3598338.jpg

Amerika Bölünmüş Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri, 3 Kasım seçimlerinde iki ana başkan adayının birbirlerine karşı zafer ilan etmesiyle bilinmeyene daldı ve 2000'lerin başından itibaren ortaya çıkmaya başlayan toplumsal bölünmeleri daha da şiddetlendirdi.

10 Kasım 2020 Salı
İNTİZAR - Ana akım medya tarafından kısa süre önce ABD başkan ilan edilen Joe Biden, görevdeki mevcut Başkan Donald Trump'a oy verenler de dahil olmak üzere siyasi yelpazedeki tüm Amerikalılar için bir başkan olma sözü verdi. 
 
Biden, 7 Kasım'da, sonuçlarına rakibi Donald Trump tarafından şiddetle itiraz edilen başkanlık seçimlerinden dört gün sonra yaptığı zafer konuşmasında şunları söyledi: "Gururlu bir Demokrat olarak yarıştım. Artık Bir Amerikan Başkanı olacağım. Bana oy veremeyenler için de en az onun kadar çok çalışacağım."
 
Biden, "Bölen değil, birleştiren bir başkan olacağım. Ben kırmızı veya mavi eyalet görmüyorum, ben sadece Birleşik Devletleri görüyorum". 
 
Biden sordu: kampanya sona erdi - insanların istekleri nedir? Görevimiz nedir? O ekledi; "Bu kampanya bitti ama Amerikalılar bize adil, makul, bilim yönünde ve umut odaklı olmak için oy verdi".
 
Ancak Biden kampanyanın bittiğini açıkladığında, Trump, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania ve Arizona gibi birçok savaş bölgesi eyaletinde seçim sonuçlarına meydan okumak için yeni bir yasal kampanya başlattı.
 
Başkanlık seçiminin sonuçlarını sorgulayan Trump, birçok kez Demokratların seçimi çaldıklarını ve seçimin henüz bitmediğini söyledi. 
"Biden'ın kazandıklarını açıkladığı yerlerde seçimlerde usulsüzlük nedeniyle dava açacağız. Elimizde çok fazla delil var. Sadece medyaya bakın. BU SEÇİMİ BİZ KAZANACAĞIZ. Önce Amerika." Trump'ın, 5 Kasım'da attığı tweet. 
Başkan, ertesi gün ana akım medyanın seçimi Biden'ın kazandığını duyurmasından sonra bile seçim sonuçlarını sorgulamaya devam etti. 
 
Birlikten daha fazla ayrılık
 
Trump, “yasal oylar” sayılırsa seçimi kolayca kazandığını iddia ediyor. 
“ABD Başkanlığını YASAL OYLARLA kolayca KAZANIYORUM. GÖZLEMCİLER'in herhangi bir şekilde ve biçimde işlerini yapmalarına izin verilmediğinden, bu süre içinde kabul edilen oyların YASADIŞI OYLAR olarak belirlenmesi gerekmektedir. ABD Yüksek Mahkemesi karar vermeli! " 6 Kasım'da attığı tweet. 
Trump, sonuçlar açıklanmadan önce bile zaferini ilan etti ve bu hareket birçok analisti ABD'deki toplumsal kaos konusunda uyarıda bulunmaya sevk etti. Biden, ABD'de iyileşmeye ve bu seçim sırasında yaratılan bölünmeleri azaltmaya çalıştı. Ancak analistler, Biden'ın kendisini şifacı şef olarak göstermeye çabalarına rağmen ABD'nin Bölünmüş Amerika Devletleri olarak kalacağına inanıyorlar.
 
ABD'de toplumsal bölünmeler konusundaki tartışma yeni bir şey değil. Trump dört yıl önce Beyaz Saray'a girdiğinde ana akım medya, Trump'ın zaferinin sıradan Amerikalılar arasındaki anlaşmazlığı derinleştireceği konusunda uyardı. Bu, Time dergisinin 2016'da "Bölünmüş Devletler Başkanı" olarak adlandırdığı Trump'ı "Yılın Kişisi" olarak seçme kararıyla yansıdı. 
"Amerika'ya, çaresizlik üzerine demagoji yapmayı ve gerçeğin onu söyleyen kişiye ne kadar inandığımıza bağlı olarak güçlü olduğunu hatırlattığı için, gizlenmiş bir seçmen kitlesinin öfkesini yönlendirerek onları güçlendirdiği ve korkularını canlı yayımladığı için, dünün siyasi kültürünü yıkarak yarınınkini çizdiği için Donald Trump Time'ın 'Yılın Kişisi' oldu." Time dergisi Trump'ın 2016 Yılın Kişisi ilan edildiğini bu ifadelerle ilan etti. 
Trump'ın göreve gelmesinden dört yıl sonra Demokratlar, Biden'ın "tarihteki en geniş ve en çeşitli koalisyon" olarak adlandırdığı koalisyonda destekçilerini 3 Kasım'daki başkanlık seçimlerinde ezici bir zaferle Trump'ı mağlup etmek için seferber etti ancak bu konudaki çabaları sefil bir şekilde başarısız oldu ve Amerikan toplumunda birlikten çok bölünmelere yol açtı. 
 
Öte yandan, ırksal gerginlik alevlerini körüklemek ve toplumda bölünmeler yaratmakla suçlanan Trump, 2016 seçimlerinden daha fazla Amerikalının desteğini aldığı konusunda ısrar ediyor ve böylece Trump'a göre Amerikan halkının çıkarlarını baltalamaya çalışan Washington'daki müesses nizama karşı Amerikan halkının iradesinin tek koruyucusu olarak kendini görüyor.
"71.000.000 Yasal Oy. Makamdaki bir Başkan için en iyisi!" Trump'ın 8 Kasım'da attığı tweet.
Ayrılma riski
 
Trump ve Biden seçim sonuçları üzerinde tartışmaya devam ederken, analistler seçim anlaşmazlığının bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek bölünmeler konusunda uyarıyor. Yakında yayınlanan iki kitap, bu bölünmelerin ABD'nin parçalanmasına yol açabileceğini iddia etti. 
 
Trump, son seçimlerde, 2016'daki oylarından yaklaşık 9 milyon oy fazla, 71 milyondan fazla popüler oy elde etti. Uzmanlar, ABD nüfusunun neredeyse yarısının, özellikle 2020 başkanlık seçimlerinden sonra, muhtemelen ihanete uğramış hissedeceğine inanıyor. Trump bu sonucu sorguladı. Bu, 1990'lara kadar uzanan mevcut kutuplaşmayı daha da şiddetlendirecek.
 
2016 yılında, seçmenlerin %61'inden fazlası "heyelan ilçelerinde" yaşıyordu — seçmenlerin bir başkan adayını en az %60 oranında desteklediği alanlar. Amerikan haber sitesi Axios'a göre, bu oran 2012'de %50 ve 1992'de %39 arttı.
 
Web sitesinde "Demokratlar, öngörüldüğü gibi yoğun nüfuslu metropollerde toplanmaya devam ederse, Amerikan siyasi sisteminin kırsal alanlara ve eyaletlere yönelik çarpıklığı yalnızca büyüyecek, öyle ki, 2040 yılına gelindiğinde, Amerikalıların %70'i sadece 15 eyalette yaşayor olacak, onlara Senato'nun sadece %30'unda söz hakkı söz konusu olacak." ifadesi yer aldı. 
 
Bu gerçekler ışığında, yazarlar ABD'nin bölünmenin eşiğinde olduğu alarmını çalmaya başladılar. 
 
Yazar David French yeni kitabı "Divided We Fall: America's Secession Threat and How to Restore Our Nation" adlı yeni kitabında, "Amerikalıları bir araya getiren tek bir önemli kültürel, dini, siyasi veya sosyal güç yok." diyor.
 
French, -Axios'un Trump'ın karşıtı muhafazakar olarak tanımladığı- Amerika'nın bölünmelerinin çok büyük olduğunu ve ABD siyasi sisteminin onlarla başa çıkmak için çok kötü tasarlandığını ve nihayetinde ayrılmanın bir sonuç olarak ortaya çıkabileceğini savunuyor.
 
Business Insider'a yakın tarihli bir röportajda” insanları zorlamaya, insanları zorlamaya ve insanları zorlamaya devam edersek, kırılmayacaklarını varsayamazsınız " dedi.
 
Axios'un işaret etteği bir başka kitabın yazarı da ABD'nin dağılması konusunda uyardı. 
 
Biz bölünmeyi Konfederatif eyaletler ve iç savaş ile ilişkilendirdik, fakat 'ülkenin her yerinde bir anda ya da başka bir zamanda neredeyse herkes ayrılma fikrini dikkate aldı, düşündü' diyor "Break It Up: Secession, Division, and the Secret History of America's Imperfect Union" kitabının yazarı Richard Kreitner, web sitesi yazdı ve 2012 seçimlerinden sonra 50 eyalette ayrılma dilekçelerinin başlatıldığını ve altı eyaletteki kampanyaların ABD hükümetinden bir yanıt gerektirecek kadar imza aldığını ekledi.
 
Axios'a göre, French iki makul ayrılma senaryosu ortaya koydu: Biri Demokratik Batı Kıyısı eyaletlerinin silah yasaları nedeniyle birliği terk etmesini, diğeri ise Teksas'ın önderlik ettiği Cumhuriyetçi Güney eyaletlerinin kürtaj yasaları nedeniyle ayrılmasını içeriyor. 
 
Tehran Times
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar