Ayatollah-Khamenei-LIKE-A-BOSS-672x372.jpg

İran’ın şahinleri güçlü pençelerini Batı'ya gösterdi

Bugün bu son derce gelişmiş Amerikan uçağının düşürülmesi ile birlikte, Beyaz Saray yönetimi başta olmak üzere tüm dünya İran'ın savunma kabiliyetlerinin ne kadar geliştiğini öğrendi. Batı'nın İran ambargosuna rağmen geçtiğimiz on yıllarda İran Ordusu'nun ciddi manada savaş deneyimi kazanarak geniş noktalarda ilerleme kabiliyeti ve kendi kendine yeterlilik kazanabildiğine dikkat çekmek gerekiyor.

27 Haziran 2019 Perşembe
İNTİZAR - İran Devrim Muhafızları'na ait Hava Savunması, geçtiğimiz Perşembe sabahı ülkenin güneyinde yer alan Hürmüzgan kentinde İran İslam Cumhuriyeti hava sahasını ihlal eden bir Amerikan casus uçağını düşürdü.
 
İranlı yerel kaynaklar “Global Hawk” tipi uçağın, güneydeki Koh Mobarak bölgesi yakınlarında İran hava sahasına girdiği sırada düşürüldüğünü ifade etti. Olayın jet hızıyla bölge ve dünya medyasında yayıldığı belirten kaynaklar, söz konusu casusluk uçağının, tek seferde 24 saatten fazla süre boyunca 16 km'yi aşan yükseklikte ve 8200 deniz mili mesafede uçabildiğine dikkat çekildi.
 
Aynı bağlamda, ABD Merkez Komutanlığı Donanma Kuvvetleri tarafından yayınlanan bildiride, Amerikan Donanmasına ait bu büyük deniz gözlem uçağının, İran'a ait karadan havaya füzeler ile vurulduğu bildirildi. Açıklamada, Amerikan uçağının Hürmüz Boğazı'nda uluslararası sular üzerinde faaliyet gösterdiği iddia edildi. Uçağın İran hava sahasına girişi hakkında yayınlanan raporlar, olayı sebepsiz bir saldırı olarak niteledi.
 
İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları'ndan gelen açıklamada ise, “Global Hawk” casus uçağının gece yarısı saat 12.14'te hava trafiği kurallarına aykırı bir şekilde Basra Körfezi'ndeki bir Amerikan üssünden hareket ederek, tanınmasını sağlayacak tüm cihazları söndürdüğü ve tam bir gizlilik içerisinde Hürmüz Boğazı'ndan İran'ın Çabahar kentine doğru yoluna devam ettiği kaydedildi. Açıklamaya göre sabah saat 04.05'i gösterdiğine, uçak İran hava sahasını ihlal etti ve Devrim Muhafızları'na ait hava savunması tarafından hedeflenerek düşürüldü.
 
“Global Hawk” uçağının düşürülmesi… İran'ın cevabı Batı'yı korkuttu
 
Pentagon yetkililerinin açıklamalarına göre İran tarafından düşürülen “Global Hawk Triton” (MQ-4C Triton) uçağı, Amerika'nın casusluk uçak filosunun bir parçasıdır.
 
56 bin feet yükseklikte uçabilen casus uçağının maliyeti yaklaşık 121 milyon doları buluyor. İran'ın sahip olduğu Rus yapımı S-300 hava savunma sistemleri dışında, ABD'ye ait bir uçağı düşürmek oldukça zordur. “Global Hawk”ın görevi, okyanuslar ve kıyı bölgeleri üzerinde keşif yapmak, istihbarat ve casusluk faaliyetleri yürütmektir.
 
Kara birimlerini hedefleyebilme kapasitesine sahip karadan havaya füzeler ile donatılabilen bu ABD uçağı ayrıca, kızıl ötesi ve optik tarama yöntemleri kullanarak uzun mesafeden hedefleri tespit ediyor ve sınıflandırabiliyor.
 
Uçakta aynı zamanda 2 binden fazla deniz mili yarıçapında, uçağın etrafını 360 derce tarayabilen sensörler yer almaktadır. Uçağın boyu yaklaşık 14.5 metreye ulaşırken, kanatlarının uzunluğu ise neredeyse 40 metre boyundadır. 4.7 metre yüksekliği bulunan uçağın ağırlığı ise yaklaşık 6779 kg'dır.
 
İlk kez 2012 yılında görücüye çıkan uçak, 2013 yılında ilk uçuşunu, 2018 yılında ise ilk operasyonunu gerçekleştirdi. Amerikan yönetimi 2023 yılında tam olarak hizmete girmesini planlıyordu.
 
Bugün bu son derce gelişmiş Amerikan uçağının düşürülmesi ile birlikte, Beyaz Saray yönetimi başta olmak üzere tüm dünya İran'ın askeri ve savunma kabiliyetlerinin ne kadar geliştiğini öğrendi. Bu noktada, savunma ve askeri sanayi ile ilgili Batı'nın İran ambargosuna rağmen geçtiğimiz on yıllarda İran Ordusu'nun ciddi manada savaş deneyimi kazanarak geniş noktalarda ilerleme kabiliyeti ve kendi kendine yeterlilik kazanabildiğine dikkat çekmek gerekiyor. “Fars” haber ajansına göre, İran'ın yaşadığı askeri gelişimin en bariz örneği, çeşitli füze savunma sistemlerinin kurulmasıdır. Amerika'ya ait casus uçağını da “Som Hordad” füze savunma sistemi ile hedeflenmiştir.
 
“Som Hordad” füzeleri İran'ın yerli üretim füze savunma sistemidir. 2014 yılında ortaya çıkarılan bu sistem, aynı anda 4 hedefi birden yakalayabilen gelişmiş radarlar ile donatılmıştır. Sistem ayrıca 25 kilometre yükseklikte ve 50 kilometre menzilden ulaşan Cruise füzeleri, savaş uçakları ve bombardıman uçaklarını hedefleyebilme özelliğine sahiptir. Füze sisteminin menzili şu anda 200 kilometreye kadar geliştiriliyor.
 
İran'dan Amerika'ya açık bir mesaj taşıyan “güçlü cevap”
 
Amerika'ya ait casus uçağının dürülmesi, Basra Körfezi'nde petrol tankerlerinin hedef alınması, Beyaz Saray liderinin bölgeye çok sayıda askeri teçhizat gönderildiğini duyurması ve İran'a karşı askeri operasyon tehditleri gibi bir dizi şüpheli olayla eşzamanlı olarak meydana geldi. Ancak İran Kuvvetlerinin Amerika'nın bu casusluk uçağını düşürmesi, İran liderliğinden Beyaz Saray yetililerine gönderilen açık bir mesaj hükmündeydi. Bu mesajda, İran topraklarına karşı her türlü ihlalin karşılık göreceği ve Amerika'nın hiçbir saldırısına karşı Tahran'ın eli kolu bağlı beklemeyeceği gösterilmektedir.
 
İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları Genel Komutanı General “Hüseyin Selami” konu hakkında şu açıklamada bulundu: “Hava kuvvetlerimiz, hava sahamızı ihlal eden Amerikan casus uçağını düşürdü. Düşman asla vatan topraklarımıza tecavüz edemez, saklandıkları her yerde onları takip edeceğiz. Hava sahamızı ihlal eden her uçağı imha edecek ve üssüne geri göndermeyeceğiz. Komşu ülkelerdeki dostlarımızı, topraklarının çekişme sahası olmaması konusunda uyararak, ekonomik savaş karşısında tüm kararlılık unsurlarının İran toplumunda var olduğunu vurguluyoruz. Siyonist düşman karşısında dayandık ve kazandık. Liderlerimiz bize, kararlı olursak kazanacağımızı ve düşmanlık tarihi boyunca Amerika'ya güvenmeyeceğimizi öğretti. Düşman, İran halkını müzakereye mecbur bırakmak istiyor. Ancak onlar bizi kararlılığımız ile savaşıyor ve başarısız oluyorlar. Düşmanın önündeki tek yol İran'ın ulusal çıkarları ve bölgesel güvenliğine saygı duymaktır.
 
Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar