yemen füzeleri.jpg

Yemen füze fırtınası Suudi limanlarına giden yolda olabilir

Sana merkezli hükümet Suudi liderliğindeki koalisyonu, Yemen halkının yoksullaştırma politikasını gözden geçirmediği takdirde, Ensarullah'ın saldırgan ülkelerin limanlarında misilleme saldırıları düzenleyeceği konusunda uyardı. Bazılarının düşündüğü gibi Sana kayıtsız kalmayacak. Yemen limanlarına yönelik abluka devam ederse, düşmanın limanları da saldırılara karşı bağışık kalmayacak.

1 Ocak 2021 Cuma
İNTİZAR - Yemen savaşının kontrolü Suudilerin kontrolünden çıktı ve Riyad umutsuzca içinde sıkışıp kaldığı bataklıktan bir çıkış yolu arıyor. 
 
Beş yılın sonunda, Suudi rejiminin yenilgisi kesinleşti ve dengeler Yemenlilerin lehine değişti. Bu yenilginin belirleyici özelliği, Arap krallığının Yemen saldırıları karşında savunmasızlığının artmasıdır. 
 
Örneğin, son bir ay içinde, Kızıldeniz kıyılarındaki krallığın batı limanlarında batı eyaletlerine petrol transfer yolları görülmemiş bir güvensizlik yaşadı. 
 
Saldırılarda, ülkenin doğu limanı Yanbu'dan Cidde ve Şagig limanlarına petrol ürünleri taşıyan en az üç Suudi kiralık petrol tankeri hedef alınırken, Suudiler deniz ticareti ve petrol sevkiyatlarını korumak için etkili tedbirler alamadı.
 
Artan Yemen Ensarullah yetenekleri karşısında Suudi askeri savunmasında böyle bir Suudi güvenlik boşluğunun varlığı ve ayrıca Suudi Arabistan'ın zor durumda olduğu mali kriz ortamında petrol gelirlerine ciddi şekilde bağımlı olması nedeniyle Yemen hareketinin talepleri için daha fazla bir güvenle ültimatomlar vermesini sağlıyor.
 
Pazar günü, Sana merkezli Ulusal Kurtuluş Hükümeti Dışişleri Bakanı Hişam Şeref Abdullah Suudi liderliğindeki koalisyonu, Yemen halkının yoksullaştırma politikasını gözden geçirmediği takdirde, Ensarullah'ın saldırgan ülkelerin limanlarında misilleme saldırıları düzenleyeceği konusunda uyardı.
 
Bazılarının düşündüğü gibi Sana kayıtsız kalmayacak. Yemen limanlarına yönelik abluka devam ederse, düşmanın limanları saldırılara karşı bağışık kalmayacak.
 
Yemen füze menzilindeki Suudi ekonomik arterleri 
 
2019 yemen savaş denklemlerinde önemli değişikliklere tanık olan ülke, Suudi derinliğindeki stratejik hedeflere karşı Caydırıcılık Operasyonu adı verilen füze saldırılarını başlattı. İlk aşama 17 Ağustos'ta, Yemen'deki devrimci güçlerin füze ve İHA'larının Suudi Arabistan'ın güneybatısında ve Emirlik sınırlarına sadece 10 kilometre mesafede, Aramco petrol devi tarafından işletilen El Şeybe petrol sahasına saldırı düzenlemesiyle başlatıldı.
 
İkinci aşama, 14 Eylül 2019'da 10 İHA'nın krallığın doğusundaki Abqaiq ve Khurais'teki Aramco petrol işleme tesislerine hava saldırıları düzenleyip krallığın petrol üretim kapasitesinin yarısını kapatması oldu. Operasyonun ardından Suudi Arabistan aylarca sıkıntı çekti ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın ekonomik toparlanma için çok ihtiyaç duyulan parayı toplamak için Aramco hisselerinin bir kısmını satma planlarını yok etti. Üçüncü ve dördüncü safhalar Şubat ve Haziran 2020'de Aramco, askeri ve istihbarat mevzilerini hedef aldı.
 
Suudi Arabistan'ın Ensarullah'ın füze gücüne karşı koymadaki başarısızlığı, krallığın denizdeki asimetrik savaştaki başarısızlığı ile birlikte görülüyor. Suudiler ülkenin dış ticaretinde kilit rol oynayan limanlara büyük ölçüde bel bağladıkları için bu, Yemen'deki karşılıklı saldırıları daha acı verici hale getirecektir. 
 
Durumu anlamak için Suudi Arabistan'ın geçtiğimiz yıllarda limanlarına yaptığı devasa yatırıma bakabiliriz. 2014 yılında, denizcilik sektörünü genişletme taahhütlerini vurgulamak için kıyı kenti Dammam'da ilk denizcilik konferansını düzenledi. Şimdiye kadar üç denizcilik sektörü konferansı düzenledi. 
 
Bu amaca yönelik adımlardan biri de Kral Salman Küresel Denizcilik Sanayii Kompleksi idi. Aramco, Ulusal Ulaşım Otoritesi (Bahri), Hyundai Heavy Industries ve Lamprell mühendislik şirketinin ortak yatırımı ile bir proje başlatıldı. Saudi Investment Bank ve Jadwa Investments tarafından 2018 yılında yayınlanan bir rapora göre proje 2022 yılına kadar tamamlanacak. 
 
Suudi yetkililere göre, 45 milyar Suudi riyali (11,9 milyar dolar) yatırımla gerçekleştirilen projenin yılda 64 milyar riyal (17 milyar dolar) sağlaması, GSYİH ve ticareti artırması ve 2030 yılına kadar 80 bin doğrudan ve dolaylı istihdam yaratması planlanıyor. 
 
Suudi arabistan'ın en önemli limanı, aynı zamanda tüm bölgenin en önemli limanlarından biri olan Cidde limanıdır. Kızıldeniz kıyısında ve bu denizin kıyılarının en büyük limanıdır. Cidde limanını Yemen'deki Ensarullah yönetimindeki bölgelerden 800 kilometreden fazla mesafe ayırıyor.
 
Dammam, Basra Körfezi kıyılarında bulunan krallığın ikinci büyük limanıdır. 56 çok işlevli konteyner vinci ve çok sayıda yanaşma ve balık tutma iskelesine ev sahipliği yapan Dammam limanı, Sana'ya 1000 kilometreden fazla uzaklıkta olan bir başka önemli limandır. 
 
1.500 kilometrelik El-Cubeil limanı, 230 kilometrelik Ciran Limanı ve Yemen'e 500 kilometre uzaklıktaki Şagig Limanı diğer önemli Suudi limanlarıdır. 
 
Bu limanları Yemen'den uzaktayken potansiyel hedefler olarak işaretlemek, Ensarullah'ın saldırgan ülkeler karşısında önemli askeri ve savunma kabiliyetini artırdığını, savaş denklemlerinde büyük bir değişiklik olduğunu ve Suudi Arabistan'ın teslim olmaktan başka seçeneği olmadığı gerçeğini gösteriyor. Sana, Yemen'deki beş yıllık insanlık dışı ablukanın sona ermesini talep ediyor.
 
Al-Waght
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar