12393-LEVANT - Kopya.jpg

PETROL 'SİNA YARIMADASI' nda BİRLEŞİYOR...

Karadeniz-Kızıldeniz enerji koridoru da Asya’ ya açılacak enerji koridoru olarak önem kazanınca bütün petrol hatlarını ‘Sina’ da buluşturmak için ‘Politik Saha’ da panik havası var…

6 Eylül 2014 Cumartesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni görevinin başlangıcında ilk resmi ziyaretini 1 Eylül' de Kıbrıs' a yaptı.‘Güney Kıbrıs barış mesajını alacaktır' dediği konuşmasında,‘Barış' ın Zeytin Dalı' olarak da; deniz altından askılı boru sistemiyle KKTC'ne su ve elektrik getirilmesi projesinin bu yıl tamamlanacağını ve bu projenin Güney Kıbrıs' ın da ihtiyacı olduğundan emin olduğunu söyledi.  ‘Garantör devlet olarak Türkiye nasıl görevini yapıyorsa, Yunanistan' da görevini yapmalı' dedikten sonra; Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da BM merkezinde ve ‘Ada' da Eylül ayı içerisinde görüşmelerin yoğunlaşacağını hatırlattı. Görüşme trafiğinin yoğunlaşmasının nedeni ise ‘Doğu Akdeniz' ‘Levant Bölgesi'ndeki petrol olma olasılığı görünüyor. Neden mi?
 
Petrol hatları…
2007 yılında, İsrail Altyapı Bakanı Benyamin Ben Eliezer: ‘'Bakü-Tiflis-Ceyhan'dan (BTC) Aşkelon' a uzanan hattın önemi büyük. Buradaki fikir altyapı koridoru inşa etmek. Bakü-Tiflis-Ceyhan'dan Aşkelon'a oradan Japonya, Çin ve Hindistan'a uzanan hattan ham petrol taşınması. Samsun-Ceyhan'dan gelecek ikinci hat için Gazprom'la görüşmeye başladık. Azerbaycan'dan da bir hattın uzanması söz konusu'' demişti. Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2. resmi ziyaretini Kıbrıs' ın hemen ardından Azerbaycan'a yaptı. Basına kapalı olarak yapılan görüşmelerde tahminim en önemli konu petroldü. Çünkü, diğer petrol hatlarına baktığımızda, Karadeniz-Kızıldeniz enerji koridoru da Asya' ya açılan enerji koridoru olarak önem kazanıyor ve bütün yollar Sina' da birleşecek.
İsrail' in Akdeniz' deki Aşkelon Limanı' na gelen petrol ve doğalgaz, İsrail' in Akabe'deki Eliot Limanı'na bir demiryolu ile bağlanıp, ayrıca yapımına başlanan ‘'Yeni Süveyş Kanalı'' ile de ‘'ver elini Pasifik' demeden önce‘Doğu Akdeniz' ‘Levant Bölgesi' ile ‘Karadeniz-Kızıldeniz' enerji koridorunun da tamamlanmış olması gerekir. Kıbrıs' da Türkiye ve Levant Bölgesi arasında bir geçiş olduğu için, Kıbrıs trafiğinin yoğun olması beklenen bir durum olmuş oluyor.
 
Petrol atağı…
Kuzey Irak' ta çıkarılan petrol, ilk olarak Haziran ayında Marshall Adaları bandralı tanker ile Ceyhan' dan yola çıkmıştı.  Hedefi  Atlantik ve Meksika Körfezi  idi. Ancak, ABD Dış işleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Bağdat' ın onayı olmaksızın yapılan ihracatı desteklemediklerini söyleyince, rotasını Fas' a çevirdi. Petrol, maceralı bir seferden sonra, Fas' ın Samir Rafinerisi' ne boşaltıldı ve parası da IKBY aktarılmak üzere Halk Bankası' na yatırıldı. Ve böylece Petrol savaşları Orta Doğu' da daha da hız kazandı.
 
IŞİD kimin eseri tartışmaları sürerken ABD Irak' a gelip ‘koruyucu abi' görevine soyundu. Neden şimdiye kadar bekledi! Konu petrol olunca, Orta Doğu' nun yeni sınırlarının çizilmesi hız kazanmışken, bence bu arenada İsrail ile anlaşamadığı ya da oyun içinde oyun ile Rojava' daki petrol sahasının da hakimi olmak istiyor.
Daha önce yazmış olduğum, ABD' nin  ‘Chester Projesi' hayali şekillenmeye başlamışken, İsrail' in Sina yarım adası üzerine Mısır ile işbirliğinin hızlanması ABD' yi daha da bir telaşa soktuğunu görüyorum. Ya da gizli işbirliği yapıp ABD Irak' tan, İsrail ise Sina'dan petrol hattının hakimi olabilmeyi zorluyor.
 
Ve İsrail' in 2017 planı işlemeye devam ediyor! ‘Ürdün ile doğalgaz sözleşmesi'
Aslında dünyanın dikkatleri, IKBY ve Türkiye' de iken,  gözü 1956 yılında yaşanan ‘Süveyş Kanalı Krizi' / ‘İkinci Arap-İsrail Savaşı' ndan bu yana Sina' da ve Gazze' nin gazında olan İsrail,  hedeflerinde bayağı bir yol aldı. Hedefi ise, 2015' te enerjisini kendi üretmek, hatta 2017' de de ihraç etmek. Ve bu planı Ürdün ile devam ediyor.
 
2001 yılında Ürdün ve Mısır arasında imzalanan 15 yıllık doğalgaz anlaşması yapmışlardı. Ürdün-Mısır arasındaki boru hattına yapılan saldırı ile  Nisan 2014' de bu hattaki borular kırıldı. Zaten 2011 yılından bu yana da 15 ayrı saldırıya hedef olmuştu.
 
Şimdi de İsrail' in Ürdün ile doğalgaz anlaşması ile de, Sina'da olan olayların nedeni daha da bir açıklığa kavuşuyor. Hatta Ürdün-İsrail arasında yapılan doğal sözleşmesinden bir gün önce 2 Eylül' de de, Sina'da Refah yolu üzerinde bir patlama sonucu 1 asker 11 polis öldü ve 4 asker de yaralandı. Enerjide %97 dışa bağımlı Ürdün' ün Enerji Bakanı Muhammed Hamid Nisan ayında Mısır' ın Ürdün' e doğalgaz ihracatını durması ile ülkede enerji krizi yaşanmıştı. Bu kriz Ürdün' de 2014 yılı genelinde sık sık elektrik kesintileri ve Haziran ayında elektrik fiyatlarının artışı ile kendini gösterdi.
 
İsrail' in hedefinin bir parçası olan, 3 Eylül' de Ürdün ile 15 milyar dolar değerinde 15 yıllığına doğal gaz sözleşmesi imzaladı. Wall Street Journal' a göre: İsrail, Ürdün' ün en büyük tedarikçisi olacak.
 
Gaz nereden gelecek?
İşte Gazze' de kara ve deniz sularındaki abluka ve kısa sürede ölen insanların çekilen acıların ısrarla devam etmesinin nedeni. Çünkü Gazze' nin gazı söz konusu idi. Ürdün' e de satılacak olan doğal gaz Hayfa' nın 130 kilometre batısındaki gaz alanı ‘Levant Bölgesi'nden çıkarılacak.
 
Obama' nın paniği…
Ortadoğu ülkeleri ABD' den çok Çin' e daha fazla petrol satıyor haberi ile de ABD' nin rakipleri olarak gördüğüm Rusya, Çin ve İran' ın güçlü oluşu, belki de İsrail' in baskısı ile Obama' da bir panik havası esiyor. Avrupa için de çok önemli olan Ukrayna petrolüne de göz kırpan Obama, kendisi oralara gidemediği için NATO'yu arkasına almak için ‘NATO Ukrayna' ya yardım etmeli' dedi ve 4 Eylül' de NATO ülkeleri toplandı. ABD' nin diğer NATO ülkelerinde olmayan, havadan izleme araçlarına sahip ve NATO' nun yuvarlak hesapla 1 trilyonluk askeri harcamalarının % 73' ünü karşılıyor olması, bende Obama, kendi istediğini NATO' ya söylettirecek düşüncesi yaratmıştı. 5 Eylül' de de Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Pereşenko, Ukrayna Hükümeti ile ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların ateşkese başlanmasına ilişkin bir protokol imzaladıklarını açıkladı.
 
‘Putin üzerindeki baskıyı sürdüreceklerini söyleyen Batılı ülkeler yeni yaptırımlar üzerinde çalışıyorlar. Yaptırımların arasında, bankacılık, enerji ve savunma alanlarındaki kısıtlamalara gideceklerini söylüyorlar. Rusya' nın petrol ihracatının % 80'i, doğal gaz ihracatının ise % 90'ı Avrupa piyasalarına gidiyor. Ukrayna da tükettiği gazın yaklaşık yarısını (30 milyar metreküp)' nü Rusya' dan ithal ediyor. Türkiye' nin, Rusya' ya bağımlılığı ise % 58. Batılı ülkeler ve Türkiye enerjide Rusya' ya bağımlılığı olduğuna göre yaptırım gücü  kimde?
 
Bu arada ‘bütün yollar Sina' ya çıkacakken' daha önce yazdığım ABD' nin ‘Chester Projesi' hayali ile de Türkiye' nin IŞİD eliyle başına gelebilecekler için de dikkatli olmak gerekir.
 
Durum böyle olunca da, Petrol' ün ‘'Sina Yarımadası'' da buluşma öncesinde ‘Politik Saha' da ki panik havası olması doğal karşılanır…!
 
Yıldız Çelik
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar