45840-23935-78123-64647-cats.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  İsrailli yetkili: Ordu İran’ın tehditleri ile savaşmazsa avantajlarını ve gücünü kaybedecek

İsrailli yetkili: Ordu İran’ın tehditleri ile savaşmazsa avantajlarını ve gücünü kaybedecek

Kapalı oturumda üst düzey İsrailli askeri yetkili: Hizbullah’ın güçlenmesi ve Tahran’la doğrudan karşı karşıya gelmesi ihtimalinin artmasıyla birlikte, İran’ın tehditlerine karşı savaş başlatmazsa ordu avantajlarını ve gücünü kaybedecek. Ordunun zayıfladığından bahseden kaynaklar Mevcut bütçenin İran'ın oluşturduğu tehditler ile başa çıkmak için yeterli olmadığı yönündeki uyarılara dikkat çekti.

11 Kasım 2019 Pazartesi

İNTİZAR - Yahudi medyasından “Haaretz” gazetesinin kendisini üst düzey olarak tanımlayan Tel Avivli kaynaklardan aktardığına göre, son zamanlarda İran'ın bölgedeki varlığını engellemek için harcadıkları çabalarla övünen İsrailli siyasi ve askeri yetkililer, kendileriyle çelişiyor. İran tehdidinin uzun zamandan bu yana ciddi ölçüde değiştiğine işaret edilen haberde, aynı zamanda İran'ın saldırı tehdidinin siyasi ve askeri düzeylerde ciddi bir endişe durumu uyandırdığı belirtildi.

Aynı kaynak, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun geçtiğimiz günlerde birden fazla tekrarladığı güvenlik uyarılarına da dikkat çekti. Habere göre Netanyahu haftadan haftaya artarak büyüyen güvenlik sorunlarından dolayı silahlanmak ve savaşa hazırlanmak gerektiği uyarısında bulundu. Buna ilaveten haberde İsrail Ordusu Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi'nin kuzey ve güney cephelerinde hüküm süren gerginlik ve kırılgan durumu doğruladığı bilgisi yer aldı.

Ordunun güç kaybettiğinden bahseden kaynaklar, ismini açıklamadıkları bir güvenlik görevlisinin kapalı bir oturumda, özellikle Hizbullah'ın gücünü artırması ve Tahran ile doğrudan bir savaşa girme olasılığının gölgesinde, İsrail'in bu tehditlere karşı yoğun bir operasyona girmemesi halinde, ordunun avantajlarını ve gücünü kaybedeceği konusunda uyarıda bulundu. Mevcut bütçenin İran'ın oluşturduğu tehditler ile başa çıkmak için yeterli olmadığı yönündeki diğer uyarılara da dikkat çekti.

“Haaretz” gazetesi, İran ve Hizbullah'ın Yemen ya da Irak üzerinden hassas füze fırlatma olasılığının oluşturduğu tehdide karşı koyabilmek üzere İsrailli güvenlik yetkilileri ve kaynakların F-35 uçakları, hassas füzeler ve gelişmiş tanklar satın aldığı, komando güçlerinin ise yeteneklerinin iyileştirildiğini aktardı. İsrail ordusuna geniş bir bütçe ile gelişmiş istihbarat sistemleri sağlandığı belirtilen haberde, geçmiş istihbarat raporlarına göre İsrail'in İran'ın yetenekleri ile varlığına karşı gerçekleştirdiği eylemler ve Suriye'de askeri operasyonları sayesinde İran ile savaş kâbusunu uzaklaştırdığı ifade edildi.

Kaynaklar, İran'ın politikasını değiştirmesi ve şu an İsrail'in herhangi bir saldırısına askeri cevap vermek konusundaki kararlılığının ışığında, İsrail ile İran arasındaki durumun tamamen değiştiğini belirtti. Son zamanlarda İran'ın Körfez hedeflerine yönelik saldırılarına değinen haberde, özellikle petrol tankerlerinin İran'ın deniz sahasında İsrail'e karşı hareket etmeyeceği, ancak füze fırlatarak ve diğer yollarla İsrail'e karadan cevap vereceği vurgulandı.

Aynı bağlamda, Yahudi “Yediot Ahronot” gazetesi de, İranlıların bir sürpriz planladığını ancak bazı sebeplerden dolayı İsrail'e karşı saldırı planlarının ertelendiğini öne sürdü.

Gazete, işgal devleti askeri ve siyasi liderlerin son zamanlarda yaptıkları açıklamaların, halk arasında savaşın en azından kuzey cephesinde çok yakında patlak verebileceğine yönelik bir izlenim yaratmayı amaçladığına işaret ederek, savaşın herhangi bir cephede olabileceğini gösteren istihbarat değerlendirmeleri ve olasılıkları ortaya koydu.

İsrail'in özel bir savaşa girme niyeti olmadığına dikkat çeken gazete, böyle bir savaşın hayati çıkarlara zarar verebileceğini ancak aşırı özgüven, hatalı değerlendirmeler, operasyonel başarısızlık ya da istihbarat bilgilerinin yanlış anlaşılması gibi kontrol altına alınmayan şartlar ve sebepler dolayısıyla her an bu savaşın meydana gelebileceğini ifade etti.

Yahudi gazetesinin haberini dayandırdığı kaynaklar, İranlılar ile ortaklarının Irak ve İran protestolarına endişe ile baktığı ve İsrail ile şiddetli bir çatışmaya girmek zorunda kalmaktan korktuklarını iddia etti. Bu kaynaklara göre, İsrail işgal rejimi İran'ın Gazze de dahil olmak üzere birçok cephede İsrail ile doğrudan teması artırma kararı aldığını düşünüyor.

Tüm bunların yanı sıra, kaynaklar Yahudi devletinin, İran'ın misillemesinden çok korktuğunu, bu korkunun hava savunması ve hava silahları konusunda genel olarak teyakkuz halini yükselttiğini ve alarma geçtiğini aktardı. Yemen üzerinden Eilat'a füze fırlatılması olasılığına dikkat çeken kaynak, en büyük olasılığın ise Suriye ya da Irak'tan savaş başlığı taşıyan füzelerin işgal edilmiş topraklara fırlatılması olduğunu değerlendirdi.

Yahudi kaynakları ayrıca, İşgalci İsrail Ordusu Genelkurmay Başkanı General Kochavi'nin son dönemde katıldığı bir kapalı oturumda, olası savaşta verilecek kayıpları azaltmak için görüşlerinden bahsettiğini ortaya koydu. Buna göre Siyonist General, konuşmasında özellikle büyük bir savaşın, şimdiye kadar girilen küçük operasyonlardan çok farklı olacağının altını çizdi.

Zuheyr Andraos
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soyda
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar