaparken, İsrailli özel birim askerleri Gazze şeridine sızdı. Geçtiğimiz Pazar günü Han Yunus şehrinin doğusuna gizlice giren İsrailli birim, Direniş'in en önemli liderlerinden birini hedefleyen güvenlik operasyonları yürütmeyi amaçlıyordu. Hedeflerine ulaşamadılar, zira Direniş grupları tarafından ifşa edilen İsraillilerin, operasyonu yürütmek için helikoptere binmeleri engellendi.

İşgal ordusu ve Direniş arasındaki çatışmalar, İzzeddin el-Kassam Tugaylarından Nur Bereke'nin yanı sıra, dört kişinin şehit olması ile sonuçlandı. Diğer yandan, işgalci İsrail Ordusu, orduya mensup bir subayın çatışmada öldürüldüğü ve bir kişinin de yaralandığını belirtti. Olayların kızışması üzerine Netanyahu Paris ziyaretini keserek Tel Aviv'e dönerken, Direniş ise “genel seferberlik” ilan etti. Bilindiği üzere Direniş, Mısır ve BAE'nin güvencesine rağmen aylardır seferberliği kaldırmıyordu.

Ardından olaylar gelişmeye başladı. Direniş, şimdiye kadar 400'ün üzerinde füze fırlatarak saldırıya cevap verdi. İsrail medyasına göre, Demir Kubbe bunlardan sadece yüz tanesini düşürebildi. Yerleşimci ve askerler arasından iki kişi saldırılarda öldürülürken, 5'i ağır olmak üzere 100'ün üzerinde yaralı olduğu bilgisi aktarıldı. İşgal yönetimi, olaydan bu yana yerleşim bölgesinde defalarca uyarı sirenleri çaldı.

İsrail rejimi, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını tırmandırdı. Gazze Şeridi'nin merkezinde ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir yardım biriminde şiddetli saldırılar düzenledi. İşgal ordusu helikopterleri Gazze'nin batısında ve Han Yunus kentindeki hedefleri bombaladı. Direniş, Refah'ın doğusunda İsrail helikopterine ateş açarak cevap verdi. Bu noktada, Siyonist savaş uçaklarının, Hamas Hareketine bağlı el-Aksa televizyon kanalının merkezini hedef alan korkak bir operasyon düzenlemesi, İsrail rejiminin dibe vurduğu şeklinde yorumlandı. Saldırı, binanın yerle bir olmasına sebep olurken, Filistin Direnişi ise Gazze civarındaki yerleşim birimlerine onlarca füze ile saldırmaya devam etti.

Direnişin nitelikli cevabı

İsrail'in saldırısı karşısında, Direniş tarafından verilen en güçlü caydırıcılık mesajı, Pazartesi günü Siyonist askerlerin otobüsünün Cornet füzeleri ile hedef alınması oldu. Direniş'in operasyon hakkında yayınladığı kayıt, bombardımanın başlaması için 30 askerin otobüsten inmesinin nasıl beklediğini gösteriyor. Saldırı düzenlendiği anda otobüste yalnızca bir asker ve şoför yer alıyordu. Bu hareketle Direniş, düşman askerlerine karşı güçlü bir katliam gerçekleştirebileceği mesajını vermek istedi. İsrail'e tırmandırmalarının asla cevapsız kalmayacağını gösteren Direniş, düşman hedeflerinin acı verici darbeler ile karşılık göreceğini anlattı. İçinde az sayıda askerin yer aldığı otobüsün bombalanması, İsrail'in zayıflığı ve Direniş'in gücü, hazırlık seviyesi, hassas gözlem kabiliyeti ve askerlere yakınlığı hakkında çok sayıda mesaj içeriyor. Aynı zamanda, Direniş'in “denklem sanatı” konusundaki ustalığını da ortaya koyuyor.

Gazze'deki Halk Direniş Komiteleri Sözcüsü Ebu Mücahid, el-Meyadin televizyon kanalına verdiği demeçte, “Bu pusu, bize desteğini sürdüren Direniş Ekseni ve Filistin halkına hediyemizdir” dedi. Eğer işgal gücü saldırılarına devam ederse bu nitelikli operasyonların daha fazlasına tanık olacağı konusunda uyarıda bulunan sözcü, Direnişin gücü ve yeteneklerinin yükselişte olduğunu vurguladı. Sözcü, "otobüsün hedef alınması, Filistin Direnişi'nin yeteneklerinin bir kısmını ifade ediyor” dedi.

Caydırıcı gücün nitelikli gelişimi

İsrail'in bir "sessiz başarı" elde etme operasyonu noktasında ortaya çıkan yetersizliği, bir tırmanışın oluşmasını engelledi. Siyonist rejim, gayrı resmi medya kanalları yoluyla sızma eylemlerini sürdürmeye çalışıyor. Hamas ile barış müzakerelerini yöneten siyasi liderliğin İsrail'in ihlal operasyonlarından memnun olmaması hakkında, Yediot Ahronot gazetesi analisti Yossi Yehoshua, “Netanyahu'nun şu anda üst düzey bir yetkiliye suikast ya da kaçırma operasyonunu onaylaması olası değildir” İfadelerini kullandı. Bu cümleler, Direnişin caydırıcı gücü karşısında İsrail'in yaşadığı çırpınışlarını gözler önüne seriyor.

Diğer yandan, Filistin'in gizli pususuna düşen İsrail işgal ordusunun, “seçkin güçlerinin üstünlüğü” efsanesi de çökmüş oldu. İsrail Ordusu, komutanları ve askerlerini kurtarmak için kullandığı ağır silahları olmadan, olası bir felaketten kıl payı kurtuldu. Bir bu kadar önemli olan diğer mesele ise, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Filistin Direnişi'ne dikte etmeye çalıştığı oyunun kurallarının çöküşüdür.

Direniş grupları, halkını korumak ve düşmanın saha denklemlerini oluşturmasını engellemek konusundaki azmini bir kez daha kanıtladı. Aynı zamanda Direniş, ateşkes çabaları adı altında düşman ile savaşma isteğini kısıtlayan hiçbir dayatmayı kabul etmediğini herkese gösterdi.

Direniş grupları, düşman İsrail'e verdikleri bu nitelikli cevap ile normalleşme heveslilerine ve “Yüzyılın Anlaşması” davulunu çalanlara da, Filistin davasının tasfiye edilmesi çabaları karşısında kolay lokma olmayacakları yönünde güçlü bir mesaj gönderdi.

Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar