harekete_gecin_h1146406_a9138.jpg

İran'ın cevabı ne olacak?

Dediğim gibi İran'ın cevabının nerede verileceği ya da kim tarafından yürütüleceğini bilmiyoruz. Ancak ben bu cevabın kaçınılmaz bir şekilde geleceğinden, düşman için sarsıcı bir cevap olacağından ve petrol fiyatlarını fırlatacağından eminim. Savaş henüz başlamasa bile eşiğine kadar geldik. Önümüzdeki günler İsrail ve Amerika için zor olacaktır.

6 Ocak 2020 Pazartesi

İNTİZAR - Arap ve İslam bölgesi bugün savaş aşamasına girdi. Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Mehdi El-Mühendis'in ABD başkanı Donald Trump'ın emriyle Bağdat'ta füzeli suikast saldırısına uğramaları, resmen savaş ilanıdır. Kendisini özgür dünyanın lideri olarak tanımlayan Trump, bu hareketi ile en alçak seviyeye indi. Trump bu suikastla mafya çetelerinin seviyesine düştü. Her şeyden önce kendisine saygısı olan bir devlet, böyle bir terör saldırısı yapmaz.

Bana kalırsa Trump'ın baş öğretmeni Netahyahu'dur. Trump, Netanyahu'nun ve İsrail'in tuzağına düşerek Amerikan yasama organından hiçbir yeşil ışık almadan bu suikast operasyonunu yaptırdı. Bu adam, gerçekten tam bir mafya babasıdır. Bağdat Havalimanı'na İnsansız bir araç göndererek suikast düzenleyecek kadar başıboş bir mesele midir bu? Trum bunu hangi akılla yapmış olabilir? Bu adam ülkesinde adli soruşturmaları hala devam ediyorken, ikinci dönem tekrar başkan olmak istiyor, ancak bu artık mümkün değil.

Bu suikast Trump için de bir tuzaktı. Trump bu hareketiyle önce kendisini ve kendi çıkarlarını bitirdi. Irak büyük bir ülkedir, Irak halkı aziz bir halktır. Bu halk böyle yolla, böylesine bir ihaneti asla kabuk etmeyecektir. Irak halkı Amerika'yı yenilgiye uğratmış ve Obama'yı tüm güçlerini geri çekmek zorunda bırakmış bir halktır. Amerikalılar o zaman beyaz bayrak çekmek zorunda kaldı. Aralarında askerler ve sözleşmelilerin bulunduğu 4 ila 5 bin Amerikalı öldürüldü. Bu mesele Amerika'ya Irak'ta 6 trilyon dolar kaybettirdi. İnşallah bugün gelinen aşama, ABD'nin sonu ve iflasının başlangıcı olacaktır.

Bu iş, Amerika'nın Irak'ta ajanları olduğunu ve suikast için Kasım Süleymani ile Ebu Mehdi El-Mühendis'in hareketlerine dair bilgiler verdiklerini ortaya çıkardı. Amerikan istihbaratı CIA, Siyonist istihbaratı MOSSAD ve tüm Batılı ülkelerin istihbaratlarının tamamı Kasım Süleymani'yi yakalamak istiyordu. Bu adam, bölgede onlar için en tehlikeli isimdi. Süleymani, bölgedeki tüm askeri denklemlerin, düşmanın aleyhine değişmesini sağlayan isimdir. Nasıl oluyor bu? Bu adama bakacak olursak, İran bölgedeki tüm denklemleri değiştirmeyi başardı, çünkü Süleymani iki temel konuyu geliştirdi.

Bunların ilki, güçlü ve hassas bir füze cephaneliği oluşturmaktır. Bu füzeler Amerika ve İsrail'in askeri üstünlüğünü yok ederek alternatifler geliştirdi. Yani “topraklarımıza girmenize artık izin vermiyoruz, sizi imha edebiliriz” dediler. Tüm Demir Kubbeler ve Patriot sistemleri bu füzeler karşısında başarısız kaldı. Suudi Arabistan'ın Abkayk petrol tesislerinde yaşananlar, benim sözlerimin kanıtıdır.

Füze cephaneliği dışında İran'ın geliştirdiği diğer önemli mesele ise, resmi olmayan askeri saldırı kollarıdır. Kim yapıyor bu resmi olmayan askeri saldırıları? Kasım Süleymani. Kasım Süleymani, Güney Lübnan'da Hizbullah'a büyük bir askeri takviye sağlamıştır. Haşdi Şabi'yi kuran da yine Kasım Süleymani'dir. Yemen'deki Ensarullah'ın gücünü, füze kapasitesini ve operasyon yeteneklerini geliştiren de Kasım Süleymani'dir. İslami Cihad ve Hamas'ın askeri kollarına sponsorluk yapan ve füze teknolojisi sağlayan yine Kasım Süleymani'dir.

Tüm bu sebepler, Süleymani'ye suikast düzenlemek ve ondan kurtulmayı gerektirdi. Ancak yanılıyorlar. Süleymani'nin öğrencisi olan İsmail Kaani, hiç vakit kaybetmeden kendisinin yerine geçti. Kaani belki de Süleyamani'den daha da ileriye gidecektir. Bu denklemi geliştirecek yeni fikirlere sahip olabilir. Biz bunu şimdilik bilmiyoruz. İsrailliler Abbas Musavi'ye suikast düzenlediklerinde, tamam artık Hizbullah'ı bitirdik demişlerdi. Peki, ne oldu? Musavi'nin yerine Seyyid Hasan Nasrallah geldi, Abbas Musavi'nin kaldığı yerden devam ederek Hizbullah'ı daha da geliştirdi. Seyyid Hasan Nasrallah'a baktıklarında, Hizbullah'ı, bölgeyi ve Lübnan'ı çok ileriye taşıdı. Siyasi ve askeri bilgelik sahibi bir yönetici oldu. Güney Lübnan'ı İsrail işgalinden kurtardı ve İsrail'i arkasına bakmadan kaçırdı. 2006 yılında 33 gün kararlı bir şekilde savaştı. Bunların hepsi gerçekleşti.

Ben İsmail Kaani'nin Süleymani'den düşmanlar için daha tehlikeli olduğu olasılığını uzak görmüyorum. Tabi ki bunun kararı ne Devrim Muhafızları ne de Cumhurbaşkanına aittir, nihai karar Rehberindir. Rehber, savaşları ve krizleri yöneten güçtür.

Burada herkesin cevabını beklediği soru, İran'ın intikamının nasıl olacağıdır. İran sarsıcı bir cevap vereceğini söyledi. Herkes biliyor ki, İran söylediğini yapar. Ben İran'ı övmüyorum, gördüğümüz gerçekleri söylüyorum. Bunlar Amerikalılar ve İsraillilerin itirafıdır. Peki, cevap nasıl olacak ve bu cevabı kim uygulayacak? Biz bunu bilmiyoruz.

Bu cevabı verebilecek birçok kişi, cephe ve topluluk vardır. İlk olarak Kasım Süleymani'ye bağlı olan İran Devrim Muhafızları vardır. İkinci olarak, Güney Lübnan'daki Hizbullah bu cevabı verebilir. Hizbullah da bilindiği gibi bir saldırı gücüdür. Aynı şekilde Irak'ta Haşdi Şabi vardır. Saldırıda şehit edilen Mehdi El-Mühendis, Haşdi Şabi'nin lideriydi. Dördüncü olarak, Yemen'deki Ensarullah Hareketi vardır. Ensarullah da yine önemli bir saldırı gücüdür. Seyyid Muhammed El-Husi, düşmana hızlı bir cevap vermeleri gerektiğini söyledi. Yani görüyoruz ki, onlar bu cevabı vermek için hazır bekliyorlar. Biz bilemiyoruz.

Belki tüm bu askeri kollar birden cevap verebilir, ya da bunlardan biri cevap verebilir, bunu şimdiden kestiremiyoruz. İranlılar Seyyid Ali Hamanei başkanlığında Ulusal Güvenlik Yüksek Meclisi'nde toplandılar ve ne yapacaklarına karar verdiler. Buna dair pek çok olasılık vardır. İlk ihtimal, Irak içerisindeki ABD üslerine yönelik saldırılar düzenlenmesidir. Bu çok önemli bir mevzudur. Amerika'nın Irak'taki çok sayıda askeri üssü ve 6 bin askeri, herhangi bir intikam saldırısında hedef alınabilir. Belki de Amerika'nın Körfez'deki üsleri hedef alınabilir. Doha'da, Bahreyn'de, BAE'de ve Kuveyt'te ABD'nin askeri üsleri mevcuttur. Tüm bu üsler intikam saldırısının hedefi olabilir.

Diğer bir mesele de Irak'taki Amerikan Büyükelçiliği'dir. Bağdat'ta bulunan bu elçilik de hedef dahilindedir. Artık Amerikan askerlerinin ve elçiliklerinin Irak'ta bulunması ve ABD helikopterlerinin etrafta uçuşması Iraklılar için bir ayıptır. ABD askerlerinin bir an önce Irak'tan gönderilmesi gerekiyor. Onlar Irak topraklarını kirletiyor. Irak halkının bir olarak Amerikalıları topraklarından kovması gerekiyor.

Bu suikast, ABD başkanı Trump'ın ahmaklığı yüzünden Amerika'nın işlediği çok büyük bir hatadır. İran'daki radikal kesimin eline büyük bir hediye verdi. İran şimdi niçin uranyum zenginleştirme oranını arttırmasın? Ben İran'ın nükleer anlaşmadan çekilerek uranyum zenginleştirme çalışmalarını yükselteceğini düşünüyorum.* Amerika, İran'a karşı böyle bir terör saldırısı düzenlerse, yaptırımlar uygularsa, halkını aç bırakırsa, İran da kendisini savunmak için nükleer silah üretmelidir. Biz bugün kapsamlı bir savaşın eşiğindeyiz.

Ben işgalci İsrail devletine bir cevap verilmesi olasılığını da dışlamıyorum. İsrail'in derinlikleri Hizbullah'ın, Haşdi Şabi'nin, Ensarullah'ın, Hamas'ın ve İslami Cihad'ın hedef dahilindedir. Ben bunların hiçbirini uzak görmüyorum. 2020 yılının savaş yılı olabileceğini düşünüyorum. Amerika Netanyahu'nun, Kushner'in ve bölgeyi yıkmak isteyen tüm Siyonistlerin kışkırtmasıyla çok tehlikeli bir hata işledi ve büyük bir aptallık yaptı. Ancak Allah'ın izniyle bu iş onların aleyhine dönecektir. Allah şahit olsun, bu aptallıkları, düşmanlıkları, böbürlenmeleri ve terör eylemlerinden dolayı çok ağır bir bedel ödeyecekler.

Dediğim gibi İran'ın cevabının nerede verileceği ya da kim tarafından yürütüleceğini bilmiyoruz. Ancak ben bu cevabın kaçınılmaz bir şekilde geleceğinden, düşman için sarsıcı bir cevap olacağından ve petrol fiyatlarını fırlatacağından eminim. Savaş henüz başlamasa bile eşiğine kadar geldik. Önümüzdeki günler İsrail ve Amerika için zor olacaktır.

Abdulbari Atvan
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soydaş
 
----------------------------------------------------------------------------------------------
*İran İslam Cumhuriyeti daha önce imzalanan nükleer çalışmaların kısıtlanması ile ilgili anlaşmaya artık uymayacağını açıkladı. Bilindiği üzere Amerika Başkanı Donald Trump zaten anlaşmadan dah önce çekilmişti. 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar