1538-cats.jpg

Son zaferin ardından Gazze

Gazze Şeridi için bu zaferin öncesi ve sonrası aynı değildir. Avrupa, Amerika ve bazı Arap ülkelerindeki İsrail’in müttefiklerinin düşündüğünün aksine, artık Gazze değil, İsrail kuşatılmış durumdadır.

20 Kasım 2018 Salı
İNTİZAR - İsrail'in hâlâ amacı bilinmeyen güvenlik operasyonlarının başarısız kılınması ve güneydeki yerleşim birimlerine 450 adet füze ve havan topu fırlatılması ile Gazze'deki Direniş gruplarının elde ettiği büyük zaferin ardından akıllara takılan en önemli soru şu; “Bundan sonra ne olacak?” Çatışmalar yenilenecek mi? Benyamin Netanyahu, hızla çöken konumunu İsrail kamuoyunda güçlendirmek için güvenlik güçleri ve ordunun prestijini yeniden kazanmaya çalışacak mı?
 
“Ray el-Yevm” gazetesine konu hakkında demeç veren Hamas Hareketi'nden üst düzey bir yetkili, İsrail'in gelecek aşamada Gazze Şeridi'nde misilleme amaçlı herhangi bir askeri harekette bulunacağı olasılığını uzak gördü. Buna göre İsrail'in askeri liderliği, bu cevabın can kaybının yanı sıra maddi ve manevi anlamda İsrail'e pahalıya mal olacağını çok iyi biliyor. Hamaslı yetkili, buna karşın İsrail istihbarat organı Mossad'ın, Hamas'a ait sembol isimlere yönelik suikast girişimlerine devam edebileceğine dikkat çekti. Bu noktada, terör listesine alınan üç lider hakkında herhangi bir bilgi karşılığında Amerikan yönetimi tarafından 5 milyon dolara ulaşan bir ödül tahsis edildiğine işaret eden yetkili, bunlardan ikisinin Hizbullah lideri, üçüncüsünün ise Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı görevini üstlenen Salih el-Aruri olduğunu belirtti.
 
Gazze Şeridi'nden gelen haberler, Direniş gruplarının sürpriz bir saldırıya karşı hala alarm durumunda olduğunu gösteriyor. Fakat bu, Netanyahu'nun kaderi ve görevine devam edip etmeyeceği konusunda pek çok şüphenin bulunduğu işgal devletindeki siyasi krizin derinleştiği şu günlerde, herhangi bir askeri tırmandırma stratejisi olduğu anlamına gelmiyor.
 
Netanyahu, farklı bir yol ve farklı nedenlerde de olsa, Ramallah'taki Filistin yönetimi ile aynı krizi paylaşıyor. Daha önce görülmemiş bir dışlanma yaşayan Filistin yönetimi, Gazze Şeridi'ne ve Hamas hareketine mali baskı yapıyor. Daha sonra bu baskı, Birleşmiş Milletler'in, Gazze Şeridi'ndeki yetim elektrik santralini denetlemesinin ve Katar elçisi tarafından taşınan 15 milyon Dolar nakit paranın ülkede memurlara dağıtılmasının ardından etkinliğini yitirdi. Gazzeli memurların maaşı, Katar tarafından 6 ay daha güvence altına alındı.
 
Gazze'nin zaferi sadece askeri bir zafer değil, aynı zamanda Hamas Hareketi'nin konumunu daha güçlü ve popüler hale getiren siyasi ve manevi bir zaferdir.
 
İsrail otobüsüne tek bir Kornet füzesinin fırlatılması ve bu füzenin hedefi tam on ikiden vurması, İsrailliler arasında ciddi bir korku yayılmasına neden oldu. Eğer operasyon askerler otobüsten inmeden önce gerçekleştirilseydi, bu korku kat kat arttırılabilirdi. Bu mümkündü, ancak ortak operasyon odası Netanyahu'ya güçlü bir mesaj göndermeyi tercih etti. Bu mesaj, Direniş'in, Suriye'de üretilen ve Lübnanlı müttefikleri “Hizbullah” sayesinde Gazze'ye ulaştırılan devasa bir füze cephaneliğine sahip olduğuna işaret ediyor. Netanyahu'nun bu mesajı hızlı bir şekilde anladığı ve jet hızıyla bir ateşkes anlaşmasını kabul ettiği ortadadır. Bu anlaşma, İsraillilerle Araplar arasındaki çatışmanın tarihinde görülen en kısa sürede gerçekleşen anlaşma olarak kabul ediliyor.
 
Gazze Şeridi için bu zaferin öncesi ve sonrası aynı değildir. Avrupa, Amerika ve bazı Arap ülkelerindeki İsrail'in müttefiklerinin düşündüğünün aksine, artık Gazze değil, İsrail kuşatılmış durumdadır.
 
Kaynak: Ray el-Yevm
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar