58513-Iran-Sayyad2-Hunter-Missile-Production-10-HR.jpg

İran’ın modern silah başarıları

İran'ın silahlı güçlerinin geçtiğimiz yıllarda askeri endüstri ve askeri ekipmanlar ile füzeleri geliştirmek konusunda ciddi ilerlemeler kaydettiğini ve kara deniz ve havadaki silahlı güçlerini modern askeri teknoloji ile donattığını söyleyebiliriz. Düşmana ait ağır hedeflerin yok edilmesi, İran'ın tek bir güdümlü füzesini bu hedefe yönlendirmesine bakıyor.

27 Ekim 2019 Pazar

İNTİZAR- Haber kaynakları İran Ordusuna bağlı Kara Kuvvetlerinin, geçtiğimiz günlerde ülkenin kuzeybatısında bir askeri tatbikat gerçekleştirdiğini ve bu kuvvetler tarafından kullanan topçuların çok sayıda akıllı ve hassas güdümlü füzeler ile donatıldığını bildirdi.

Geçtiğimiz haftalarda ülkenin kuzeybatısında başlatılan bu askeri tatbikata “Bir Hedef, Bir Kurşun” adı verildi. Bu askeri tatbikatlar sırasında İranlı Kara Kuvvetleri askerleri, düşman hedeflerini yüksek hassasiyetle vurmak için lazer güdümlü topçuları kullanmak üzere eğitim gördü.

İran medyasında, İran Ordusu Silahlı Kuvvetler Komutanı General Abdurrahim Musevi'nin katılımıyla başlayan tatbikatın, Urumiye şehri açıklarında düzenlendiği, orduya ait acil müdahale birimleri ile mobilize saldırı birimlerinin katıldığı ve helikopterlerin tatbikatı desteklediği bilgisine yer verildi.

İran medyası bu tatbikatların hedefleri kapsamında, ordunun savaşa hazırlık düzeyinin yanı sıra, birimlerin girişim ve mobilize hızının değerlendirildiğine işaret edildi.

Teknolojik ilerlemeyle birlikte, aşırı yüksek ivmeye dayanıklı küçük hacimli güdüm sistemlerini ve ağır mermilere dayanan güdümlü füzeleri düşük maliyetle geliştirme olanağı doğdu. Bu güdümlü sistemlerin lazer gibi hedef sistemleri olmasına rağmen, aynı zamanda füzeyi kontrol etmek, yeniden yönlendirmek ve hata olasılığını minimuma düşürmek için aerodinamik bloklara sahiptir.

Gerçek şu ki, güdümlü ve nokta atışlı füzelerin hata düzeyinin düşük olması, saha komutanlarına düşmanın uçaklarını, kışlalarını, uçak pistlerini ya da hedef dairesi içerisinde yer alan istediği herhangi bir binayı imha etme imkânı sağlıyor. Diğer bir ifadeyle, düşmana ait ağır hedeflerin yok edilmesi, İran'ın tek bir güdümlü füzesini bu hedefe yönlendirmesine bakıyor.

Nokta atışlı füzelerin en belirgin özelliği, düşmanın hedefini yok etmek için tek bir füze ya da mermi kullanmasıdır. Bu silahların üretim destekçileri tarafından savunulan bu özellik, pek çok savaşta etkinliği kanıtlanmıştır.

Nokta atışlı füzelerin yıkıcı gücünden bahsederken, yüzlerce kilo patlayıcı taşıyabilen savaş başlığının, herhangi bir noktayı havaya uçurmayı garantilediği ve füzenin hedefini (en fazla 10 metre) kaçırması durumunda, bu savaş başlığının hedefi yine kökünden yok edebileceğini söylemek gerekiyor. Ayrıca güdümlü bombaların uzak hedeflere ulaşarak büyük yıkıma neden olabildiği ve bundan dolayı dünyanın en tehlikeli silahları arasında yer aldığına dikkat çekmeliyiz.

Amerikan “Excalibur” güdümlü topçu mühimmatı

Amerika'nın “Excalibur” mühimmatının, 155 mm uzun menzilli hassas güdümlü bir topçu mühimmatıdır. Normal füzelere göre 20 ila 30 kat daha pahalıdır. Operasyonel değeri ise, normal savaş mühimmatından 40 ila 50 kat fazladır. Başka bir deyişle, hedefi imha etmek için 40 ila 50 normal füzeye ihtiyaç vardır. Bu “Excalibur” mühimmatında ise tek bir güdümlü füzeye ihtiyaç bulunmaktadır.

Güdümlü ve nokta atışlı füzelerin üç türü arasında bir karşılaştırma yapalım:

1- Hedefe ulaşmak konusunda hata vererek problem çıkarabilen, güdümlü olmayan füzeler.

2- Tüm menzillerde 50 metre mesafede sabit hatalı isabet eden güdümlü füzeler.

3- 10 metre hata ile hedefi vuran, yüksek maliyetli hassas güdümlü füzeler.

İran'ın savunma sanayisi, balistik füzeleri hassas füzelere çevirmek konusunda önemli başarılar kaydetti. Bu, daha önce üretilmiş olan ve bugün İran Silahlı Kuvvetleri'nin mühimmat depolarında yer alan, nokta atışlı füzelere dönüştürülen silahlar üzerine dikkatleri çekti. Bundan dolayı artık nokta atışlı füze endüstrisi için yeni üretim hattı geliştirmek çok önemli değildir.

Dolayısıyla, büyük bir yıkım gücüne sahip olan nokta atışlı füzelerin üretimi, balistik füzelerin modernize edilmesi ile kısa sürede düşük maliyetle gerçekleşir.

“Basir” akıllı ve lazer güdümlü top mermisi

Haber kaynakları, “Basir” adı verilen silahları yönlendiren lazerli sistemlerin, hedefi keşif, tanımlama ve hedef ile olan mesafeyi ölçerek yerini bulabilme yeteneğine sahip olduğunu bildirdi.

Bu silahların diğer özellikleri ise, dağ çatışmalarında, düşmanın siperlerini ve hareketleri hedeflerini vurmak, yakın hedefleri vurmak ve düşmanın istihkâmı ile uçaksavarlarını on ikiden hedeflemek konusunda oldukça etkilidir. “Basir” silahları aynı zamanda deniz hedeflerine karşı da kullanılıyor.

Sonuç olarak, İran'ın silahlı güçlerinin geçtiğimiz yıllarda askeri endüstri ve askeri ekipmanlar ile füzeleri geliştirmek konusunda ciddi ilerlemeler kaydettiğini ve kara deniz ve havadaki silahlı güçlerini modern askeri teknoloji ile donattığını söyleyebiliriz.

Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar