11.jpg

Yemen savaşı tarihi denklemleri değiştirdi

Yemenliler, karşı tarafın savaş imkanlarının kendileri ile kıyaslanamaz derecece orantısız olduğu bir savaşta, direnerek zafer kazanmak üzerine tarih boyunca yazılan tüm denklemleri geçeriz kılıp, yeni bir denklem yaratmayı başardılar.

16 Mart 2019 Cumartesi

İNTİZAR - Yemen'deki savaş, yakın tarihte ve geçmişte yaşanan hiçbir savaşa benzemiyor. Bu savaşın unsurları sahada, operasyon odalarında ve kumanda merkezlerinde kazanılan deneyim, birikim ve çıkarımların sonucunda, nesiller boyu var olmuş ve kendini kanıtlamış savaş, çatışma ve askeri manevra kavramlarının çoğunu değiştirdi. Tarih boyunca, bilinen savaş denklemleri oluşturulurken, Yemen savaşı ile, bir ülke tarafından girilen ya da dayatılan herhangi bir savaşa karşı kararlı davranma ve mücadele etmenin temelleri atıldı. Yemen savaşı neredeyse bilinen tüm denklemlerin çerçevesinden sıyrılarak, yeni denklemler oluşturdu. Bu denklemler şöyle:

Güç ve donanım orantısı denklemi

Yemen'de yaklaşık beş yıldan bu yana Halk Komiteleri ve Ensarullah birimleri, kısıtlı askeri olanaklar ve yeteneklerle orantısız bir savaşta mücadele veriyor. Yemenliler, geniş silah, donanım ve mühimmat olanakları ile bilinen ülkeler ile çarpışıyor ve bu güçlere karşı direniyor. Savaş olanakları arasındaki büyük farklara rağmen bu kararlı direnişin, operasyonel açıdan bilimsel bir açıklaması yoktur. Zira Yemenliler, karşı tarafın savaş imkanlarının kendileri ile kıyaslanamaz derecece orantısız olduğu bir savaşta, direnerek zafer kazanmak üzerine tarih boyunca yazılan tüm denklemleri geçeriz kılıp, yeni bir denklem yaratmayı başardılar.

Baskıyı dağıtma denklemi

Yemenliler bugün, dün ve daha öncesinde düşman güçlerinin kendilerine karşı girdiği savaşın başlangıcından bu yana, sınırda ve içerideki tüm cephelerde savaşıyorlar. Baskının yönünü değiştirerek, diğer cephelere aktarmaya dayalı olan düşmanın manevraları ile orantılı bir şekilde, güç dengesini dağıtmayı başarıyorlar. Neredeyse tüm devletlerden bağımsız bir şekilde bu konuda uzmanlaştılar. Yemenliler savunma manevralarını ve operasyonları yönetmeyi başarılı ve etkin bir şekilde sürdürüyor ve tüm cepheleri kontrol altında tutarken, aynı zamanda Yemen'in evlatları askeri tarih boyunca hakim olan tüm denklemleri silerek, güç ve çabaları parçalamak ve tüm cephelerde baskı noktalarını dağıtma manevrasının gölgesinde, sınırlı imkanlarla başarı ve dayanıklılığın imkansızlığı hakkında yeni denklemler oluşturmayı başardı.

Savaşın çözümünde dış desteklerin etkisi denklemi

Çoğu ülkenin girdiği uzun savaşların sürecine baktığımızda, Yemen gibi bir ülkenin veya grubun, medya üzerinden ve askeri alanda geniş destekler alan Koalisyon Gücü karşısında durabilmesi mantık sınırlarının dışındadır. Dış baskılar ve müdahalelerle çevrilen Yemen savaşında bu durum ters tepti ve Yemenliler, bu düşmanca savaşın yönlendirilmesinde rol oynayan uluslararası toplumun ve kurumların karşısında dimdik durmayı başardı. Nihayetinde, uluslararası toplum, Yemen savaşının durdurulmasını sağlayamadı. Yemenliler ise kararlılıkları ile, Amerika Birleşik Devletleri'nin yönetimindeki koalisyonun şüpheli rolünü gözler önüne sererek, uluslararası toplum ve kurumları zor durumda bıraktı.

Ekonomik baskı ve ambargonun etkisi denklemi

Yemen'e karşı girilen bu ekonomik savaş ve abluka belki de askeri savaşın başarısızlığına alternatif olarak getirilen bir çözümdür. Nitekim tarih boyunca hiçbir ülke boğucu bir ekonomik abluka ve insani kuşatmaya karşı direnerek zafer kazanamadı. Ne var ki Yemenliler, kendilerine dayatılan ekonomik darboğaz ve ablukanın etkilerini hafifletmeyi başardılar.

Son olarak geriye tarih boyunca kimsenin üstesinden gelemediği bir denklem kalıyor, o da Ordu ve Halk Komitelerinin savaşçıları, Ensarullah, çevreleri ve ailelerine karşı katliam vahşet ve savaş suçları ile oluşturulan baskılardır. Zira bu konu, askeri kanadı en çok etkileyen zaaf noktasıydı. Yemenliler kendilerine dayanıklılık kazandıran bu durumu, savaş ve savunma için kazanç noktası haline getirdi. Saldırı güçlerinin Yemen'de düzenlediği katliamlara her yenisi eklendiğinde, savaş meydanında ve sahada daha fazla kararlılık ve dayanıklılık sahneleri sergilendi.

Kaynak: İuvmpress
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar