4513-cats.jpg

Siyonist rejimden halkına güvence: Hizbullah ile savaş yakın değil

Alışılagelmişin tam aksine İsrail, Hizbullah ile yakın tarihte bir savaşa girilmeyeceği konusunda halkına güvence vermeye başladı. İsrail halkını rahatlatmak üzere açıklamalar yapan karar mekanizmaları, Hizbullah ile girilecek bir savaşın ayak seslerinin dâhi oluşturduğu endişenin boyutunun, İsrail sokaklarına ne derece yansıdığını iyi biliyorlar.

27 Kasım 2018 Salı

İNTİZAR - İsrail ile savaş, daima tehdit sopası gibi görülmüştür. Ancak İsrail'de yaşananlara bakılırsa bugün işler değişmiş gibi görünüyor. Alışılagelmişin tam aksine İsrail, Hizbullah ile yakın tarihte bir savaşa girilmeyeceği konusunda halkına güvence vermeye başladı. İsrail halkını rahatlatmak üzere açıklamalar yapan karar mekanizmaları, Hizbullah ile girilecek bir savaşın ayak seslerinin dâhi oluşturduğu endişenin boyutunun, İsrail sokaklarına ne derece yansıdığını iyi biliyorlar.

İsrailli yetkililerin Hizbullah ile savaşa girilmeyeceğine dair açıklamalar yapması, eşine az rastlanır bir durumdur. Nitekim bu tarz söylemlerin sonuçları bir felakete yol açabilir. Düşman İsrail, yankıları ne olursa olsun kendi için gerekli bir hedefi olan, Siyonistlere daha çok savunma pozisyonu aldıracak ve İsrail'den çekilmeye yol açacak bir savaşa girme olasılığından dolayı korkuya kapıldı.

İşte bundan dolayı İsrailli yetkililer, Hizbullah ile savaşın yakın olmadığı, öngörülebilir bir gelecekte olmayacağı ve bunun uzun uzadıya düşünülmesi gereken bir mesele olduğuna dair, Siyonist halkına güven vermeye çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Tel Aviv yönetimi ve halkı, yakın gelecekte ilerleyebilecek ve kapsamlı bir savaşa sebep olabilecek büyük bir "güvenliği geliştirme" projesi hakkında yerleşimcilerin endişesini arttıran bir tartışmanın içerisine girdi.

Siyonistlerin kalbine düşen endişe, Kuzey'de Hizbullah ile geniş bir savaşa girme olasılığına işaret eden gerçek bir korkuya dönüştü. Özelikle de, Avigdor Lieberman'ın istifası ve partisinin koalisyondan çekilmesinin ardından, koalisyon hükümetinin düşüşünü engellemek için, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun güvenliğin geliştirilmesi hakkındaki söylemlere katkıda bulunması Siyonist halk arasında infiale yol açtı.

Netanyahu'nun bu söylemleri, Lübnan ile en kötü senaryoları yazan spekülasyonların kapısını araladı. Bu durum, birden fazla defa doğrudan ya da sızıntılar yoluyla teyit edilen büyük güvenlik gelişiminin bir kez daha doğrulanmasını sağladı.

Lübnan'da füze cephaneliğini geliştiren Hizbullah'a karşı önleyici bir darbe vurulmasını savunan İsrailli eski bakan Gideon Sa'ar'ın, İsrail'in önündeki fırsat penceresinin kapanmaya başladığını, saldırı düzenlenmediği takdirde geliştirilmiş füzeler ile karşılaşmanın daha sonra kaldırılamayacak ağır bir bedele mal olacağını vurgulayan konuşması da bu açıklamalara tuz biber ekti.

Aynı pozisyon ve açıklamalar devam ederek, gasıp rejim üzerinde oluşturduğu etkileri şiddetlendi. Ancak Netanyahu'nun amacına ulaşması ve özellikle de koalisyon hükümetinin çöküşünü önlemesi ile birlikte, İsrail'de bahsi geçen söylemlerin dozu düşürüldü. Güvenliğin geliştirilmesi ise kısmen geriletildi. İsraillilere en kötü senaryonun (Hizbullah ile savaş) gerçekleşmeyeceği konusunda güvence verilerek, Lübnan ile bağlantılı olan tüm konuların yarattığı gerginlik sakinleştirilmeye çalışıldı.

Bu bağlamda, İsrailliler arasındaki tartışmaların öncesi ve sonrasında, Arap haber ajanslarının İsrailli haber sitelerindeki haberleri jet hızıyla ve abartılı cümlelerle tercüme ederek servis ettikleri dikkat çekti. Amaç son derece açık, Direniş ve çevresi üzerinde hızlı bir şekilde olumsuz bir etki bırakmak.

İsrail'in geri çekilmesi, daha önceki var olan endişeleri tekrar uyandırdı. Aynı zamanda İsrail medyası ve askeri yetkililer arasındaki itaatin seviyesi, özellikle Suriye ve Lübnan ile Kuzey cephesi konuları başta olmak üzere güvenlik konusunda mutlak itaat düzeyine yükseldi. Yahudilere ait “Kanal10” televizyonundan askeri analist Alon Ben David, hazırladığı bir raporunda, İsrailli askeri yetkililerin kendisinden güvenliği geliştirme girişiminin, geniş bir çatışmaya ve savaşa yol açmayacağını söylemesini istediklerini kaydetti.

“Kanal10” muhabirine dolaylı bir şekilde demeç veren İsrailli askeri yetkili, Güvenliğin geliştirilmesinden kaynaklı İsrail sahnesinde yaşanan gerginlik ortamında, Lübnan'a saldırı hakkında konuşarak kendini zora sokan eski bakanın açıklamasına cevap verdi. Muhabir haberinde şu noktalara işaret etti:

“İsrail, muhaliflerinden birinin bu hafta Başbakanlığa tavsiye ettiği gibi bir önleyici saldırının eşiğinde değildir. Lübnan saldırısı İsrail'i bilinen en zor savaşlardan birine sürükleyecektir.Siyonist halka verilen güvencenin dozunu arttırmak isteyen muhabir, haberinin devamında İsrail'in Hizbullah'a karşı “akıllı ve ihtiyatlı” bir şekilde davrandığını belirten açıklamalarda bulundu.

Aynı doğrultuda, geçtiğimiz hafta Yahudi medyasında İsrail halkına güven vermek için, Hizbullah ile savaşın hala uzak olduğu yönünde yapılan açıklamalar yer almaya devam etti. Bunların önde gelenleri arasında “İsrail bugün” gazetesinde yayınlanan şu ifadeler dikkat çekti: “Gideon Sa'ar'ın geçtiğimiz hafta Hizbullah'a ve füzelerine saldırı teklifini sunduğu doğrudur. Çünkü bu füzelerin geliştirilmesi, stratejik dengeyi bozuyor. Ancak, İsrail bu seçenekten çok uzak görünüyor. Siyasi ve güvenlik alanlarındaki üst düzey yetkililer, Hizbullah'ın füzelerini geliştirme projesini engelleme fırsatının, İsrail'i savaşa sürüklemeyecek diğer yöntem ve yollarla elde edilebileceğine inanıyor.”

Yahya Debuk
Kaynak: el-Ahbar
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar